Verlossende aflossers: oktober 2015

zaterdag 31 oktober 2015

Tering naar de nering maand voltooid

We zitten op de laatste dag van onze Tering naar de Nering maand oktober. De bezuinigingsmaand zijn we prima doorgekomen waar we in week 3 echt wel met de laatste 10 euro de stad afstruinde om er net alles voor te kunnen kopen voor die week. Of dat lastig was, ja, maar vooral ook erg prikkelend voor het bewustzijn hoe goed we het eigenlijk hebben met de vanzelfsprekendheid. En in dat laatste zit, naar mijn idee, de armoede van het menselijk welzijn verscholen.

Week 1 begonnen we met een grote glimlach en 15 euro restant na de benodigde inkopen. Hiermee gingen we meteen met vrienden afspreken om gezellig bij te babbelen onder genot van een Bierproeverijtje in Amersfoort bij bierbrouwerij de Drie Ringen. Lachen vonden we dat. Maar goed was wel beetje vals want de trapkast en koelkast bezat genoeg in huis om eten voor de hele week te bedenken zonder verdere uitgaves. Daarnaast was onze vriezer vol met kip en veel rundvlees. Dus daar zaten de kosten ook niet in. We genoten al in week 1 om bewust bezig te zijn met boodschappen en snel lieten we de gedachten los om alleen in oktober te bezuinigen en bedachten om dat ook volgend jaar in de maand februari te gaan doen. Een maand na december en januari moet makkelijk kunnen en ook wel weer even goed voor het gareel.

Week 2 gingen we fluitend door met boodschappen en met genoeg in huis. We konden ons zelfs een wijntje gunnen in het budget. En weldra namen we ons voor om ook in november dit nog even dunnetjes maar minder strikt door te zetten. Zou weer aflosspaargeld opleveren. We willen in november het huishoudgeld zetten op 300 euro dus 50 euro meer dan oktober. Ook willen we volgend jaar dit met februari en maart gaan doen. Niet perse altijd alle maanden weinig huishoudgeld maar sommige maanden minder of ietsje minder. Door in 4 maanden van het jaar ons budget te verminderen tussen 100 tot 250 euro op de oorspronkelijke 500 euro huishoudbudget, levert ons over 4 maanden max 1.000 euro op wat weer door kan naar extra aflossen.

Week 3 begonnen we met het idee om lekker Pekingeend te gaan maken en hadden lol bij de gedachte omdat wie zou denken dat je met 50 euro voor 1 week ook een eend van 10 euro kan kopen waarvan je 2 dagen met z'n 2 van zou kunnen eten. 1e dag de pekingeend smikkelen en de dag erna de restanten in nasi verwerken. Inmiddels hadden we alle voorraad aardig opgemaakt in huis en moesten we toch meer aanschaffen. Ook nieuwe kruiden waren gewenst en al gauw viel de pekingeend (diepvries van de toko) van het lijstje af en kochten we voor 3 euro a 600 gram sardientjes. Toch gezonde vis die zo goedkoop is. Tot de laatste 2 euro liepen we de islamitische supermarkt in de stad in om de laatste koopjes te halen. Deze week geen wijn, maar hadden wel via de tip van onze vrienden 6 flesjes bokbier van de Lidl gehaald voor ons weekend genot.

Week 4 ging naar ons weer makkelijk af. We hadden oa bonenschotel gemaakt van gedroogde bonen die we nog in huis hadden. Samen met tacokruiden (al in huis), ijsbergsla, mais en rode kidneybonen konden we er 2 dagen van eten.
Deze week ging alles op, maar hadden we ook een beetje overgehouden. Zo zonde we afgelopen donderdag onszelf trakteren op een flesje wijn.

Vandaag gaan we weer boodschappen doen voor november met 50 euro meer budget. Voornemen is dat we de maand december en januari weer 500 euro als huishoudgeld aanhouden, februari weer even zuinig met 250 euro, in maart bijtrekken naar 300 euro en de daaropvolgende maanden max 400 euro met af & toe 500 als we ook andere dingen moeten kopen.

Deze maand heeft ons, met veel voldoening, nog zuiniger en bewuster gemaakt en dat we per maand kunnen varieren in het huishoudbudget zonder onszelf te kort te doen om zo nog meer te besparen.

Het is ons uiteindelijk reuze meegevallen en ontdekt dat er nog genoeg te besparen valt als je er maar bewust mee omgaat. Het verrijkt je gevoel en het doet enorm genieten.

dinsdag 13 oktober 2015

Wat we dan eten tijdens de Teringnaardenering maand met recepten

Het is inmiddels 13 oktober en vanavond voor de 2e keer deze maand pannenkoeken gegeten. Dat gaat er wel in na een uur fietsen van werk.
Het gaat prima met 50 euro per week (250 euro huishoudgeld). Eerlijkheid gebied me te zeggen dat we wel het een en ander al in huis hadden of beter gezegd in de vriezer. Zo hadden we in de maand september voor 99,00 euro een www.koopeenkoe.nl pakket besteld en nog snel 2 hele polderhoen kippen van www.polderhoenbestellen.nl en dat scheelt natuurlijk in de kosten.

Boodschappen doen we gepland en bedacht voor de gehele week. Zo gericht bedenken wat je gaat eten voor de hele week maakt budgetbeheer makkelijk. Zie hier 2 briefjes zoals ik dat dan krabbel op een zaterdag.

Zo aten we vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober heerlijke Paleo zuurkoolschotel:
Recept

Gezien we al kip hadden in huis en dus ook kipfilet waren die voorbestemd voor de roti. Normaal is roti wel een uitgave, de 3 roti vellen kosten 2,95, 500 gr. kousenband ongeveer 1,95, dan hadden we nog saus, tomaat, de kipfilet dus en pompoen. Alleen om kostenbewust te zijn hebben we roti ipv kousenband gemaakt met broccoli en dat proeft net zo lekker met de al eerder zelfgemaakte madras kruiden.
Met de roti kwamen we ook 2 dagen door.

dinsdag 6 oktober
Kon ik mijn laatste beetje risotto uit de trapkast opmaken met cremefraiche en gerookte zalm (gehaald bij Lidl). Heerlijk en nog genoeg om er voor 1 volgende dag mee te nemen als lunch. Ik ben een alles eter wat dat betreft koud of warm.

Woensdag 7 oktober
Pannenkoeken jammie jammie, zeker nadat we zeiknat thuiskwamen van werk op de fiets.

Donderdag 8 oktober
Eten bij vrienden ;-)

Vrijdag 9 oktober
Gerookte makreel met ijsberg, tomaat, kappertjes e.d.

Zaterdag 10 oktober
Hoefden voor zaterdag enkel nog zuurkool te halen omdat de bockworstpot al in de trapkast zat :-)

Zondag 11 oktober
Falafel OOK YAMMIEEEEE!!! hier het recept met onze eigen Tzatziki saus:
Falafel recept

Met zelfgemaakte Griekse yoghurt, verse knoflook en komkommer maken we Tzatziki saus (gezonder dan knoflookmaya), plat arabisch brood (0,75 euro 6 broden bij de islamitische supermarkt)

Maandag 12 oktober
Met nog een pot rode kool in de trapkast met runderhamburgers en restje brood en tzatziki saus een fijne maaltijd.

Dinsdag 13 oktober
Vandaag dus weer pannenkoeken

Woensdag 14 oktober
Morgen hartige kikkerwten pannenkoek met spekkies en creme fraiche.
Dit is het goedkoopste en makkelijkste pannenkoek wat je in en handomdraai kan maken en zeer vullen is.
Je koopt bij de toko al voor 2,79 1 kilo kikkererwtenmeel. Daar gebruik je voor 2 personen 300 gram met 450 gram water en wat kerrie kruiden (of andere, naar wens) een deeg zoals pannenkoek. Dit laat je nog even 15 minuten rusten, dan nog even de klontjes uitkloppen en met veel boter of zoals wij met kokosolie bakken. Wat wij dan heerlijk vinden is met cremefraiche en gebakken spekkies of met geitenkaas.

