Verlossende aflossers: Wat zijn wij waard

zaterdag 1 juli 2017

Wat zijn wij waard

De laatste tijd zijn er weer vele leuke onderwerpen in bloggersland over consuminderen en financieel onafhankelijk worden die ons ook weer triggeren of waar wij mee overeenkomen. Zoals een beginnetje maken met beleggen naast het extra aflossen zoals bekend, maar nu ook over wat we waard zijn. Een onderwerp wat ik al wel eens eerder had gelezen her en der maar via de blog van Bespaar Balans werd ik enthousiast. Mede wij nu eindelijk zelf in de plus zitten met onze bezittingen (assets, activa) wil het nu zelf in kaart te brengen en delen.

Het zou leuk zijn om nog even helemaal terug te gaan naar 2 jaar geleden toen wij bewust werden dat wij 30.000 euro onder water stonden met ons eengezinswoning en dat dit binnen ruim 2 jaar omgeslagen is naar 19.369 euro in de PLUS. Maar ik houd het makkelijk en begin met 1 januari van dit jaar. Vervolgens wil ik dit halfjaarlijks bijhouden. 2 meetmomenten per jaar lijkt me goed genoeg.

UITLEG OVERZICHT
De opbouw van het overzicht is vrij simpel en zeker niet tot achter de komma berekend op hypotheekschuld en investering na.

INVESTERINGEN EN SCHULD
Beleggen - investering
Op een ongelukkige piek schafte ik 2 aandelen VXUS aan op 14 juni jl. Maar inmiddels wel dividend ontvangen a 0,83 eurocent. Dit dividend zit in de waarde van 81,51.

Crowdfunding - investering
Crowdfunding zal zich voorlopig niet terugbetalen. Onze investering in Het Lokaal, laat zich pas 1 augustus 2018 voor het eerst terugbetalen (1/3e deel). Ons 2e investering PeerbyGO onthoudt zich nog om terug te betalen en het is maar afwachten wanneer ze dat wel doen. Van hun kregen we een paar maanden geleden een summier verslag van de ontwikkelingen waar het er op neerkwam dat ze hun doelen nog niet behaald hadden zoals gewenst. Afin, we hoeven van hun volgens mij nog niets te verwachten.

Hypotheekschuld
Spreekt voor zich en is in deze blog onder de andere pagina's na te lezen.

BEZITTINGEN
De inboedel- en autowaarde is globaal genomen.

Inboedel
Bij de inboedel denk ik wat het me nu zo ongeveer kan opbrengen via marktplaats.

Auto - waarde
De autowaarde is wat de garagedealer ons heeft toegezegd als wij de auto voor april 2018 zouden terugbrengen. De afschrijving van de auto stel ik dan ook uit tot die datum.

Spaargeld
Het spaargeld is verlaagd omdat we dit geld hebben gebruikt om de auto te kunnen kopen. We sparen nu weer voor vakantie, beetje beleggen en om Onvoorziene zaken spaar weer aan te vullen.

Crowdfunding - waarde
Die is dus nog nihil en als alles goed gaat met crowdfunding project 1) Het Lokaal dan zien we daar 1 augustus 2018 een eerste 1/3e deel van terug.

Woning - waarde
Deze is door de huidige huizenmarkt in ons voordeel enorm gestegen. Dit is gebaseerd op de recente verkoop van het appartement naast ons. Die hebben 1 extra kamer, zitten op dezelfde etage en hebben even groot dakterras. Deze ging onlangs binnen 2 dagen weg voor meer dan de vraagprijs (189.000 euro verkoopprijs) dus dan neem ik het conservatief met de 170.000 euro. Dat is in 1 jaar gewoon 15.000 euro verschil. Fijn voor onze 'watzijnwijwaard'. Uiteraard heb ik hier geen makelaarskosten in meegenomen als je zou denken aan verkoop en het om te zetten in geld.

Ik ben benieuwd hoe we er 1 januari 2018 voor staan :-) Het kan alleen nog maar omhoog.

10 opmerkingen:

 1. Voor mij een klassiek geval van 'reken jezelf rijk'.
  Een tweeslaapkamer app is een heel stuk meer waard dan een éénslaapkamerapp...ook minder vlot verkoopbaar enz. als je de echte waarde van je app wil weten moet je een schatter contacteren en niet ff zelf aan de slag.
  15000€ van de 21000€ is gebaseerd op die fictieve meerwaarde van je appartement. Dat bedrag zou ik maar ff niet voor waar aannemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zou kunnen, maar ik vermoed dat je onze buurt niet kent, hoe het momenteel hier met verkoop verloopt.

   Als ik conservatiever zou zijn dan nog zitten wij enorm in de plus, iets wat we 2 jaar geleden totaal niet waren. En we zullen alleen maar meer in de plus komen. Overigens als over een half jaar de markt zou instorten en huizenprijzen omlaag dan zou ik dat ook bijstellen in overzicht.

   Verwijderen
 2. Mooie vooruitgang. Zelf neem ik zaken als de waarde van de auto en inboedel niet mee. Zeker met inboedel geldt wat de gek er voor geeft.
  Voor de woningwaarde neem ik de woz waarde en kijk dus niet wat er in de buurt verkocht wordt. Bij stijgende prijzen onderschat je de waarde een beetje, en bij dalende prijzen overschat je het een beetje.
  Morgen volgt onze blog hierover...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga uit van totale verkoop van alles wat je hebt en uiteraard is het niet vast maar globaal genomen. Met mijn jarenlange ervaring met verkopen op marktplaats zit ik nog conservatief in wat betreft inboedel. Het is dan ook een momentopname. Waarde van inboedel zal over een half jaar ook logischerwijs bijgesteld worden.

   De woning waarde op WOZ daar zie ik niet zo de logica van in. Als de markt straks inzakt dan stel ik ook mijn geschatte woningwaarde in wat ik ook baseer op een gevoel en wat er gebeurd.

   Het maakt het over een half jaar stukke interessanter waar we vermeerderd zijn en door tijd en hypotheekmarkt mogelijk verminderd in bezittingen.

   Verwijderen
 3. De per saldo negatieve waarde van crowd funding snap ik niet. Nu laat het overzicht zien dat je een schuld hebt van € 1.500, dit lijkt mij niet juist.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat is wat je geïnvesteerd hebt en nu dus kwijt kan raken en nog niet terug is verdiend.

   Ik geef inderdaad bij waarde het als verlies op maar bij teruggave zal dat naar positief gaan en bij winst pas je extra waarde.

   Verwijderen
 4. De getallen in de kolom Verschil bij Bezittingen kloppen ook niet. Nul minus nul is geen min € 1.500 en ook het verschil bij de belegginen van 2 euro klopt niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt dat is anders van elkaar afgetrokken omdat ik het verschil wil laten zien tussen investering en opbrengst.

   Verwijderen
 5. Dat ziet er goed uit! Mooi dat de woning al zo erg in waarde is gestegen. Ik moet zeggen dat ik daar ook wel flink de mist in mee ben gegaan (uiteindelijk is het idd wat de gek ervoor geeft en hoe graag je wilt verkopen), maar het geeft wel een indicatie. Bovendien zijn jullie sowieso van onder naar boven water gegaan. Ben benieuwd naar de vorderingen dit jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. misschien moet ik met woningwaarde weer terug naar verkoopprijs

   Verwijderen