Verlossende aflossers: 2e extra aflossen ingediend en creatief boekhouden

zondag 19 juli 2015

2e extra aflossen ingediend en creatief boekhouden

Hoewel wij voor eind dit jaar de 2e extra aflossing wilden gaan doen met het vooruitzicht wat we kunnen sparen, zeker nu ook de omzetting van hybride spaar naar annuitair per 1 augustus een feit is, hebben we dit per vandaag vervroegd.
Aan de ene kant hebben we al 3.000 euro om weer extra af te lossen, maar volgens onze spaarpotten nog niet. Creatief met boekhouden en met het mogelijke sparen de komende maanden, kunnen we het vervroegd doen. Dit levert ons een 3 maanden eerdere lastenverlaging van 14,75 euro per maand. Is toch weer geld wat we ook weer optellen op het spaarbedrag voor toekomstige extra aflossingen.

We hebben 4 spaarpotten:

1. Onvoorziene Zaken 2.500 euro
2. Reservering Naheffing IB 2014 2.397 euro 
Deze mogen wij dankzij de vriendelijke Belastingen pas voor 4 november betalen en dus nog even magere rente (0,90%) trekken op dit bedrag. Een naheffing uit het jaar dat we extra veel geld kregen vanwege mijn vertrek bij mijn vorige werkgever met gevolg dat de de 52% schijf aantikte plus mijn extra inkomsten als ZZP-er.
3. Aflossen 1.580 euro
4. Vakantie 2.000 euro

Dus nee we hebben nog geen 3.000 euro om extra af te lossen in de Aflossen spaarpot. Maar nu we het alvast aanvragen voor 1 september zullen we tegen die tijd, met de maandelijkse spaar voor aflossen in augustus (+/- 900 euro), 2.480 euro hebben staan en hoeven we vanuit een ander spaarpotje nog even geld te lenen. Dit kunnen we uit de Vakantie spaarpot doen gezien we voor onze komende vakantie naar Polen 1.500 euro budget hebben.
Het schuiven met het geld uit de potjes valt dan nog mee. Halverwege september kunnen we de vakantie spaarpot alweer aanvullen. En dan kijken wat we nog kunnen sparen voor de Aflossen spaarpot tot eind van het jaar.

Extra aflossen is zeer verslavend en bevredigend. Als je wist hoe ik in het begin over extra aflossen dacht waarbij ik meer in 'mitsen en maaren' zat met het gevoel dat 3.000 euro toch geen verschil maakt of niet had kunnen vermoeden dat we al door het doen al zoveel meer kunnen realiseren. Of je denkt 'ach die paar tientjes' of 'elke tientje telt mee'.

Hebben jullie ook van de spaarpotjes? En doen jullie dan ook aan creatief boekhouden??

1 opmerking: