Verlossende aflossers: juli 2015

zondag 19 juli 2015

2e extra aflossen ingediend en creatief boekhouden

Hoewel wij voor eind dit jaar de 2e extra aflossing wilden gaan doen met het vooruitzicht wat we kunnen sparen, zeker nu ook de omzetting van hybride spaar naar annuitair per 1 augustus een feit is, hebben we dit per vandaag vervroegd.
Aan de ene kant hebben we al 3.000 euro om weer extra af te lossen, maar volgens onze spaarpotten nog niet. Creatief met boekhouden en met het mogelijke sparen de komende maanden, kunnen we het vervroegd doen. Dit levert ons een 3 maanden eerdere lastenverlaging van 14,75 euro per maand. Is toch weer geld wat we ook weer optellen op het spaarbedrag voor toekomstige extra aflossingen.

We hebben 4 spaarpotten:

1. Onvoorziene Zaken 2.500 euro
2. Reservering Naheffing IB 2014 2.397 euro 
Deze mogen wij dankzij de vriendelijke Belastingen pas voor 4 november betalen en dus nog even magere rente (0,90%) trekken op dit bedrag. Een naheffing uit het jaar dat we extra veel geld kregen vanwege mijn vertrek bij mijn vorige werkgever met gevolg dat de de 52% schijf aantikte plus mijn extra inkomsten als ZZP-er.
3. Aflossen 1.580 euro
4. Vakantie 2.000 euro

Dus nee we hebben nog geen 3.000 euro om extra af te lossen in de Aflossen spaarpot. Maar nu we het alvast aanvragen voor 1 september zullen we tegen die tijd, met de maandelijkse spaar voor aflossen in augustus (+/- 900 euro), 2.480 euro hebben staan en hoeven we vanuit een ander spaarpotje nog even geld te lenen. Dit kunnen we uit de Vakantie spaarpot doen gezien we voor onze komende vakantie naar Polen 1.500 euro budget hebben.
Het schuiven met het geld uit de potjes valt dan nog mee. Halverwege september kunnen we de vakantie spaarpot alweer aanvullen. En dan kijken wat we nog kunnen sparen voor de Aflossen spaarpot tot eind van het jaar.

Extra aflossen is zeer verslavend en bevredigend. Als je wist hoe ik in het begin over extra aflossen dacht waarbij ik meer in 'mitsen en maaren' zat met het gevoel dat 3.000 euro toch geen verschil maakt of niet had kunnen vermoeden dat we al door het doen al zoveel meer kunnen realiseren. Of je denkt 'ach die paar tientjes' of 'elke tientje telt mee'.

Hebben jullie ook van de spaarpotjes? En doen jullie dan ook aan creatief boekhouden??

dinsdag 14 juli 2015

Crowdfunding, wees alert

Zelf hebben we vorige maand onze eerste investering gedaan in een groot crowdfunding project bij ons in de stad. Vanaf 75% opbrengst staken wij zelf in met 1.000 euro waar 25% rendement op staat wat over 3 jaar in 3 termijnen wordt uitgekeerd. 5% per jaar bouw je op. Via crowdaboutnow.nl zagen we het project Het Lokaal. Het Lokaal, foodhal met regionale producten in stad Amersfoort gaat als een speer. De 100% start voor 150.000 euro is ruimschoots gehaald en inmiddels crowdfunden ze nu nog door om te proberen 250.000 te halen. We worden om de paar weken uitgebreid per mail op de hoogte gehouden. Om dit moment van schrijven staan ze op 109%. Het project voelt helemaal goed en is tastbaar voor ons omdat het in onze gemeente is.

Verder hadden we een 2e project op het oog via crowdaboutnow, dat van Yogaground. Leek me ook een goede investering over 48 maanden (4 jaar) een nominale rente van 5%. Ook daar wilden we aanvankelijk 1.000 euro in steken. Echter blijft dit project, op moment van schrijven, al een maandje op 71% hangen. Jammer, want ik heb er wel een goed gevoel bij bij het concept. Alleen is de locatie in Rotterdam. Echter vond ik dat geen probleem maar Natas had er wat meer moeite mee. Die wil volledig iets met het project hebben.
Maar omdat dit project al tijdje bleef hangen ging ik weer eens door de projecten heen bij crowdaboutnow en zag dat sommigen ook succesvol binnenlopen en anderen totaal niet.

Vorige week zagen we een nieuw project Poetsen met Plezier. Ik was meteen getriggerd door het rendement (22% binnen 4 jaar, 5,5% rente pj) en stond na 3 dagen al op 18%. Verder werden we helemaal verliefd op dit project want het bedrijf wil MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen), mensen met plezier hun werk laten doen, investeren in groene energie door elektrische autos, milieuvriendelijke schoonmaak middelen en alles wat je leest klinkt helemaal zoals wij in het leven staan. Dus dat leek ons wel wat. Al handenwrijvend zouden we hier ook op 75% opbrengst insteken en dat zou snel gaan want na een kleine week stond dit project al op 41%.
Op moment van schrijven, staat dit project inmiddels op 50%. De 25.000 euro investering is al voor de helft behaald.

Dit project deed me herinneren aan de uitzending van VPRO's Tegenlicht 'Kantelaars' over mensen en bedrijven die bezig zijn de wereld te veranderen. In die uitzending ging het ook over een schoonmaakbedrijf waarbij de schoonmakers zelf in deze cooperatie mede eigenaar zijn en zeggenschap hebben. Was een erg charmant voorbeeld dus ik googlen en kwam op SchoonGewoon. Dit was niet het bedrijf van Poetsen met Plezier en waren, helaas dacht ik nog, niet gelieerd.
Nu ziet de website van Schoon Gewoon er niet echt flitsend uit maar vond wel veel informatie over de organisatie en haar lijst van bedrijven. Toevalligerwijs staat ook het bedrijf waar ik werk, in Zeist, als 1 van hun klanten. Helemaal goed dus. Vervolgens ging ik maar naar de website van Poetsen met Plezier en was wel eens benieuwd wie hun referenties waren. Maar die zijn er niet te vinden op de website. Geen transparant beeld van (aantal) werknemers en projecten, maar vooral veel 'branding' en info waar ze voor staan. Ik begon te twijfelen of ik het wel moest doen. Bij twijfel niet doen is het devies dus legde ik het voor aan Natasja om er van af te zien.

Ik kan niet zeggen dat Poetsen met Plezier fraude pleegt met crowdfunden, maar het zeer hoge rendement, vele beloningen met de crowdfunding (ook nog geld voor goede doelen), de Facebook pagina (400 volgers, weinig actief), zijn LinkedIn bedrijfspagina (met 4 'anonieme' leden waarvan 1 schoonmaker die werk zoekt) geeft niet veel vertrouwen.
Ik denk dan, nieuwe tijden nieuwe boeven en kreeg een Radar uitzending gevoel. Laten we hopen dat ik helemaal ongelijk heb en dat alles klopt van PMP want zulk gedachtengoed voor mens en samenleving moedigen wij alleen maar aan. Wat mij betreft luister ik naar mijn gevoel om het toch niet te doen.

In ieder geval kwamen wij thuis op de vraag of we überhaupt nog extra 1.000 euro zouden moeten investeren? Kunnen ook dat geld gewoon in het potje Onvoorziene Zaken stoppen. Daar is nu 2.500 euro voor gereserveerd en volgens Nibud norm moet dat met ons huishouden 4.100 euro zijn. Met dat besef doen we dat en zijn we blij met 1 crowdfund project wat dichtbij ons is en tastbaar gaat worden. Deze week liet Het Lokaal per nieuwsbrief weten dat de gemeente akkoord geeft op alle vergunningen om te verbouwen.

dinsdag 7 juli 2015

Afschrift eerste extra aflossing

Vandaag kwam dan het overzicht van de nieuwe hypotheeklast binnen nadat per 1 juli onze eerste extra 3.000 euro was afgeschreven van het Aflossingsvrije deel. Het is een feit en dan zal per 1 augustus nog de omzetting doorkomen van de hybride spaar leningdeel naar annuitair. Daar moeten we nog 2 maanden op wachten om te weten hoeveel minder we zullen betalen omdat de afkoopwaarde op 31 juli berekend wordt.

Het geeft een goed gevoel en ondanks dat 14,75 euro per maand niet veel lijkt, is het wel het begin van een sneeuwbal effect om steeds meer en makkelijker extra te kunnen aflossen.

Op onze huidige totale hypotheek van 277.000 (was 280.000 dus) zijn we van de bruto hypotheeklast van 1.376,67 naar 1.361,92 euro gegaan. Dat voelt best wel stoer en best wel trots aan.

