Verlossende aflossers: Financiële vrijheid of vrij in je hoofd

zondag 2 juli 2017

Financiële vrijheid of vrij in je hoofd

In bloggersland zijn we allemaal lekker aan het dromen en/of stappen aan het maken naar een toekomst waar we financieel zo veel mogelijk onafhankelijk kunnen zijn, soms met het doel om nooit meer te hoeven werken en alleen maar leuke dingen doen of leuk werk doen waar je niet afhankelijk bent van inkomen. Erg aantrekkelijk beeld en doel. Toch zet dit thema me aan het denken en met de vele discussies en ervaringen is het goed om na te denken wat wij willen.

Inmiddels ben ik van mening dat het veel interessanter is om vrij te zijn in je hoofd en het uiteindelijk neerkomt op gelukkig zijn. En als dat zou betekenen dat je fluitend naar je werk gaat bij een volledige werkweek, dat dat veel belangrijker is dan niet meer te hoeven werken en doelloos in je vrije tijd te gaan zitten.

Laat ik voorop stellen dat wij ook streven naar financiële vrijheid om sowieso zo min mogelijk financieel kwetsbaar te zijn. Dat geeft ons keuze mogelijkheid om in de toekomst te gaan en staan waar we willen. En dat is een heel prettige gedachte. Als wij 2 jaar geleden ons huis hadden moeten verkopen dan hadden we met een schuld gezeten. Als we nu verkopen dan gaan we weg met een beetje winst. Dan zouden we onze spullen kunnen pakken en in een hutje ergens Off grid gaan wonen. Alleen dan hebben we nog niets op de bank om met minder te leven. Daarom zijn wij bezig om binnen 10 jaar afgelost te zijn en alvast beleggen om onze bezittingen te vergroten. In de tussen tijd genieten we, in ons geval, van leuke reizen maken. Zo staat Amerika, 3 weken met een camper, op de wish list voor volgend jaar. Dan moet het nog wel zo zijn dat mijn baan verlengd wordt eind dit jaar.
Dit jaar gaan we in ieder geval 3 weken naar Cambodja. Ons 3e vakantie uitje van dit jaar. De vorige 2 was 1 lang weekend en 1 week naar Frankrijk.

Per 1 september zal Natasja met haar nieuwe baan beginnen en die overstap zal al zo'n positieve verandering zijn dat wij dat al als een kwaliteitsverbetering vinden op haar en ons leven. Ze zal nog steeds 36 uur werken en wellicht dit jaar tijdelijk 40 uur om haar vakantiedagen terug te halen. Toch geeft de nieuwe baan haar nieuwe energie, regelmaat, waardering en vrije tijd luxe (nooit meer werken op feestdagen, af&toe een dagje vrij vragen op korte termijn).

Zelf werk ik 32 uur over 4 dagen. Dat is ook al een kwaliteitsverbetering voor ons beide naast het minder financieel afhankelijk zijn en het geeft al een beetje een pre pensioen gevoel waar we van genieten.

Verder merk ik dat we ook veel energie krijgen uit een nieuwe baan. Als ik terugkijk op afgelopen 2 jaar dat ik diverse functies heb bekleed dan heeft me dat naast energie ook veel groei als mens in mijn werk gegeven. Dat bracht me dan ook wel op de vraag of ik perse wel wil suf consuminderen tot ik echt niet meer hoef te werken of dat we met eerder met minder financieel vermogen lekker relaxed leven. Ik word moe bij de gedachte dat ik net als Gerhard Hormann een blogje zit te schrijven over pre pensioen en dat ik continue mensen laat weten hoe fijn dat wel niet is. Ik denk dat dat voor veel mensen zo zal zijn zo'n leven. Maar ik kan me voorstellen dat er ook mensen zijn die net als ik een gezonde prikkel bij een betaalde baan ook prima vinden. Dat ze als mens blijven groeien met betaald werk en genieten omdat ze zich onafhankelijk voelen.

Zoals we er nu inzitten willen we nu af&toe van luxe genieten. Dus nu wat meer uitgeven en daarnaast het doel behouden onze financiële onafhankelijkheid te vergroten. Maar niet perse tot we echt financieel onafhankelijk zijn. Dat grote bedrag hoeven we niet te realiseren waarmee we echt niet meer zouden hoeven werken voor geld.
Wij zullen vast, met minder financiële middelen, het prima vinden om bijvoorbeeld samen nog maar 1.500 euro in te moeten brengen aan inkomsten. Dat we dat aanvullen uit de spaarpot die tegen die tijd rendement op beleggen heet en/of huuropbrengst van onze woning. Want wij wonen dan uiteraard in een duurzame kleine woning, of vakantiehuis, of ergens in buitenland :-) en dat we dan nog maar een paar dagen werken voor inkomsten. Dat ons AOW en het rendement of inkomsten genoeg is om na ons pensioengerechtigde leeftijd nog steeds te genieten van natuur en cultuur in eigen land op de fiets, in Europa met de auto of exotisch ver. Dat geeft een fijne gedachte en met elke verbeter stap in kwaliteit en vrijheid zitten wij al lekker te genieten van een soort opbouwend pre pensioen. Dat is in ieder geval de beleving ... en volgens mij ben je dan al waar je wezen moet ...

15 opmerkingen:

 1. Helemaal gelijk! Ik heb financiële onafhankelijkheid weleens gedefinieerd als 'de vrijheid om te doen wat je graag doet'. Dat kan dus ook heel goed een betaalde baan zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt heel lekker om met twee personen voltijds te werken en lekker op vakantie te gaan. Ik heb het vakantiegevoel doordat ik veel buiten ben, mezelf ontwikkel door te lezen en te leren. Het is fijn wanneer menden op je werk je waarderen, dat geeft een goed gevoel.
  Het is nog veel lekkerder, wanneer je jezelf verbetert.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat laatste is vooral heel bevredigend en deed me beseffen dat je misschien door nog iets te moeten ook gedreven kan worden. Altijd beter in gunstigere omstandigheden dan bijv op je plek te blijven zitten omdat het zekerheid geeft, en het je snel je financiële vrijheid biedt terwijl je ongemerkt meubilair bent geworden van je werk en te veel in later zit. Wanneer heb je door dat je eigenlijk te veel met straks bezig bent geweest als je iets overkomt? Ik vind daarom EN het een en ander zo belangrijk.

   Verwijderen
 3. Of een minder goed betaalde baan waar je erg gelukkig van wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja absoluut daar wil ik later zeker voor kunnen gaan. Als ik minder verdien omdat het kan maar met een grote glimlach naar werk ga elke dag of met enorme voldoening dan is dat het uiteindelijk waar je het voor doet.

   Verwijderen
 4. Eens, het gaat om de keuzevrijheid die je hebt om te doen wat je wilt doen en waarbij je gelukkig bent.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja precies en wat ik van Mr Money Mustache ook goed vind is dat je continue jezelf moet prikkelen door te weten dat je leeft. Luxe is af&toe leuk als je het af&toe doet maar vooral ook dat je kan genieten van thuis zijn of weer even in het gareel. En anders dat je toch wel eens die fiets pakt ipv auto als het regent.

   Verwijderen
 5. Ik sluit mij helemaal aan bij hypotheekweg! Ik herken mijzelf volledig in bovenstaand stuk. Hier ook geen diehard consuminderaar, maar wel iemand die bewuste keuzes maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja leuk om te lezen, ik vind het gewoon EN. Ik zie bijv mensen die op hun droomplek wonen al jaren omdat ze er voor kozen maar na zo veel jaar is niets doen in paradijs niet zo rooskleurig en vooral saai omdat je zo ver buiten de maatschappij staat. Alles is zo betrekkelijk.

   Verwijderen
 6. Op www.maisons-espace.com vind je mooie nieuwe woningen met mogelijkheid om bv B&B te realiseren voor extra inkomsten ;) Wij willen over zo'n 10 jaar iets in Zuid-Frankrijk kopen en dan lekker nog een jaar of 20 genieten van het warmere weer en in de te warme Zuidfranse zomermaanden weer een paar maanden in Nederland wonen in ons vakantiehuisje/appartementje/stacaravan of iets dergelijks. Kunnen jullie op ons Zuidfranse huis passen :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hee A. Strak plan, als we nu woningdelen in NL wellicht zitten wij dan weer offgrid downunder haha

   Verwijderen
  2. Hahaha dat is nog beter ��

   Heerlijk hè dat consuminderen !

   Verwijderen
 7. Ik sluit me hier ook helemaal bij aan. Financiële onafhankelijk of een bepaald bedrag bij elkaar sparen is voor mij geen doel op zich, het is een middel (en kan vóór het dat is natuurlijk wel een doel zijn) om een vrij leven te hebben. Maar daar wil ik natuurlijk niet pas 'later' mee beginnen. Zo neem ik nu bijvoorbeeld al regelmatig bewust minder werk aan, om aan eigen projectjes te werken of om gewoon de avonden en weekenden vrij te hebben. Daarnaast probeer ik mijn geld nu wat slimmer te investeren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook al een goede uitdaging om met minder bezig te zijn al te genieten. Zo proberen wij ook al te oefenen door onze vakanties niet te vol te proppen maar wat gedoseerd dingen te doen. Dan kan je dat later ook beter.

   Verwijderen