Per 1 sept zijn wij ORV vrij en krijgen 35,57 euro er bij. Of dan verlagen we onze hypotheeklast. Of dan verlagen we onze maandlast. In een maand is deze verlaging best aanzienlijk maar ook bij dit bedrag zouden we dit zo zouden kunnen laten verdampen in uitgaven die wij niet via de boekhouding bijhouden. Dan wordt het een gevalletje 'ikweetnietwaarhetheenging'. Dit gaat bij ons al zo met tientjes besparing of winst en helemaal met een paar euro's. Ik ben zelf ook erg van het afronden, dat is makkelijker rekenen en vind ik prettiger. Dus als ik extra inkomsten heb van 22,76 dan rond ik dat naar boven af voor de spaarrekening. Met onze maandelijkse hypotheeklasten verlaging door extra aflossen heb ik al sinds 15 september 2016 (overgang naar ons huidige woning) geen moeite gedaan die paar euro's die ontlast worden ergens consequent bij op te tellen op een plek waar het kan vermeerderen. Op een spaarrekening, beleggingsrekening of extra aflossing zelf. Inmiddels hebben wij vanaf 15 september 2016 een hypotheekverlaging van 40,15 euro gerealiseerd. Wij hebben er sowieso niet consequent meer op bespaard of extra afgelost zoals anderen wel dat principe hanteren om elk vrijgekomen euro meteen in sparen of extra aflossen te stoppen zodat je een sneeuwbal effect krijgt.
Nu wij in een klap 35,57 euro verlagen in maandlast is het wat tastbaarder het ergens bij sparen of extra aflossen en inmiddels ook de optie beleggen bij op te tellen. Met de gedachte ook dit geld niet meer te zien als gewoon extra vrij te besteden gaan we dit nu maandelijks inzetten als extra begroting voor de beleggingspot. Dit had ook de Onvoorziene Spaarpot kunnen zijn of Extra aflossen. Alleen met dat laatste denk ik liefst in makkelijke getallen, daarnaast hebben we voorlopig bepaald dat we genoeg extra aflossen wat nodig voor de resttijd tot en met 15 september 2026. Onze rentevastperiode van 1,69% loopt dan af. We zouden meer kunnen aflossen per maand maar dat geld gaat nu maandelijks naar beleggingen omdat we daar sneller rendement mee kunnen krijgen. Eerst was nog de gedachte zo snel mogelijk afgelost zijn en dan pas gaan beginnen met investeren, maar nu doen we dat dus beide. Dat moet voor het investeringskapitaal straks beter zijn.
Mede door bloggers van consuminder en FIRE gemeenschap die bloggen over hun sneeuwbal effect zet die sneeuwbal me weer aan het denken. Ook nav de blog van Fireme.nl met zijn boekreview over Quit like a millionaire vind ik zelf ook dat we er weer strakker in moeten gaan zitten met al die vrijgekomen eurootjes. Het is net als die muntjesspaarpot waar je al je kleingeld instopt wat op een gegeven moment heel veel euro's oplevert. Als je het niet doet mis je het niet, voel je het niet in je levensgeluk en is het uitgegeven. Het is de mindset wat hier bepaalt of je geld maakt of laat verdampen.
Zo'n mindset van 'hetisnietdemoeitewaard', 'vindikveelsteveelgedoe', 'geefmijmaargemak', 'loontdemoeiteniet' over extra geld in centen, euro's of tientjes zorgt dat je geld laat verdampen. Terwijl als je je mindset even anders zet, en je handelen ook, dan kan je veel extra geld vrijmaken en via beleggingen vermeerderen.
Dus eigenlijk is deze blog ook een 'note to myself' want ook ik vond die vrijgekomen euro's per maand bij extra aflossen niet de moeite waard om weer ergens op te tellen in de maandelijkse reserveringen voor sparen, beleggen of extra aflossen. De laatste 2 vooral zijn interessant omdat daar het geld echt naar je toekomt. De spaarpot is voor ons een reserve voor onvoorziene zaken of vakantie. Dat wordt dus uiteindelijk weer uitgegeven.
Wel heb ik dit jaar al gesteld dat al onze extra inkomsten die we via Euroclix, Snappcar of Crowdfunding ontvangen doorzetten naar beleggingen. Dat deden we vorig jaar ook niet, daar werd het besteed aan extraatjes. Dat laatste is leuk maar maakt je niet veel bewuster of gelukkiger met dingen doen.
Nee met dit vrijgekomen geld en de verlagingen van de extra aflos gaan we ook werken aan het sneeuwbal effect door dit te stoppen in de investeringspot.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten