Verlossende aflossers: Met extra geld Beleggen en balanceren

vrijdag 25 augustus 2017

Met extra geld Beleggen en balanceren


Onlangs deelde mrFOB op zijn blog een rekentool voor Excel en gaf advies dat je je beleggingen het beste kan spreiden op basis van leeftijd. En dat je kan herbalanceren bij een afwijking van 5%. Dit is een afwijking op de verdeelsleutel over je beleggingsportefeuille. Het gaat er hier om dat je met je leeftijd een verhouding aanhoudt tussen je aandelen- en obligaties in je portefeuille. Gezien ik een beginneling ben in het beleggen en mrFOB er veel info over deelt, kopieer ik zijn beleggingsstrategie. Vooral omdat die strategie ook voor ons het meest logische lijkt.

Ik begin net in de wondere wereld van beleggingen en probeer dat zo voordelig mogelijk te doen. Dat kan door bij DeGiro 1x per maand zonder kosten een aankoop te doen in 1 beleggingsproduct. Een 2e aankoop in die maand is gratis mits het een aankoop is van minimaal 1.000 euro. De kunst is investeren met de minste kosten zodat je je rendement zo hoog mogelijk houdt.

Nu wij maandelijks niet kunnen investeren uit onze vaste inkomsten, doen we dit met extra geld. Extra geld is wat wij verdienen door via Euroclix mails aan te klikken en marktonderzoekjes te doen. Dit levert momenteel 25 euro per persoon per 1 a 2 maanden op. Mijn onkostenvergoeding op woon-werk verkeer met fietsen is gemiddeld 10 ritten per maand x 10,48 euro. En zetten wij alles opzij van onze inkomsten via marktplaats of Etsy online. Of zoals Natasja laatst via Croqqer op katten heeft gepast wat haar 50 euro opleverde.
In ieder geval kunnen we nu maandelijks een kosteloze aankoop doen via DeGiro tussen de 100 en 200 euro.

Om terug te komen op leeftijd en de balans tussen aandelen en obligaties. Ik reken, net als mr FOB, met mijn leeftijd. In mijn geval 48 jaar. Dat is 48% aan obligaties in mijn portefeuille. Echter heb ik dat percentage nog niet omdat ik net 3 beleggingsproducten heb waarvan 2 aandelen ETF en 1 obligatie ETF. Ik ben net 3 maanden bezig en heb ivm kosten ook maar 1 beleggingsproduct per maand aangeschaft. Volgende maand wil ik een aankoop voor een obligatie doen. Deze maand besloot ik vorige week maandag al te kopen omdat ik een beleggingsproduct in aandelen zag die erg laag stond en op het punt omhoog te schieten. Via je favorietenlijst kan je nog niet aangeschafte beleggingen volgen. Voor 295 euro kocht ik 77 aandelen in een ETF uit de kernselectie van DeGiro. En dat bleek een goed moment omdat dit meteen mijn portefeuille na 2 dagen in de plus zette door het herstel van deze aandelen. Deze aandelen zijn in euro's. Tot die tijd stond mijn portefeuille in de min ondanks 2 dividend uitkeringen. Mijn eerste aankoop was een VTI in dollars welke omgerekend wordt in Euro's. Vanaf de aankoop kwam de dollar in een neerwaartse spiraal ten opzichte van de euro. Inmiddels zijn de aandelen gestegen maar de daling op mijn saldo is in de min vanwege de omrekening naar een sterkere Euro. Met de laatste aanschaf heb ik momenteel een ruime plus wat een goed gevoel geeft.

Uiteindelijk wil ik naar de gewenste verdeling komen maar zal ik de komende tijd wel afwegen welk beleggingsdeel het slimste is om te investeren op dat moment. Als aandelen weer even laag staan, waar je van weet dat ze wel weer herstellen, gezien de geschiedenis, dan krijgt dat voorrang op een voorgenomen aanschaf op een obligatie die maand.

Voorlopig neem ik de tijd om tot de geplande balans te komen en kan ik wellicht over een half jaar mijn werkelijke verhouding bereiken. Daarna kan ik me verdiepen in herbalanceren. Beetje bij beetje leer ik bij en begin ik het meer te snappen.

Wat betreft crowdfunding. Daar word ik met onze 2e investering in Peerby (Peerby go) een beetje triest van. We krijgen geen updates meer over de ontwikkelingen. De laatste was in april dit jaar met een summier verslag. Niet duidelijk is hoe ze er voor staan. Als ik de website bekijk, waar nieuws erg gedateerd is, krijg ik niet de indruk dat het loopt volgens plan. Ik heb van de week een mail gestuurd met de vraag of ze aan ons investeerders een update kunnen sturen maar daar is tot op heden nog niet op gereageerd. Via dit interview krijg ik al helemaal geen warme gevoelens. Ik heb het gevoel dat die 500 euro in een verkeerde bloempot is gestopt. Risico van de investering uiteraard. Stimuleert mij om vooral op lange termijn passief te investeren in beleggingen ipv crowdfunding. Uiteraard ook geen eeuwige garantie maar wel de vrijheid zelfs je verlies er nog uit te trekken als het moet.

3 opmerkingen:

  1. Peerby verwacht ik ook weinig meer van. Leergeld zeg maar ;-)

    Ik zie nog wel een paar leuke zinnen staan, ik pak er even twee uit:

    Deze maand besloot ik vorige week maandag al te kopen omdat ik een beleggingsproduct in aandelen zag die erg laag stond en op het punt omhoog te schieten.

    Als aandelen weer even laag staan, waar je van weet dat ze wel weer herstellen, gezien de geschiedenis, dan krijgt dat voorrang op een voorgenomen aanschaf op een obligatie die maand.

    Neem nu eens een denkbeeldig iemand voor je die een miljoen klaar heeft staan om te investeren. Als het zo simpel was dat je aan de recente koersgeschiedenis kon zien dat een aandeel of ETF weer gaat stijgen dan zou diegene er natuurlijk direct een miljoen inpompen en het even later weer verkopen. Dat zou ook betekenen dat bijna iedereen op die manier zou handelen, want makkelijker gaat het niet worden, toch? Juist uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat op deze manier beleggen veelal niet werkt en je gewoon periodiek moet inleggen aan de hand van je strategie en niet naar de koersen kijken. Al die professionals die er de hele dag mee bezig zijn zouden dan makkelijk de markt verslaan. Het is een klassiek gevalletje 'de markt proberen te timen'.. ;-)

    Ik kan je de boeken van Benjamin Graham & Jack Bogle o.a. aanraden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik begrijp wat je bedoelt maar wat ik bedoel is dat ik per maand 1 moment heb om te kiezen. Als ik dat doe op een product dat in die maand net gedaald is maar in koersverloop zich herstelt gezien de geschiedenis dan lijkt me logisch dat ik dat moment kies waar het product het laagst staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maar die andere kan toch net zo goed net omhoog aan het gaan zijn waardoor je die eigenlijk liever wil hebben? Punt is dat je het per definitie niet weet en dus stick to the strategy ;-)

    BeantwoordenVerwijderen