Verlossende aflossers: Met de billen bloot

woensdag 27 mei 2015

Met de billen bloot

We gaan het doen ... aflossen, hier maar, net als Lekker Leven Met Minder, met de billen bloot en openheid van zaken geven. Goed voor ons en ook inzicht voor een ander.

Mijn ogen zijn open gegaan nadat ik in de wereld belandde van consuminderaars en aflossers. Mensen die hier alles over bloggen wat je eigen adviseur je nog niet eens betalend zou prijsgeven.
Na een week me flink ingelezen te hebben en van de ene blogger naar de andere was gehopt was niet alleen de knop snel om maar ook het besef. Het werd me steeds duidelijker wat mijn hypotheeklast inhoud met welke gevolgen en beperkingen. Nu staan we op het punt om onze eerste aflossing te doen van 3.000 euro op ons aflossingsvrije deel van 180.000 euro.

Sinds 1 mei 2009 zijn we gelukkige huiseigenaren van een mooie (geschakelde 1975) woning in Hoogland. Nu na 6 jaar realiseren we dat we zwaar onder water staan met onze hypotheek en dat aflossen toch echt noodzaak is. Vorig jaar was ik al bezig met consuminderen vanwege het feit dat ik door mijn werkloosheid meer op de centen moest letten. Zo ontdekte ik de interessante blog van Zuinigaan.blogspot.com die vlijtig dagelijks blogt over haar/zijn leven hoe ze/hij aflost en er voor staat maar ook hoe ze/hij consumindert. Het aflosverhaal was toen nog iets te ver van mijn bed en zo gunstig als zij/hij  er voor stond stonden wij niet. Dus was de gedachte, ach die ene druppel aflossen heeft dan toch geen zin, daar merken we niets van. Wel haalde ik daar handige tips uit de blog en herkende ik ook veel van wat wij zelf al hadden gedaan aan consuminderen.

Gezien we dit jaar echt een spaarpot hebben aangemaakt, om te sparen met het idee toch te gaan aflossen, ging ik me verder verdiepen en pakte de blog van Zuinigaan er weer eens bij. Daar was inmiddels wat geüpdatet en naast de blog zijn er links naar medebloggers die ook consuminderen en aflossen. En zo klikte ik op de volgende blog van Lekker Leven Met Minder. Een vrouw die in haar eentje alles doet om haar grote hypotheek te gaan aflossen en hoe het haar vergaat. Maar ook de blog in 10 jaar financieel onafhankelijk. Van een jonge vrouw die met haar vriend ook serieus aan het aflossen is geslagen en veel info geeft met iedere keer een vraag naar de lezer hoe hij of zij dat aanpakt of doet. Daar worden veel commentaren gegeven van mede consuminderaars. Hierdoor kwam ik weer verder bij andere bloggers en informatie over de noodzaak van aflossen.

Ik herkende mezelf in de ontkenning en onwetendheid zoals velen dat hebben in het begin en raakte meer en meer geïnteresseerd en begon zelf te rekenen. Onze aflossingsvrije hypotheek is erg hoog en gezien onze inkomsten lijkt ons geval een onhaalbare kaart. Toch bleef ik verder lezen en kwam zo bij mijn 4e favoriete blog min-of-meer.blogspot.com die enorm veel informatie blogt over hoe de zaken aan te pakken. Over hoe zij begonnen waren en met welke reden met daarbij de nuttige tips met links naar informatie op internet.
Tot slot kwam ik bij bloggers die eindelijk een situatie en verhouding hebben zoals wij met hun hypotheek: watkosteneengezin.nl
Voor mij, en inmiddels ons (Natasja, mijn vrouw), is het een duidelijke zaak, wij moeten sowieso beginnen met aflossen en ik ga de hypotheekakte lezen tot ik het snap. Daarna de stap om te kijken hoe we van de woekerpolis af kunnen komen. De website woekerpolisvrij.nl laat ons zien dat we al 9.777 euro kunnen besparen als we de polis ontwoekeren. Is toch weer geld, is toch weer aflosgeld, is toch weer minder lasten.

Via deze blog wat meteen een dagboek is, gaan we als onze stappen van aflossen bijhouden en delen. Het zal hopelijk andere mensen helpen te beseffen en te doen inzien dat ook zij dit kunnen gaan doen en dat consuminderen niet erg is maar juist leuk. Vanzelfsprekendheid is armoede ...

Twijfel je zelf nog, lees dan deze blog van Min-of-Meer om je dat duwtje in je rug te geven: http://min-of-meer.blogspot.nl/2012/06/en-nu-gaan-we-aflossen-allemaal.html 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten