Verlossende aflossers: Van basic naar comfort

woensdag 3 mei 2017

Van basic naar comfort

Had ik onlangs nog in vorige blog vrolijk aangekondigd dat we een start gaan maken met beleggen, kan ik bij deze melden dat dat nog even geparkeerd wordt voor later. Daar waar we vorig jaar nog lagere lasten hadden door het wisselen van auto, gaan we nu meer maandlasten maken door aanschaf van weer een andere auto. Zoals ik al op facebook berichtte afgelopen maandag:We gingen vanmiddag voor een oriëntatie testritje ... met alle gevolgen van dien, we gaan van

Europees weer naar Aziatisch, lagere maandlasten naar hogere maandlasten, investeren naar uitgeven, > 200k km naar > 199k km, 2000 naar 2011, 3 deurs naar 4 deurs, donkerblauw naar zwart, hatchback naar sedan, schakel terug naar automaat, benzine naar hybride, VW naar Honda, Polo naar Civic Hybrid, basic naar comfort.

Vrijdag ophalen ...
We kijken er best wel naar uit hoewel we moeten wennen dat de maandlasten omhoog gaan. Toch een beetje het gevoel dat we niet zo consuminder minded zijn. Wij zijn ons comfort en consuminder aan het herijken. Dat kwam vooral ook omdat ik net van het weekend terug kwam uit België en tijdens het rijden wel verlangde naar mijn oude Prius met airco, cruisecontrol en ruimte.

Op goede vrijdag jl. stond ik onverwachts 1,5 uur in een file en toen verlangde ik echt terug naar een automaat zoals gewend met de Prius. Alles bij elkaar deed het verlangen versterken om eerder uitgave te doen voor een andere auto. Mede we over een paar weken voor een week afreizen naar iets onder Bordeaux en misschien nog wel meer uitstapjes willen doen dit jaar met de auto, rechtvaardigt de behoefte naar ons gevoel. En waarom ook niet dacht ik van de week nog in de wik en weeg fase.

Wel bleek de Volkswagen Polo voor ons met verhuur via Snappcar net zo veel te kosten dan onze vorige zuinige Toyota Prius zonder Snappcar. Ik vond het met de VW Polo wel prima zo kwa kosten. Na dit weekend met alle behoeftes en verlangens zijn we overstag gegaan toen onze auto dealer een Honda Civic Hybrid 1.3 Elegance had staan. Wel met 199k kilometers op de teller maar met een compleet nieuwe accu. Hiermee kunnen we gerust nog 150k kilometers maken. Dat was toch wel de trigger. Deze auto’s uit Azië hebben verder weinig onderhoud nodig.

We kunnen hem vrijdag al halen met een eerste aanbetaling. Met het geld van de Onvoorziene Zaken spaar en de komende teruggaaf van Belastingen betalen we hem eind volgende maand al af. De totale prijs van de auto met inruil van onze huidige is 7.000 euro inclusief een totaal afleverpakket met BOVAG, grote beurt, overschrijving en een trekhaak erbij. Daarnaast geeft hij ons ook een terugkoop garantie na 1 jaar voor 6.000 euro.

Eigenlijk hadden we het plan om over een jaar of wat te sparen voor een Toyota Auris of Yaris hybrid maar die auto’s kosten nu nog ver boven ons budget voor korte termijn aankoop. Nu toch een compleet andere wagen die net zo betrouwbaar is, wellicht wat minder zuinig maar goedkoper in aanschaf geeft ons eerder het gewenste comfort.

Helaas hebben we niet meer het voordeel van de wegenbelasting ter compensatie op de hybride motor en dus is het wel even slikken dat we van 25 euro per maand naar 54 euro per maand gaan (+28 euro). Daarnaast zal de verzekering ook weer stijgen van 15,47 euro naar beperkte casco van een paar tientjes meer schat ik.

Wel zullen we deze auto weer aanbieden op snappcar om onze lasten te verlagen. De verhuurprijs kan hoger dat scheelt.

Ook omdat ik van de week nog las bij blog van Hypotheekweg dat ze even een beleggingspauze hadden ingelast leek me het voor ons ook niet heel erg om dat nog even in de vrieskast te zetten, vooral ook omdat de obligaties met deze lage rente ook nog niet aantrekkelijk zijn.

Zijn jullie standvast of bewegen jullie ook net zo flexibel in je consuminderleefstijl waar je af & toe weer aan het herijken ben?

10 opmerkingen:

 1. Ik heb niet echt het gevoel dat wij heel hard consuminderen, maar het verschilt wel van tijd tot tijd hoe hard we op de kleintjes letten. Ik denk dat dat voor ons ook de enige manier is om het voor langere tijd vol te houden

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Consuminderen is voor mij een bewuste keuze maken in het consumeren. En als ik jouw argumentatie lees, hebben jullie dat zeker gedaan! Geniet van jullie aankoop en veel veilige kilometers gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een mooie verwoording hoe wij er ook in staan. Het gaat om bewuste keuzes maken in het consumeren. En die keuzes zijn persoonlijk en per definitie niet voor iedereen gelijk.

   Het wisselen van auto's blijft een dure hobby; ook met kennis van nu hadden wij een aantal keuzes met betrekking tot de aanschaf van auto's niet gemaakt. Maar ja, achter af is het altijd makkelijk redeneren... :-)

   Verwijderen
 3. Ik let juist erg goed op budgetten en aankopen om het geld dat overblijft te besteden aan die zaken die voor ons van belang zijn. Aankoop auto staat eind volgend jaar op de planning mits alles goed verloopt. Momenteel zijn we thuis druk bezig met de verandering van ruimtes in slaapkamer en badkamer. Daar doen we het voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit zag ik al aankomen en snapte toen al niet waarom de prius weg moest, nu weer terug naar iets mindere variant en autoswitchen kost geld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi nadasurf, ik zag hem ook aankomen maar enorm blij die switch gemaakt te hebben. Wij hebben met de kostbare switch ons huis kunnen verkopen en zorgeloos de nieuwe met eigen middelen aan kunnen betalen. Dus een strategische zet geweest. Niet altijd is duurkoop duurkoop of goedkoop duurkoop. Laatste in centen maar niet in vrijheid en mogelijkheden. En zo is dat met deze keuzes geweest.

   Verwijderen
 5. Rosé lees mijn berichten nog eens terug van de verkoop van de Prius en je begrijpt dat de Polo eigenlijk niet nodig was geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We zitten er gevoelsmatig anders in dan jij, geloof dat dat uiteindelijk bepalender is. Ik zou je gelijk geven als ik er nu spijt van heb, hebben we niet dus verwaarloost het de extra uitgave. Heb ik overigens niet met alles.

   Verwijderen
 6. Wij kunnen aan de ene kant voor een dubbeltje terug lopen naar de kassa om vervolgens heerlijk in een restaurant uit eten te gaan. Dit laatste gebeurt steeds vaker zeker nu we in Duitsland op de camping staan en daar uit eten gaan wel erg voordelig is. Om vervolgens doordeweeks weer de sport op te pakken en te proberen zoveel mogelijk te besparen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou daar herken ik ons dus ook helemaal in. We doen beiden. Zitten heel zuinig met water om te gaan en toch zo'n auto. Of helft van de vakantie op de centen letten om dan de laatste dagen lekker luxe te gaan zitten. Krijg je ook zo'n boost van. Inmiddels hebben we de auto opgehaald en zijn helemaal verliefd. Na een jaar basic gereden te hebben zitten we in een comfortabele auto met nog niet eerder zoveel luxe en gemak. Erg blij dat we het gedaan hebben. En wat je zegt daarna gewoon wel focus houden op waar je het wil en kan.

   Verwijderen