Verlossende aflossers: november 2016

dinsdag 29 november 2016

Recyclix update 7 - Alles wordt anders

Vandaag heb ik mijn aantal van 5.000 kg behaald bij Recyclix. Hierna zijn er nog mogelijkheden om te investeren en je rendement te vergroten, maar ik laat het hierbij. Vanaf nu kan ik om de 5 wkn 140 euro uit deze investering halen. Wat dit voor mij betekent is dat ik mijn 273 euro die ik met eigen geld heb ingelegd er uit haal. Daarna zal alles winst zijn. Dankzij een extra investering door een partner kwam ik sneller aan mijn 5.000 kg dan verwacht.

Wat ik wil doen is in ieder geval bij elke 100 euro die vrijkomt, deze te laten uitbetalen. Binnen 10 wkn heb ik sowieso mijn eigen ingelegde geld er uit.

Persoonlijk vind ik, dat ik pas over echt zuivere winst kan spreken als ik ook het verdiende geld van partners er uit heb. Daarna ontvang ik van Recyclix echte winst. Het geld van partners heb ik zelf gebruikt als inleg om mijn investering in kilo's te vergroten. Dit is 469,12 euro. Dat zou +/- 17 wkn duren als ik dat er ook uit heb. Dan zal ik vanaf vandaag, mits mijn partners niet meer gaan investeren, waar ik commissie over zou krijgen, in de zomer van 2017 winst draaien na aftrek eigen geld en verdiende geld door partners.

Andere strategien voor andere Recyclix investeerders. Sommigen laten 1/3 winst uitbetalen en investeren 2/3 winst weer in Recyclix verhogende rendementsmethodes of in andere online verdienmodellen.
Zelf laat ik het lekker bij 140 euro die ik elke 5 wkn vrij krijg. Mede Recyclix afgelopen week ook grote veranderingen heeft aangekondigd vind ik het wel goed zo. Eerst maar eens echte winst gaan binnenharken. Tot oktober 2018 kan ik dat doen, daarna zal Recyclix over gaan naar een ander verdienmodel voor ons investeerders.
Hier een korte samenvatting in het Nederlands van de Recyclix nieuwbrief door iemand uit de Facebook groep: Recyclix NL op 24/11:

"Korte Samenvatting:
Wanneer het financiële startup doel van 14 miljoen euro is bereikt, wordt registratie van nieuwe leden uitgezet en het aankopen van nieuwe waste wordt ook stop gezet.
Vanaf deze datum zullen bestaande members blijven verdienen en payouts ontvangen op hun bestaande waste packages voor een periode van 10 cycles (+/-1 jaar)
Na deze 10 cycles (+/- 1 jaar) zal overgestapt worden op een volledig nieuw systeem.
Er zal een fonds, gelokaliseerd op Malta, beschikbaar zijn voor groot investeerders vanaf 100.000 euro.
Voor de bestaande members die geen mogelijkheid hebben grote bedragen te investeren wordt een mogelijkheid aangeboden om via een aparte externe investor pool te participeren.
Meer details volgen zodra de exacte procedures en voorwaarden afgerond zijn. 
Opmerking is dat Recyclix iedereen de mogelijkheid wil geven om te participeren in het nieuwe concept onafhankelijk van de hoeveelheid geld ze kunnen investeren."

De volledige Engelse versie is hier na te lezen met oa link naar hun financieel overzicht.

Wat het voor ons investeerders in Recyclix betekent is dat we rond oktober 2017 niet meer in het huidige systeem kunnen investeren met afval en zal ook niemand op die wijze zich meer kunnen aanmelden. Daarnaast kunnen wij nog 1 jaar lang (10 cyclussen van 5 wkn) tot +/- oktober 2018 ons rendement uit halen.
Dat vind ik een zeer prettig korte termijn spaarpot in vergelijking met een crowdfund project met een doorlooptijd van 5 jaar. Daarna bekijk ik hoe ik verder zal gaan insteken met hun nieuwe investeringsmodel.

Als mijn mijlpaal behaald is met het uithalen van mijn eigen geld plus mijn eerste winst, dan zal ik er weer over bloggen. Dat is waarschijnlijk eind februari 2017, 1 jaar nadat ik met Recyclix ben gestart.

En voor de criticasters, ook staat in de nieuwsbrief dat ze naar Amsterdam komen, dus ...

"Recyclix is excited to see everyone next year, when the upcoming Plastic Recycling Show (Stand D38) in Amsterdam, Netherlands on March 29th – 30th, 2017, Open Days, and platform launches are already in the pipeline."


dinsdag 8 november 2016

Eerste extra aflossing en geld terug van Qurrent

Mooie dag vandaag, met wat extra's op het salaris van Natasja konden we vandaag alvast 2.000 euro overmaken voor onze eerste extra aflossing op onze hypotheek van onze nieuwe woning. Betekent dat we op onze Aflossingsvrije leningsdeel nu na ruim 1,5 maand wonen van 77.500 -> 75.500 euro schuld gaan. Eigenlijk zijn we onze 2% kostenkoper aan het terugbetalen.
Ben benieuwd wat ons bruto lasten verlaging wordt en hoe snel Stater (administratiekantoor van MUNT) dit zal verrekenen.
Gezien de lage rente van 1,69 % zal dat niet spectaculair laag zijn, maar beetjes zijn beetjes.

Volgende maand gaan we 1.500 euro extra aflossen en sparen we het restant voor de Onvoorziene Zaken spaarpot dat slechts 50 euro saldo heeft.