Donderdag 15 oktober
De geplande verse makreel komt te vervallen gezien werkschema van Natas is vervangen en we beiden geen verse makreel kunnen halen. Dus eten we kippensoep wat op vrijdag was gepland. Deze is zelfgemaakt van de hele kippen die ik in september heb gekocht. Die deel ik zelf in stukken: poten, vleugels apart, kipfilet, ingewanden en dan karkas en restant meteen voor de kippensoep. Dan rest nog ui, prei en wortel, bouillonblokje, nootmuskaat e.d. Dit keer haal ik het uit de vriezer wat nog over is.

Vrijdag 16 oktober
We hebben nog 5 euro te besteden en we gaan nog nadenken wat we kunnen, maar kan witlofsalade met appel en rozijnen maken met een stukje vlees uit vriezer.

woensdag 7 oktober 2015

Annuitair hypotheek per 1 oktober al een feit

Zaterdag 3 oktober ontvingen we een brief van Quion, het hypotheekadministratiebedrijf van onze geldgever BNP Paribas. Ons annuitaire leningsdeel is een feit per 1 oktober met een restschuld van 90.849,80 euro. Dat is minder afkoopwaarde dan was voorberekend paar maanden geleden, door onze man van de Hypotheekshop.

Vandaag kunnen we weer extra aflossen en wil ik voor het annuitaire leningsdeel het bedrag op 90.000 zetten en daar lossen we dan 849,80 euro op af. Dat vind ik prettiger om naar te kijken. Vervolgens een extra 1.000 euro op het aflossingsvrije leningsdeel wat ons op een totaal van 173.000 euro brengt.

Als we nog wat zeilen bijzetten en november sober houden, kunnen we tot slot nog 3.000 euro extra aflossen op het aflosvrije voor het eind van dit jaar. Dan realiseren we een aflossing van 20.000 euro op onze oorspronkelijke schuld van 280.000 euro. Hiermee zakken we dus binnen een half jaar naar 260.000 euro. Dan hebben we nog 90.000 annuitaire schuld en 170.000 aflossingsvrij.

260.000 euro is een mooi begin om door te gaan in 2016, waar we het doel hebben totaal 6.000 euro af te lossen als we krap zitten en anders streven we naar 10.000 euro extra aflossen per jaar. Maar dat zal afhankelijk zijn hoe mijn werk en inkomsten er uit gaan zien voor 2016.

In juli hadden we echt niet kunnen bedenken dat we nu al zo veel zouden kunnen zakken, dat belooft genoeg voor de komende jaren. De ambities groeien en de motivatie is enorm.

Hier een overzicht van ons huis met in het groen wat we al hebben afgelost. Het geel is het annuitaire deel, de stenen in rood is aflossingsvrij. Elk vakje is 1.000 euro. Deze illustratie is een combinatie van het idee van 2 andere consuminderaars en vervroegde aflossers: Knoepert (vorm van een woning) en blogger Watkosteengezin (het Excel rekenbestand).

actuele stand per 7 oktober 2015

donderdag 1 oktober 2015

Meetmomentje gasmeting - oktober

September hebben we laag weten te houden, waren deze maand 3 nachten een weekendje weg met onze 1e mini fietsvakantie in eigen land. Maar de verwarming hoefde nog niet aan. Hebben alvast een 2e fleece deken gekocht om zo straks de koudere avonden aan te gaan om zo min mogelijk de verwarming te hoeven aan te zetten of laag te houden.

Actuele stand: -153m3 bespaard en 352m3 verbruikt vs 2014

Gasmeting 2015 per maand

1 januari 39.304 (127 verbruik, 2014 141) -14
1 februari 39.431 (96 verbruik, 2014 125) -29
(9/2/15) 39.463 officiële meting (64 verbruik)
1 maart 39.527 (81 verbruik, 2014 90) -9
1 april 39.608 (13 verbruik, 2014 60) -47
1 mei 39.621 (11 verbruik, 2014 30) -19
1 juni 39.632 (8 verbruik, 2014 15) -7
1 juli 39.640 (5 verbruik, 2014 15) -10
1 aug 39.645 (5 verbruik, 2014 7) -2
(23/7/15 gemeten op dag van vertrek vakantie t/m 7/8/15)
1 sep 39.650 (6 verbruik, 2014 22) -16
1 okt 39.656 ( verbruik, 2014 52) -
1 nov 39. ( verbruik, 2014 90) -
1 dec 39. ( verbruik, 2014 120) -