Verlossende aflossers: Annuitair hypotheek per 1 oktober al een feit

woensdag 7 oktober 2015

Annuitair hypotheek per 1 oktober al een feit

Zaterdag 3 oktober ontvingen we een brief van Quion, het hypotheekadministratiebedrijf van onze geldgever BNP Paribas. Ons annuitaire leningsdeel is een feit per 1 oktober met een restschuld van 90.849,80 euro. Dat is minder afkoopwaarde dan was voorberekend paar maanden geleden, door onze man van de Hypotheekshop.

Vandaag kunnen we weer extra aflossen en wil ik voor het annuitaire leningsdeel het bedrag op 90.000 zetten en daar lossen we dan 849,80 euro op af. Dat vind ik prettiger om naar te kijken. Vervolgens een extra 1.000 euro op het aflossingsvrije leningsdeel wat ons op een totaal van 173.000 euro brengt.

Als we nog wat zeilen bijzetten en november sober houden, kunnen we tot slot nog 3.000 euro extra aflossen op het aflosvrije voor het eind van dit jaar. Dan realiseren we een aflossing van 20.000 euro op onze oorspronkelijke schuld van 280.000 euro. Hiermee zakken we dus binnen een half jaar naar 260.000 euro. Dan hebben we nog 90.000 annuitaire schuld en 170.000 aflossingsvrij.

260.000 euro is een mooi begin om door te gaan in 2016, waar we het doel hebben totaal 6.000 euro af te lossen als we krap zitten en anders streven we naar 10.000 euro extra aflossen per jaar. Maar dat zal afhankelijk zijn hoe mijn werk en inkomsten er uit gaan zien voor 2016.

In juli hadden we echt niet kunnen bedenken dat we nu al zo veel zouden kunnen zakken, dat belooft genoeg voor de komende jaren. De ambities groeien en de motivatie is enorm.

Hier een overzicht van ons huis met in het groen wat we al hebben afgelost. Het geel is het annuitaire deel, de stenen in rood is aflossingsvrij. Elk vakje is 1.000 euro. Deze illustratie is een combinatie van het idee van 2 andere consuminderaars en vervroegde aflossers: Knoepert (vorm van een woning) en blogger Watkosteengezin (het Excel rekenbestand).

actuele stand per 7 oktober 2015

12 opmerkingen:

 1. Haha, leuke weergave! Ik hou het toch op grafiekjes, zodat ik ook het verloop door de tijd kan zien. Hoe komt het dat in jou geval annuitair goedkoper is dan banksparen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou het is duurder dan de hybride spaar die had nog een premie van 139 euro, nu hogere annuitair met een ORV a 20,71. Bruto is het goedkoper.

   Verwijderen
 2. Leuke weergave. Ik ga me er ook in verdiepen om zo eentje te maken. Nog tips bij het maken van deze weergave?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Marjolein, ja ik kan je het excel bestand sturen als je me een mailtje stuurt naar rixdol@hotmail.com

   Verwijderen
 3. Mooie weergave. 20.000 is een mooi behaald resultaat. Aflossen gaat vaker sneller dan je denkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zeker en het werkt enorm stimulerend. Ben zo blij dat ik de bloggers heb ontdekt die al hun ervaringen delen.

   Verwijderen
 4. Fijn zeg, en wat gaat het ook hard! Kun je zien wat je kunt doen, als je je schouders eronder zet!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk geïllustreerd. Ik zou op het annuïteitenhypotheek deel 850 euro afgelost hebben, dan zou er al een 8 te zien zijn, nog leuker om naar te kijken ;) Goed gedaan joh.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Anja, ja wie weet lossen we weer af op annuiteitenhypotheek, hoewel we dat nu maandelijks natuurlijk langzaam aan ook gaan doen. Weet niet of ze dat ons steeds meegeven per jaar. Bij Hybride spaar kon je dat niet goed teruglezen.

   Verwijderen
 6. Goed bezig! Stap voor stap wordt je huisje een stukje groener geverfd.
  Fijn dat de annuïteiten hypotheek nu ook geregeld is. Meteen een automatische aflossing iedere maand erbij.
  Ook wij weer een aflossing gedaan en veder op weg naar ons groen huis. Voelt heerlijk!
  Helaas nu even een stop voor dit jaar omdat we de maximale boetevrije aflossing hebben bereikt. Liever even bewaren als een aflosboete betalen.
  Manon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja groot gelijk Manon, gelukkig duurt het volgend jaar niet zo lang meer :-)

   Verwijderen