Verlossende aflossers: Opzeggen van onze woongarant polissen

maandag 24 april 2017

Opzeggen van onze woongarant polissen

Eerder had ik van een Anoniem een opmerking ontvangen op mijn blog maandlasten februari 2017 vs 2016 waarom ik een woongarant polis had afgesloten met zo'n lage hypotheeklast. Ja dat vroeg ik me ook af toen ik thuis kwam van de hypotheekadviseur vorig jaar. Maar na heel veel informatie ging ik toen in het gesprek mee in de risicobeperking nadat hij heel veel cijfers en risico liet zien wat ik op dat moment tijdens het gesprek niet tussen mijn oren kreeg. Het juiste moment voor zijn verkoopstrategie wat effectief uitpakte en dat terwijl ik voor andere zaken het wel in het slotje had.

De opmerking bevestigde mijn gevoel na mijn gesprek met de hypotheekadviseur maar ik dacht dat opzeggen niet kon. Wat was blijven hangen bij de hypotheekadviseur was dat als ik weer iets wilde wijzigen dat het wel kon maar dat het geld zou gaan kosten zoals tussenpersoon kosten. Eergisteren viel bij mij het kwartje dat dat alleen bij aanpassing ORV zou zijn die gekoppeld is aan de hypotheek. Toen ik eergisteren me ging inlezen in de polisvoorwaarden stond daar ook in dat wij met aangetekende post de polis kunnen opzeggen voor de eerstvolgende maand. Ik rekende het even uit wat het ons zou schelen over de resterende rentevastlooptijd. Dat scheelt dus een kleine 3.000 euro over de resterende 9 jaar en 5 maanden. Maandelijkse last verlaagt met 26,45 euro voor de 2 polissen samen. Dat is toch een besparing.

Het risico is klein. Als een van ons arbeidsongeschikt wordt dan kunnen we gewoon verder. Tevens staan we niet meer onder water en kunnen we in ergste geval van onze woning af. Met ons doel om snel afgelost te zijn binnen 10 jaar en vermoedelijk sneller is het risico wel heel laag. Bij leven en gezondheid is de premie eigenlijk overbodig. Dus gaan de we slag maar maken.

Af&toe je boekhouding doorlichten loont zeker met de afweging van kosten en risico.

In hoeverre ben jij bezig met risicobeperking of beheersing?


13 opmerkingen:

 1. Wat goed! Toch weer een besparing. Ik ben bezig met de hypotheek aflossen. Nog ongeveer 4 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah wat een heerlijk vooruitzicht. Ga je dan door met sparen of ga je alvast minder werken?

   Verwijderen
  2. Ik ga dan een dag minder werken en ook door sparen, want plakband pensioen. Ik heb heel veel jaren (28) in het buitenland gewoond,

   Verwijderen
 2. Geen dank voor de tip!
  Groet Bas

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bas, leuk dat je even reageert met naam, bij deze nogmaals dank, opmerkingen helpen of werken alsnog door op een later moment. :-)

   Verwijderen
 3. Mooi zeg! Dat scheelt toch weer :) Hier houd ik daar wel rekening mee, maar ik merk wel dat ik er concreet relatief weinig aan doe, omdat we niet zulke hoge lasten hebben en we wel wat vlees op de botten hebben. Straks met een nieuw huis gaan we een groot deel contant betalen, dat is ook weer een vorm van risicobeperking.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lekker doorgepakt! Zo denk je dat je niet meer kan besparen. ... Wel mooi dat je ook meten laat zien hoe hoog de besparing is na de gehele looptijd! Dan is het toch een flinke besparing!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lekker doorgepakt! Zo denk je dat je niet meer kan besparen. ... Wel mooi dat je ook meten laat zien hoe hoog de besparing is na de gehele looptijd! Dan is het toch een flinke besparing!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn zeg, Dat scheelt toch weer behoorlijk wat extra aflossen...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goede en interessante blog! Ook wij hebben een vraag uitstaan bij onze bank, waar de hypotheek loopt (vanuit hun rol als pandhouder van de ORV) voor wat betreft het aanpassen / stopzetten van de dekking van onze overlijdensrisico verzekering. Inmiddels hebben wij in totaal meer dan een ton afgelost en ingelegd in onze bankspaarhypotheek. Daarnaast geldt de prijzen voor het afsluiten van een ORV ook fors gedaald zijn in de afgelopen jaren. Een valide reden om hier eens over in gesprek te gaan. Zij het dat de hypotheekadviseurs het zó druk hebben, dan het eerstvolgende moment over vier weken pas is. To be continued... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben reuze benieuwd, zeker de moeite waard dat te herzien na zoveel te hebben afgelost. Laat me of ons weten!

   Verwijderen
 8. Toevallig hebben wij er gisteren naar gekeken. Dit naar aanleiding van een blog van iemand die een voordelige ORV had afgesloten. Die van ons is op te zeggen. Wij kijken nog even naar de andere mogelijkheden. Zag trouwens dat ik 'verbannen' ben uit je leeslijst :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verbannen? Huh?? Nou ga je snel terugzetten.
   Ben benieuwd naar je uitslag met orv. Het is wel weer iets om naar te kijken.

   Verwijderen