Verlossende aflossers: Tering naar de nering maand voltooid

zaterdag 31 oktober 2015

Tering naar de nering maand voltooid

We zitten op de laatste dag van onze Tering naar de Nering maand oktober. De bezuinigingsmaand zijn we prima doorgekomen waar we in week 3 echt wel met de laatste 10 euro de stad afstruinde om er net alles voor te kunnen kopen voor die week. Of dat lastig was, ja, maar vooral ook erg prikkelend voor het bewustzijn hoe goed we het eigenlijk hebben met de vanzelfsprekendheid. En in dat laatste zit, naar mijn idee, de armoede van het menselijk welzijn verscholen.

Week 1 begonnen we met een grote glimlach en 15 euro restant na de benodigde inkopen. Hiermee gingen we meteen met vrienden afspreken om gezellig bij te babbelen onder genot van een Bierproeverijtje in Amersfoort bij bierbrouwerij de Drie Ringen. Lachen vonden we dat. Maar goed was wel beetje vals want de trapkast en koelkast bezat genoeg in huis om eten voor de hele week te bedenken zonder verdere uitgaves. Daarnaast was onze vriezer vol met kip en veel rundvlees. Dus daar zaten de kosten ook niet in. We genoten al in week 1 om bewust bezig te zijn met boodschappen en snel lieten we de gedachten los om alleen in oktober te bezuinigen en bedachten om dat ook volgend jaar in de maand februari te gaan doen. Een maand na december en januari moet makkelijk kunnen en ook wel weer even goed voor het gareel.

Week 2 gingen we fluitend door met boodschappen en met genoeg in huis. We konden ons zelfs een wijntje gunnen in het budget. En weldra namen we ons voor om ook in november dit nog even dunnetjes maar minder strikt door te zetten. Zou weer aflosspaargeld opleveren. We willen in november het huishoudgeld zetten op 300 euro dus 50 euro meer dan oktober. Ook willen we volgend jaar dit met februari en maart gaan doen. Niet perse altijd alle maanden weinig huishoudgeld maar sommige maanden minder of ietsje minder. Door in 4 maanden van het jaar ons budget te verminderen tussen 100 tot 250 euro op de oorspronkelijke 500 euro huishoudbudget, levert ons over 4 maanden max 1.000 euro op wat weer door kan naar extra aflossen.

Week 3 begonnen we met het idee om lekker Pekingeend te gaan maken en hadden lol bij de gedachte omdat wie zou denken dat je met 50 euro voor 1 week ook een eend van 10 euro kan kopen waarvan je 2 dagen met z'n 2 van zou kunnen eten. 1e dag de pekingeend smikkelen en de dag erna de restanten in nasi verwerken. Inmiddels hadden we alle voorraad aardig opgemaakt in huis en moesten we toch meer aanschaffen. Ook nieuwe kruiden waren gewenst en al gauw viel de pekingeend (diepvries van de toko) van het lijstje af en kochten we voor 3 euro a 600 gram sardientjes. Toch gezonde vis die zo goedkoop is. Tot de laatste 2 euro liepen we de islamitische supermarkt in de stad in om de laatste koopjes te halen. Deze week geen wijn, maar hadden wel via de tip van onze vrienden 6 flesjes bokbier van de Lidl gehaald voor ons weekend genot.

Week 4 ging naar ons weer makkelijk af. We hadden oa bonenschotel gemaakt van gedroogde bonen die we nog in huis hadden. Samen met tacokruiden (al in huis), ijsbergsla, mais en rode kidneybonen konden we er 2 dagen van eten.
Deze week ging alles op, maar hadden we ook een beetje overgehouden. Zo zonde we afgelopen donderdag onszelf trakteren op een flesje wijn.

Vandaag gaan we weer boodschappen doen voor november met 50 euro meer budget. Voornemen is dat we de maand december en januari weer 500 euro als huishoudgeld aanhouden, februari weer even zuinig met 250 euro, in maart bijtrekken naar 300 euro en de daaropvolgende maanden max 400 euro met af & toe 500 als we ook andere dingen moeten kopen.

Deze maand heeft ons, met veel voldoening, nog zuiniger en bewuster gemaakt en dat we per maand kunnen varieren in het huishoudbudget zonder onszelf te kort te doen om zo nog meer te besparen.

Het is ons uiteindelijk reuze meegevallen en ontdekt dat er nog genoeg te besparen valt als je er maar bewust mee omgaat. Het verrijkt je gevoel en het doet enorm genieten.

