Verlossende aflossers: Wat we vanaf mei 2015 tot vandaag bereikt hebben en 1 jaar in nieuwe woning

vrijdag 15 september 2017

Wat we vanaf mei 2015 tot vandaag bereikt hebben en 1 jaar in nieuwe woning

Vandaag een jaar geleden kregen we de sleutel van ons appartement. Dan besef je waar je het voor deed en waar we vandaan kwamen. Hoewel alles is bijgehouden in dit blog, deel ik graag een samenvatting in overzicht beneden. Het toont wat er vanaf mei 2015, de start van deze blog, t/m vandaag veranderd is met ons financiële afhankelijkheid en hoe we dit gedaan hebben.
Wie weet motiveert dit anderen er over na te denken. Door in te zien dat er op heel korte termijn grote slagen te maken zijn simpelweg omdat je begint.
Ik weet nog heel goed dat ik, in het begin van dit avontuur met nieuwe mindset en instelling, niet voor mogelijk achtte dit te kunnen realiseren. Ik had het niet geloofd toen we destijds begonnen met onze eerste aflossing van 3.000 euro. Dat voelde als een druppel op een gloeiende plaat maar toch begonnen we er aan omdat ik een blogger las die in dezelfde situatie zat als wij met een hele grote hypotheek met hoge rente. Met de bloggers die al zo ver afgelost waren en er al jaren mee bezig waren daar konden we ons niet aan spiegelen.
En toch begonnen we en ontdekten in het eerste half jaar dat bij de eerste extra aflossing het een heel goed gevoel gaf en dat we nog meer wilden aflossen. Dat we vervolgens meer over gingen lezen in boeken over mensen die al jaren consuminderen. Tevens begonnen we aan ontspullen en verkochten we onnodige spullen. De opbrengst werd gebruikt voor de extra aflossing. Vervolgens gingen we onze boekhouding doorlichten en ontdekten we dat we al +/- 300 euro in vaste en variabele lasten omlaag gingen maandelijks door over te stappen naar andere leveranciers, verzekeringen en door zuiniger te leven zonder het genieten uit het oog te verliezen. Want teugels vieren deden we.
Dat we na 1 jaar consuminderen en extra aflossen zouden gaan verhuizen, omdat het kon, naar kleiner was niet gepland. Maar door te herzien hoe klein we konden wonen en gelukkig blijven maakten we deze stap. Nu wonen we na 1 jaar gelukkig en tevreden in ons appartement met een vrij gevoel van financiële (on)afhankelijkheid. En waar we ook ons verlangen naar FIRE (Financieel Independent Early Retirement) hebben geijkt in hoeverre dat haalbaar is of nodig en dat we eigenlijk al gelukkig en vrij voelen met HOT (Happy, Opportunity rich and Time rich). Dat laatste lukt omdat we al genieten van de stapjes die we maken naar een zo groot mogelijke financiële onafhankelijkheid. En dat al ervaren als een pre-pensioen voelt erg lekker. Je hoeft niet te wachten tot FIRE omdat je tussendoor al geniet.
Momenteel kunnen we binnen 10 jaar afgelost zijn op ons appartement, kunnen we verre reizen maken en hebben we een begin gemaakt met beleggen en geniet ik al van mijn 32 urige werkweek over 4 dagen.

Ik wil maar zeggen tegen de nieuwkomers in het land van bloggers van consuminderaars, extra aflossers, beleggers, FIRE en HOT aanhangers ... Begin er gewoon aan ook al lijkt het voor jouw situatie niet haalbaar. Of dat je denkt dat je veels te laat begonnen bent tussen alle succesvolle youngsters ... Er is zo veel meer mogelijk als je maar begint met je eerste bescheiden start!

25 opmerkingen:

 1. Jullie hebben de regie over je leven weer in eigen hand genomen zonder aan kwaliteit van leven in te boeten, integendeel. Gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zeker, goed gezegd, we hebben inderdaad ons lot in eigen hand genomen. Dank voor de felicitatie.

   Verwijderen
 2. Mooi verslag van hoe snel het kan veranderen als je eenmaal begint. Het is vooral die mindset he, van meer meer meer naar genoeg of minder of kleiner wonen ipv groter. En dan lijkt minder juist méér rust en méér tijd(eerder stoppen met werken) en meer onafhankelijkheid op te leveren.
  Ik ben altijd blij als iemand dat inziet. Wat heb je er duidelijke plaatjes bij gedaan. Bemoedigend voor een beginner!

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zo snel is onvoorstelbaar. Absoluut de mindset en open durven staan. Vaak vinden mensen het bewonderenswaardig maar zien niet dat ze het zelfde kunnen doen. Ik hoop zo anderen te motiveren zoals blogs mij hebben gemotiveerd. Je weet het pas als je het begin maakt.