Dit jaar is het doel om totaal 3.500 euro extra af te lossen omdat het kan en dan hebben we doel 1 bereikt om onder de vraagprijs uit te komen van 155.000 euro of zoals eerder aangegeven onze 2% kosten koper er al uit te hebben gehaald.
Momenteel hebben we op het annuitaire deel 212 euro afgelost via de gewone maandelijkse aflossing. Dat kan je trouwens realtime monitoren via de mijnhypotheekonline.nl van MUNT wat heel mooi is opgezet.

Afgelopen week hadden we nog wat verrekeningen van het vorige huis zoals teruggave van Vitens op het watergebruik. Die stortte deze wk 16 euro terug. Vandaag ontvingen we de brief van Qurrent die ons 151 euro terug gaan geven. Wij hadden 599 euro voorschot betaald over gas en elektra afgelopen jaar en zijn daar ruimschoots onder gebleven :-) Dit onverwachte extraatje gaat met restant spaargeld (850 euro totaal voor deze maand) naar de Onvoorziene Zaken (OZ) spaarpot waardoor deze weer snel kan aangroeien tot 4.000 euro als basis spaargeld. Dat doel zullen begin volgend jaar wel bereiken.

Voor 2017 hebben we, na het aanvullen van de OZ spaarpot tot 4.000 euro het ambitieuze doel om 15.000 euro extra af te lossen en dan nog 4 jaar aansluitend. Het doel is om hiermee over 5 jaar, halverwege de rente looptijd voor de helft afgelost te zijn.

In ieder geval is de eerste stap gezet en dat geeft weer een heel lekker bevredigend gevoel.

dinsdag 1 november 2016

Verbruik in nieuwe woning

Vandaag hadden we dan ons meetmomentje en de eerste over een volle maand. September was vanaf 15e gaan tellen toen we hier gingen wonen.

Ik zal niet maandelijks hier over bloggen maar wil wel illustreren wat we nu verbruiken. Dit is overigens totaal anders dan op de Bosserdijk. Hier op de Berkenlaan verbruiken wij gas enkel voor de centrale verwarming die wordt geleverd voor het hele appartementenblok. De boiler voor warm water is een elektrische boiler en koken doen we ook op elektra met inductie.

GAS
Gas m3 = 0
Tot op heden hebben wij niets verbruikt. Alle radiatoren staan bij ons dicht. Bij intrek van de woning stonden alle tellers op NUL. We maken gebruik in het appartementenblok van Ista Nederland energiemeting. Het verbruik wordt jaarlijks op 1 juli verzameld en bekeken over het voorlopende jaar.

Wij wonen op de 1e verdieping en zijn omringd door appartementen en dat voelen we duidelijk in de temperatuur. Wij zitten nog steeds niet onder een fleece en hebben afgelopen periode 18,5 t/m 20 graden gemeten in de woonkamer. Dan zijn we kouder gewend dus er is best kans dat we amper gaan stoken. Wel betalen we een flink voorschot op gas maar die specificatie heb ik nog niet van de voorzitter van de VVE ontvangen. Beetje jammer dat ze daar niet meteen duidelijk in zijn in de documenten. Wij zijn daar ook niet mee bezig geweest tot nu we zelf weer alles willen meten.

ELEKTRA
T1 = 138 kWh
T2 = 61 kWh

Totaal 199 kWh

Op 24 oktober hebben we een slimme meter laten plaatsen. Wel grappig want in onze vorige woning kregen we dit aanbod van Stedin en waren we erg huiverig om het alsnog te doen. Nu we in ons appartement zagen dat we geen slimme meter hadden wilden we er juist een. Voor gas dan niet, want dat staat ergens in de kelder voor het hele blok, maar voor elektra wel. We zijn gewend aan het gemak en de gedachte dat de leverancier dit ook meteen kan uitlezen. In dit geval hebben we voor elektra nog steeds Qurrent als leverancier. Iets wat niet zoals gas binnen de servicekosten en voorschot van de VVE valt. Maar daar kwamen we pas achter toen we gingen tekenen voor de overdracht.

WATER
3 m3

Een mooi gemiddelde wat we ook op de Bosserdijk gewend zijn. Nu sjouwen we niet meer met emmers om de wc door te spoelen zoals in het begin van dit jaar, maar zijn heel bewust en zuinig met water. De waterdruk is stevig wat heel lekker is, maar met douchen hebben we ons aangewend om met minder druk te douchen en nog steeds kort en koud of lauw.

Al met al ben ik reuze tevreden met dit meetmoment. Elektra vervangt gas verbruik bij warm water en koken dus dan is het wel logisch dat we daar meer verbruiken dan op de Bosserdijk. Op de elektrische boiler, 50L van Invenetum, besparen we energie door deze op 1/3e te zetten wat genoeg is voor ons voor keuken en douche.

Nu nog achter de voorzitter aan van de VVE voor het opleveren van de gespecificeerde servicekosten op voorschot gas verbruik. Wij kochten het huis met een opgegeven servicekosten van 130 euro per maand. Bij overdracht bleek dit 152 euro te zijn. De verkoper had altijd 130 betaald en zijn inmiddels verschil tussen het bijgestelde voorschot naar 152 niet betaald. Dit kwam volgens hem omdat hij er al een half jaar niet meer woonde. Volgens de voorzitter ging verkoper meer verbruiken toen hij ging samenwonen. Vond het nogal een verschil en we wisten toen nog niet dat elektra apart geregeld moest worden. Wij dachten dat dit ook in de servicekosten viel.
Zoals wij leven met energie gaat er toch echt nog wel wat tientjes van dat voorschot af.