Dat verschil tellen wij op bij de maandelijkse spaar die we wegzetten per maand. Met deze maand ook al lastenverlaging gerealiseerd van 34,90 euro op de internet en tv abonnement en mijn telefoon abo met 43 euro lager. Kunnen we al 92,65 extra per maand sparen. En dan heb ik het nog niet over al die extraatjes als verkoopjes via marktplaats e.d. Zo ging mijn 2 jaar oude iphone 5 voor 200,00 euro weg via marktplaats. Het gaat sneller en makkelijker dan we daar voor dachten.

donderdag 2 juli 2015

Overstappen - nieuwe telefoon abonnement

In het kader van overstappen had ik in mijn bezuinigingsoverzicht voor dit jaar (28/9/15) de bezuiniging staan om een veel voordeliger abonnement te nemen op mijn zakcomputer, de smartphone, waar je toevallig ook nog mee bellen kan. Mijn huidige abonnement was sinds ruim 1,5 jaar schandelijk duur met zo'n 70 euro per maand waar ik wel 4GB internet tot me beschikking heb gekregen maar per maand niet eens toekom om de helft op te souperen. Met wifi here, there & everywhere is dat ook goed te doen met veel minder. Dat mijn abonnement ooit zo duur was is doordat ik destijds nooit goed heb gekeken naar mijn aanbieding van destijds. Maar ik wilde toen een Iphone 5 van Apple met 4G (ready). Vorig jaar november was Natasja overgegaan naar een Iphone 5c (de plastic variant) bij Vodafone, onze provider, maar met een abonnement van 27 euro per maand met eenmalige betaling van toestelkosten a 99 euro. Tot op heden is ze er reuze blij mee.

Inmiddels is mijn iPhone 5 batterij hopeloos en de fotolens niet zo denderend bij een bepaalde lichtval. En in vergelijking met de zogenaamde goedkopere variant van Natasja, maakt laatste veel betere foto's. Dus ik had mijn bezuiniging voor september begroot op zeker 40 euro per maand.

Nu werd ik sinds vorige week al meerdere malen op diverse tijdstippen gestalked door een anoniem nummer. Een anoniem nummer wat geen boodschap achter laat is geen belangrijk nieuws. Tot gisterenmiddag toen ik tijdens mijn lunch in de schaduw onder een mooie boom mijn telefoon weer zag oplichten met een anoniem nummer. Ik besloot tussen mijn lunchsalade door toch eens op te nemen. Het was Vodafone ... aha toen begreep ik het ... hun agressieve manier van benaderen omdat ze weten dat ik al kan uitkijken naar een ander abonnement. Dus wilde ik de beste man al gaan afschepen met dat ik het zelf wel wilde uitzoeken. Tot hij me nog net kon triggeren dat ik nu al bij overstappen voordeel had met verlenging met nieuwe telefoon. De kosten zouden niet zoals vroeger pas ingaan einde abonnement maar per direct. Dat was zo ook gebeurd met Natas haar verlenging. Tja dan is dat niet moeilijk. Nu al een nieuwe telefoon die beter presteert met daarbij eerdere beëindiging van mijn te dure abonnement kan ik niet laten gaan.

Gisterenavond wat geshopped op de Vodafone site en vandaag gekozen voor de witte variant van Natas, een Iphone 5c a 99,23 euro eenmalige kosten en 27 euro abonnementskosten per maand, met 1 GB internet en de rest geloof ik allemaal wel. Dus dat is alweer meer geld vrijmaken om extra te gaan aflossen.

En die oude iphone is op marktplaats nog minstens 175 euro waard. Daar gaan we dan maar van uit eten :-)

Oja, de factuur van de hypotheekadviseur kwam al binnen een dag na de handtekeningen op de offerte voor omzetting van onze hybride spaar naar annuitair. Of we deze al binnen 7 dagen willen betalen a 1.495,00 euro. Maar ik moest vandaag nog mailen of de omzetting was gelukt voor 1 juli. Nee, kreeg ik als antwoord terug, door drukte bij de banken wordt dat pas 1 augustus. Prima, laat ik de betalingsherinnering maar komen. Ik neem ook even de tijd.

woensdag 1 juli 2015

Meet momentje - gasmeting juli

Vandaag mocht ik weer meten hoe we er voor staan met de gasmeting van afgelopen maand en dan totaal in vergelijking met 2014. Mooi nieuws deze maand 7m3 bespaard vergelijken met juni 2014.

Actuele stand: -125m3 bespaard en 336m3 verbruikt vs 2014

Gasmeting 2015 per maand

1 januari 39.304 (127 verbruik, 2014 141) -14
1 februari 39.431 (96 verbruik, 2014 125) -29
(9/2/15) 39.463 officiële meting (64 verbruik)
1 maart 39.527 (81 verbruik, 2014 90) -9
1 april 39.608 (13 verbruik, 2014 60) -47
1 mei 39.621 (11 verbruik, 2014 30) -19
1 juni 39.632 (8 verbruik, 2014 15) -7
1 juli 39.640 ( verbruik, 2014 15) -
1 aug 39. ( verbruik, 2014 7) -
1 sep 39. ( verbruik, 2014 22) -
1 okt 39. ( verbruik, 2014 52) -
1 nov 39. ( verbruik, 2014 90) -
1 dec 39. ( verbruik, 2014 120) -