   Verwijderen
 3. Heel mooi geschreven. Die eerste stap is de belangrijkste he?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja die eerste stap verandert eigenlijk alles wat je op een ontdekkingsreis brengt van mogelijkheden die je er voor echt niet zou geloven ook al sta je er voor open.

   Verwijderen
 4. Mooi overzicht hoor! Ik heb het steeds gevolgd en vind het echt super welke stappen jullie allemaal zetten. Ben dan ook heel benieuwd naar de volgende stappen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik met jou ook want je had natuurlijk al je doel bereikt maar gaat verder en inmiddels zijn wij net als jij ook in de wondere wereld van beleggen gestapt. Iets waar ook wij zo huiverig voor waren maar door de vele blogs in ons netwerk ook zo veel wijzer mee geworden.

   Verwijderen
 5. Klopt helemaal. Gewoon beginnen. Jullie zijn een mooie weg ingeslagen en daarbij het genieten niet uit het oog verloren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dank je. Dat genieten is echt lekker en die start is het begin van zoveel meer wat je niet voor mogelijk zou achten. Ben zo blij dat ik in bloggersland ben beland destijds.

   Verwijderen
 6. Wat een leuke update. Echt postief en inspirerend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je en ja ik hoop van harte anderen ook weer te stimuleren zo heeft het ook ons geholpen. Men weet niet half wat er mogelijk is door gewoon eens een stap te wagen en los te laten wat gewoon is.

   Verwijderen
 7. Ik blijf het inspirerend vinden wat Nastasja en jij in zo'n korte tijd hebben bereikt. Weer een mooie voorbeeld dat we minder in het denken over moeten blijven hangen en vaker gewoon moeten doorzetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja te veel denken maakt passief en als je er dan aan begint dan gebeurt er zo veel meer dan je zelf kan beredeneren. Het lijkt ook wel of het allemaal zo op je pad komt, maar misschien vooral dat je dan pas ziet hoeveel mogelijkheden er wel zijn om zoveel meer te kunnen. Ik snap daarom ook heel goed die mensen die er nog niet aan starten, die blijven te lang te vele in 'ja maar' en 'als' zitten.
   Vind jou HOT ook een erg mooie nuance tussen alle mogelijkheden.

   Verwijderen
 8. Mooi verslag met dat plaatje. Wat een verschil tussen de vaste lasten. Hoofdzaak is dat jullie gelukkig zijn in je appartement. Minder uren werken, reizen en genieten.
  Economisch denken is een leerproces.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat economisch denk is zeker een leerproces en vooral een proces waar je nu nog weer flexibel in moet blijven en moet blijven bewegen. Vasthouden aan 1 of de andere ingeslagen weg kan een belemmering worden. Soms moet je weer even herzien en bijstellen is mijn ervaring.

   Dat verschil van vaste lasten is echt bizar en dan hadden we destijds al een budget voor boodschappen (van 800 naar 500 euro). Wat zouden zoveel mensen al kunnen winnen heh.

   Verwijderen
 9. Topperssss !
  Het is inderdaad heel verrassend als je er achter komt dat je echt veel te veel ongebruikte spullen in huis hebt en ze verkoopt/weggeeft/weggooit en daardoor ook kan consuminderen...ik heb er nog steeds veel plezier in en ga er voorlopig mee door ����

  Grt, Aart

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij (jij en ik) zijn op vele vlakken met hetzelfde goed bezig heh, al 10 jaar :-)

   Verwijderen
 10. Haha klopt. Wel een verschil hoe het leven van ons vieren 10 jaar en 2 maanden geleden er uit zag en nu����
  Alle vier een stuk gelukkiger en daardoor een prachtig leven ��
  Laten we afspreken hier nog minimaal een jaartje of 30 mee door te gaan��

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goed bezig! Geniet van jullie eerlijk verdiende vrijheid ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Gaaf zo met de plaatjes met bedragen. Wij zijn een beetje van het ‘padje’. Onze dubbele inkomens geven we met bakken uit. Volgende week nog een paar dagen naar Napels en dan terug in ‘het gareel’.

  Dank voor het mogen meekijken
  In jullie (financiële) leven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja maar even goed uit het gareel mag ook wel met jullie ontwikkelingen. Wij zijn net terug van vakantie en daar ben ik ook ruim boven gesteld budget gegaan en het kan best. Teugels vieren is heel gezond denk ik.

   Lekker vooruitzicht een paar daagjes weg. Wij net terug van een gave vakantie in Cambodja. Nu weer in het gareel :-)

   Verwijderen