Verlossende aflossers: Vervroegd aflossen op Duurzaamheidslening SVn

vrijdag 13 november 2015

Vervroegd aflossen op Duurzaamheidslening SVn

Annemarie van Gaal had me dit ongetwijfeld al in juni aangeraden, maar ik zag het pas eergisteren om 11 uur 's avonds in bed toen ik weer als een Dagobert Duck zat te staren naar mijn boekhouding op gebied van hypotheek en vervroegd aflossen. Sinds ik consuminder en vervroegd aflos ben ik een Dagobert Duck. Was ik al een beetje, maar nu in het kwadraat en niet als een Scrooge maar wel omdat ik het lekker vind dat er ontwikkelingen te zien zijn. Soms moet ik afkicken als er niets meer te halen valt maar wel blijf staren naar mijn excel sheet.

Zo hadden we afgelopen week nog steeds onduidelijkheid over onze omzetting. Het bleek dat de afkoopwaarde 2x was afgehaald. Daar had ik al op 23 oktober over gebeld en van de week werd het dan ook beaamd en medegedeeld dat het gecorrigeerd zal worden. Tevens hebben we weer vervroegd afgelost en kwam ik in oktober er achter dat als je tussentijds aflost onder de 210% procent van je openstaande schuld je extra terugbetaling niet direct wordt verwerkt. Duurt dan max 30 dagen. Het lange wachten op bevestiging van onze tussentijdse aflossing in oktober was de aanleiding dat ik ging bellen met Quion. Afgelopen week hebben we versneld nog onze laatste extra aflossing van dit jaar ingediend a 3.150,20 euro waarmee we nu totaal op het Aflossingsvrije deel 11.000 euro hebben afgelost. IK ZEG BUBBELSssssss

Nu afgelopen maandag ook helder was dat de, voor ons te lage maandschuld ook wordt gecorrigeerd was ik weer happy en tevree als Dagobert Duck.

Deze week na mijn oproep op mijn blog om boeken te lenen over consuminderen en aflossen, staarde ik na het erg leuke boek HypotheekVrij van Gerhard Hormann nog even naar mijn boekhouding. Ik kreeg van mede consuminderaar Knoepert al snel een kopie van haar boek nav mijn oproep.

Na het lezen hield alles me weer bezig en staarde ik naar mijn boekhouding. Afkicken dus ... want er was nu echt niets meer te halen dacht ik nog. Maar ik ging toch nog even nadenken over die duurzaamheidslening via SVn die we eind 2019 volledig hebben afgelost. Dit is een lastenverlaging van 56,28 euro per maand. Ik herinnerde me dat we kosteloos vervroegd mogen aflossen op die lening, maar in het 2e jaar van onze schuld (2011) kreeg ik van mijn oud-collega het advies om dat vooral niet te doen gezien de gunstige lage rente a 2%. Logisch leek me.
Dus toen ik daar weer aan dacht leek me dat OK om NIET te doen. Maar begon me af te vragen hoeveel 56,28 euro x 49 maanden (4jr + 1 mnd) zou zijn. Op de calculator kwam ik op 2.757,72. ZOOO, dacht ik, dat is het bedrag wat we tegenwoordig met extra aflossen uitgeven. Alleen hier doe je een lastenverlaging van 56,28 euro.
Daar moest ik nog over nadenken waarom dat dan wel gunstig was ondanks wat mijn oud-collega adviseerde. Uiteindelijk kwam ik op de resterende en korte looptijd (4jr) en hoogte van de schuld. Dus als ik dit nu kan betalen dan verlaag ik in 1 klap mijn maandelijkse lasten waardoor ik ook meteen weer extra geld heb om verder te gaan op het aflossingsvrije deel.

Als je denkt alles al te hebben gedaan valt er nog steeds wat te bespeuren in je boekhouding en op plekken waar je het niet meer had gedacht te kunnen. De 2e keer dit jaar zo'n eureka moment, want afgelopen zomer had ik dat met het overstappen van provider voor TV & internet.

TIP: Blijf kijken naar je boekhouding, zoek en ga van tijd tot tijd alles weer eens langs.

Gisteren heb ik meteen SVn gemaild met verzoek om aflosnota per 2 december. Dan kan ik met mijn Onvoorziene Zaken spaar dit jaar en net minder dan 49 wkn restperiode, vervroegd aflossen wat ook weer invloed heeft op de uitsparing van de 'lage' rente.

Vanochtend viel de brief van SVn al op de mat met het heugelijke eindbedrag van 2.437,63. Dat levert dus ook nog een 320 euro besparing op (49 maanden x 56,28 = 2.757,72) - 2.437,63 = 320,09 euro

Dus maandelijkse last meteen verlaagd met 56,28 euro en over 4 jaar een rente besparing van 320 euro.

In januari zal ik nog bloggen wat wij in 12 maanden aan maandlasten zijn verlaagd van januari 2015 - januari 2016. Met de besparingen en acties die wij hebben ondernomen.

9 opmerkingen:

 1. Zo, jullie zijn goed bezig. Complimenten hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel leaner kan het niet meer, maar toch leuk nog winst te ontdekken.

   Verwijderen
 2. Het doel scherp voor ogen, dan ga je razennd snel.
  Een bibliotheekabonnement is zo gek nog niet. Ik ben er blij mee,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat is het ook, je doelen stellen en als je ze dan verscherpt is er uiteindelijk nog meer mogelijk.

   Verwijderen
 3. Als je hypotheekrente hoger is dan 2% dan is het voordeliger om die eerst af te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. onze hypotheekrente is 5,9% maar met bijv 3.000 euro verlaag ik maandelijks 14,75 euro bruto, bij de duurzaamheidslening die ik per 2/12 ga aflossen (verlossen) met 2.437,63 euro, zak ik al meteen 56,28 euro, netto! dus maak ik er sneller meer geld mee vrij als ik verder wil aflossen. Alles wat wij vrijmaken stoppen we weer in aflossen. Dus daar maken we sneller winst.

   Verwijderen
 4. Echt goed bezig. Fijn om dan toch weer een besparing te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Echt goed bezig. Fijn om dan toch weer een besparing te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zeker maar dat je je blijft verrassen wat dus mogelijk is, in het begin is het denken om te gaan doen al je eerste besparing en dan hoe je zelf er ook verder mee gaat wat het zo veel meer oplevert. Net het boek HypotheekVrij uitgelezen en nog meer gemotiveerd om nog meer het doel te verscherpen (in etappes) omdat dat ook al weer meer mogelijk maakt. Zullen vast nog wel tegen obstakels komen maar ben wel enorm gemotiveerd om er voor te gaan. Het geeft ook zo veel meer aan je leven, genieten van alles. Anja ik wens je zelf net zo veel toe, maar je bent ook al flink op weg heh en als je terugkijkt dan had je vast ook niet kunnen bedenken 6 maanden geleden waar je nu bent.

   Verwijderen