Verlossende aflossers: Terug van vakantie en geld terug op energieverbruik

vrijdag 20 oktober 2017

Terug van vakantie en geld terug op energieverbruik

Dat was een mooie terugkomst na onze heerlijke vakantie in Cambodja. Teruggave van Qurrent op ons elektriciteitsverbruik over het eerste jaar in ons appartement a 117,28 euro en op ons gasverbruik (verwarming) via VvE krijgen we 268,17 euro terug. Onze servicekosten voor volgend jaar worden bijgesteld van 147 naar 137 euro. En dat is een verrekening van een gemiddeld verbruik over de laatste 3 jaar. Wij zitten er een jaar dus zullen we volgend jaar weer verlagen. Mooie meevaller en we gebruiken deze meevaller om te beleggen. Zo parkeren we deze extraatjes daarvoor en begint ons vermogen toch sneller te groeien dan we dachten.

Angkor Wat sunrise

Echter ging onze vakantie uitgave ver over budget, met ruim 700 euro. Ten eerste omdat ik bij nader inzien wel en erg laag budget stelde, ten tweede omdat we ons wat meer comfort en genieten hebben gegund. Zo zijn we 2 keer binnenlands gaan vliegen ipv over land met de bus. Geen spijt want tijd is geld EN rust. Ook waren de culturele uitstapjes duurder dan gedacht. Wel zeer de moeite waard en zonde daar op te moeten beknibbelen als je er toch bent. Gelukkig kunnen we de extra uitgave opvangen. Uiteindelijke vakantie uitgave inclusief reis is 3.773,55 euro.

Aanpak vakantie heeft zeer goed gewerkt. Op vliegvertragingen, op heen en terugweg, na en 1 misgelopen vlucht was alles perfect. We zijn met ieder een Osprey Talon 33 (liter) rugzak op vakantie gegaan wat onze handbagage was. Wat een heerlijkheid kwa tijd en gemak! Je rolt vliegvelden in en uit. Uiteindelijk nam ik nog 4 kledingstukken te veel mee!



Eerste 2 dagen verbleven we in de hoofdstad Phnom Penh en hebben we het zeer indrukwekkende Killing Fields, Choeung Ek, bezocht (14 km buiten de stad) icm de martelgevangenis, Tuol Sleng, ook wel bekend als S-21, in de stad. Dit gaf ons meteen een goed beeld over wat Cambodja en het Khmer volk heeft moeten ondergaan. We hadden thuis al de film 'The Killing Fields' bekeken, maar echt voelbaar werd het pas met de NL-se audiotour (inbegrepen bij entree 6 en 8 USD) ter plaatse. We hebben ook nog 1 van de weinige overlevenden (1 van 23) daar ontmoet in het museum waar hij zijn boekje verkoopt. Hiermee genereert hij inkomsten voor alle mensen die arm zijn en die tijd hebben meegemaakt. Denk aan landmijn slachtoffers of weduwen. Het was een goede gelegenheid om meer voeling te krijgen met het land en de mensen. Ik heb een diep respect voor deze man en velen die hun leven weer hebben opgepakt. Een kwart van de bevolking (+/- 1 miljoen) is tussen 1975 - 1979 vermoord in dat land.

Na de eerste realistische cultuur kennismaking hebben we vervolgens 11 dagen gerelaxed op het paradijs eiland Koh Rong Samloem bij het rustige strand SunSet Beach bij Robinson Bungalows.
Vervolgens, na compleet ZEN te zijn geworden, waren we in de laatste week cultureel op pad in Siem Reap voor de Angkor Wat tempels.

We hebben over de gehele vakantie dingen gedaan waar we voor staan, zo waren we op het paradijs eiland actief met een beach cleanup:



Je ontkomt tegenwoordig niet meer aan troep op de (paradijselijke) stranden. En hier in de Golf van Thailand op het eiland Koh Rong Samloem doen alle bungalows en resorts aan ochtend clean up. Desondanks blijft er gedurende de dag, door de stroming van de zee, in laag seizoen, aan de kant van Sunset Beach troep aanspoelen, hoofdzakelijk plastic flesjes.
Sunset Beach heet natuurlijk niet voor niets Sunset Beach :-)


Ondanks dat de chinezen alles opkopen aan land voor vastgoed, en vietnamezen de hoofdstad domineren samen met de chinezen, zijn er gelukkig ook hoopvolle initiatieven voor de lokale bevolking gaande. Zo kan je e-bikes (elektronische brommers) huren wat we dan ook gedaan hebben in Siem Reap om op de 3e dag zelf op pad te gaan naar Angkor Wat tempels. We hadden een ticket voor 3 toegangsdagen gekocht (10 dagen periode, 62 USD per persoon).

Ook worden arme gemeenschappen (in Cambodja spreekt men over 'It's for our community') gestimuleerd om van afval (plastic tassen) sieraden of herbruikbare producten te maken om te verkopen en zo wat te verdienen. Via de organisatie gaat de opbrengst naar desbetreffende gemeenschap. Daar zitten verrassend erg mooie dingen bij.


De meeste souvenirs hebben we op de Made in Cambodia Market King's Road Market in Siem Reap gekocht. Dus niet direct op de meer bekendere 'Night Market' wat groots en massaal is.
Als je vanuit Siem Reap een dagje naar de mooiste tempel van Cambodja gaat: Banteay Srei (37 km buiten de stad), dan kan je op de terugweg langs de Banteay Srey Butterfly Centre (BBC). Een initiatief van een Schot die daar lokalen aan werk helpt en het geld via entreegeld (5 USD) voor de vlindertuin doneert aan de gemeenschap. Een bezoekje waard, al is het maar uit sympathie.


De organisatie Tree-Alliance.org zet zich in om kansarme jongeren een baanperspectief te bieden door ze in hun restaurant ketens op te leiden in de bediening. Kwaliteit is hoog en verrassend culinair. Zo hebben wij in 3 van hun restaurants gegeten. In Phnom Penh (hoofdstad): Friends en Romdeng en in Siem Reap bij Marum.
Op onze laatste avond hebben we 2 DVD films gekocht omdat we op onze hotelkamer over een DVD speler beschikte. Hier hebben we de Netflix film 'First they killed my father' gezien. Een waargebeurd verhaal over de tijd van de Rode Khmer nav het boek van Loung Ung, geregisseerd door Angelina Jolie. Om vervolgens de nog niet door ons bekeken 'Lara Croft: Tomb Raider' te zien omdat het zich afspeelt bij 1 van de tempels die we hebben bezocht Ta Prohm.



Bij terugkomst in Nederland blijken we uitgerust genoeg om met lekkere energie weer aan de slag te gaan deze week. En nog leuker, het weekend staat al weer voor de deur en zit de eerste werkweek er op.

4 opmerkingen:

  1. Dat klinkt als een prachtige reis! En groot gelijk dat je geen dingen hebt overgeslagen om het budget. Als je er toch bent en het kunt doen, dan zijn dat toch die onbetaalbare herinneringen die je dan maakt. En reizen met alleen handbagage vind ik ook heerlijk! Vriend krijg ik (nog) niet zover, maar als ik alleen ga, vind ik het echt zalig om zo overal door te kunnen lopen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja het was ook echt boven verwachting. Nou hadden we geen hoge verwachtingen dus dan valt het altijd mee :-) Heerlijk reizen met handbagage. Misschien met je vriend met weekendjes weg proberen. Als hij eenmaal weet hoe lekker het is.

      Verwijderen
  2. Stoer hoor, met 2 rugzakken naar Cambodja!
    Ik ben benieuwd of je weer een beetje inspiratie voor het bloggen heb gevonden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar ga ik wel van uit. We zijn op een reis naar FIRE of HOT :-) De weg er naar toe geeft vast weer inzichten en herijkingen op waar we staan en wat we kunnen en willen. De vakantie geeft ook weer inzichten en dat is leuk. Bijvoorbeeld om eens een vakantie te doen om ergens vrijwillig te helpen tegen kost en inwoning. Of oppassen bij iemand en daar vakantie houden. Toch weer een leuke consuminderen mogelijkheid.

      Verwijderen