9 opmerkingen:

 1. Knap gedaan hoor. Hier gaat veel geld zitten in frisdrank chips nootjes en broodbeleg. Mn man eet al per week voor 5 a 6 euro aan kaas weg.
  Haal hè voor dat geld dan alles? Ook brood fruit broodbeleg etc?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja alles wat we eten, dus ook fruit en groenten. Heel voordelig kopen is bij Lidl en inslamitsche supermarkt. Maar we aten ook elke wk 1x pannekoeken. Ook denken we heel gericht wat we kopen en hoe lang we er mee moeten doen. Gisteren ook weer boodschappen gedaan met beleg waar we weten, kan mee voor lunch op werk. En we eten meestal elke ochtend havermoutpap met rozijnen. Heel voordelig, bij Lidl en AH kan je 500gr havermout kopen. Dit maken we op waterbasis, niet op melk. Dan doe ik er rozijnen en kaneelpoeder op en is heerlijk om de dag mee te beginnen.

   Waar ik zelf nog 1 slag in eten kan maken is leren nog minder te eten. Ik doe veel aan sport en eet vooral veel terwijl het vaak minder kan. Soms heb je lang honger gevoel en dan later zit ik propvol. Daar wil ik nog een slag maken. Je hersenen geven pas 20 minuten later door dat je genoeg hebt. Daar wil ik nog aan leren wennen. Maar ja soms dan heb je ook een vreetkik :-) Eieren halen we tegenwoordig uit een ei koopmachine in de buurt, erg voordelig en vers: 30 eieren voor 3,30 euro. Frisdrank drinken we niet en als snack maak ik vaak popcorn en we vergrijpen ons ook aan chips van de lidl of hema.
   Wij zijn eigenlijk ook kaasjunkies, maar daar doen we dus ook gericht boodschappen op.

   Voor deze week plakken geitenkaas (ter afwisseling van de koeienkaas omdat geiten gezonder is volgens voedselzandloper boek), heb wel goedkope camembert van lidl gekocht voor op toastje.

   Brood maken we soms zelf voor in het weekend of kopen het bij de bakker, door de weeks eten we amper brood, ja soms op werk. Hanteren max 5 euro zakgeld p.p. voor op werk iets te kunnen kopen.

   Verwijderen
  2. Oja we nemen ook de tijd om op zaterdag boodschappen te doen, dat is heel relaxed en we gaan naar de stad waar we overal onze plekjes hebben: markt (voor vis), islamitsiche slager, toko en op terugweg (op de fiets) langs Lidl. Wij wonen in Hoogland (dorp in de gem. Amersfoort, 15min met fiets van centrum)

   Verwijderen
 2. Het maakt je steeds bewuster en krijgt er ook meer plezier in, maak m ik uit je verhaal op. Gaan wij ook eens doen. Maar zal in februari zijn, dan is de maand niet zo lang.😉 hoewel het dan schrikkeljaar is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja is de moeite waard zeker als je weet dat je het niet altijd hoeft te doen en in nood kan terugschakelen of beter bijtanken in budget. Februari is denk ik een hele mooie test maand. Ben benieuwd

   Verwijderen
 3. Ik begrijp niet de keuze om de ene maand een heel ruim en de andere maand een heel krap budget te nemen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De snaar altijd strak gespannen zal me demotiveren denk ik, en de afwisseling, omdat het kan, zorgt voor prikkels en bewustzijn. Als ik nu altijd krap ga dan zal het me tegenstaan tenzij ik in een situatie kom dat ik niet anders kan, maar af&toe prikkelt de bewustzijn en creativiteit. Als ik altijd ruimer zou nemen dan zie ik niet meer waar ik winst maak. Ik heb ondervonden dat het niet perse het 1 of het ander moet wezen maar dat je er juist in kan variëren. Onze winst zit sowieso alweer dat we gemiddeld in een jaar minder huishoudgeld besteden dan voor de tering naar de nering maand. Voorheen deden we dus al 2 jaar 500 euro per maand = 6.000 euro, nu zitten we met dat gemiddelde op jaarbasis als we zo voortzetten in afwisseling op 4.500 euro (2 maanden 250, 2 mndn 300, 2 mnd 500, 6 mndn 400)

   Verwijderen
  2. Dank voor je toelichting, voor mij werkt jouw methode juist niet. Ik vindt het daarnaast leuk om met minder meer te doen. Ik word er creatief van! Mag ik je wijzen op scoupy?

   Verwijderen
 4. Ik vind 500 euro per maand aan huishoudgeld echt heel veel als je hiervoor alleen voeding koopt voor twee personen. Ik besteed gemiddeld 110 euro per week voor vier volwassenen. Een vrouw, drie mannen. Daarbij eten jongste zoon en ik glutenvrij. Jongste zoon eet twee keer per dag warm, ik eet glutenvrij brood in de middag. En ik koop van dat bedrag ook verzorgingsartikelen.

  BeantwoordenVerwijderen