Verlossende aflossers: Wat we dan eten tijdens de Teringnaardenering maand met recepten

dinsdag 13 oktober 2015

Wat we dan eten tijdens de Teringnaardenering maand met recepten

Het is inmiddels 13 oktober en vanavond voor de 2e keer deze maand pannenkoeken gegeten. Dat gaat er wel in na een uur fietsen van werk.
Het gaat prima met 50 euro per week (250 euro huishoudgeld). Eerlijkheid gebied me te zeggen dat we wel het een en ander al in huis hadden of beter gezegd in de vriezer. Zo hadden we in de maand september voor 99,00 euro een www.koopeenkoe.nl pakket besteld en nog snel 2 hele polderhoen kippen van www.polderhoenbestellen.nl en dat scheelt natuurlijk in de kosten.

Boodschappen doen we gepland en bedacht voor de gehele week. Zo gericht bedenken wat je gaat eten voor de hele week maakt budgetbeheer makkelijk. Zie hier 2 briefjes zoals ik dat dan krabbel op een zaterdag.

Zo aten we vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober heerlijke Paleo zuurkoolschotel:
Recept

Gezien we al kip hadden in huis en dus ook kipfilet waren die voorbestemd voor de roti. Normaal is roti wel een uitgave, de 3 roti vellen kosten 2,95, 500 gr. kousenband ongeveer 1,95, dan hadden we nog saus, tomaat, de kipfilet dus en pompoen. Alleen om kostenbewust te zijn hebben we roti ipv kousenband gemaakt met broccoli en dat proeft net zo lekker met de al eerder zelfgemaakte madras kruiden.
Met de roti kwamen we ook 2 dagen door.

dinsdag 6 oktober
Kon ik mijn laatste beetje risotto uit de trapkast opmaken met cremefraiche en gerookte zalm (gehaald bij Lidl). Heerlijk en nog genoeg om er voor 1 volgende dag mee te nemen als lunch. Ik ben een alles eter wat dat betreft koud of warm.

Woensdag 7 oktober
Pannenkoeken jammie jammie, zeker nadat we zeiknat thuiskwamen van werk op de fiets.

Donderdag 8 oktober
Eten bij vrienden ;-)

Vrijdag 9 oktober
Gerookte makreel met ijsberg, tomaat, kappertjes e.d.

Zaterdag 10 oktober
Hoefden voor zaterdag enkel nog zuurkool te halen omdat de bockworstpot al in de trapkast zat :-)

Zondag 11 oktober
Falafel OOK YAMMIEEEEE!!! hier het recept met onze eigen Tzatziki saus:
Falafel recept

Met zelfgemaakte Griekse yoghurt, verse knoflook en komkommer maken we Tzatziki saus (gezonder dan knoflookmaya), plat arabisch brood (0,75 euro 6 broden bij de islamitische supermarkt)

Maandag 12 oktober
Met nog een pot rode kool in de trapkast met runderhamburgers en restje brood en tzatziki saus een fijne maaltijd.

Dinsdag 13 oktober
Vandaag dus weer pannenkoeken

Woensdag 14 oktober
Morgen hartige kikkerwten pannenkoek met spekkies en creme fraiche.
Dit is het goedkoopste en makkelijkste pannenkoek wat je in en handomdraai kan maken en zeer vullen is.
Je koopt bij de toko al voor 2,79 1 kilo kikkererwtenmeel. Daar gebruik je voor 2 personen 300 gram met 450 gram water en wat kerrie kruiden (of andere, naar wens) een deeg zoals pannenkoek. Dit laat je nog even 15 minuten rusten, dan nog even de klontjes uitkloppen en met veel boter of zoals wij met kokosolie bakken. Wat wij dan heerlijk vinden is met cremefraiche en gebakken spekkies of met geitenkaas.

Donderdag 15 oktober
De geplande verse makreel komt te vervallen gezien werkschema van Natas is vervangen en we beiden geen verse makreel kunnen halen. Dus eten we kippensoep wat op vrijdag was gepland. Deze is zelfgemaakt van de hele kippen die ik in september heb gekocht. Die deel ik zelf in stukken: poten, vleugels apart, kipfilet, ingewanden en dan karkas en restant meteen voor de kippensoep. Dan rest nog ui, prei en wortel, bouillonblokje, nootmuskaat e.d. Dit keer haal ik het uit de vriezer wat nog over is.

Vrijdag 16 oktober
We hebben nog 5 euro te besteden en we gaan nog nadenken wat we kunnen, maar kan witlofsalade met appel en rozijnen maken met een stukje vlees uit vriezer.

9 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Ja ondanks beperkt budget kan je nog best gezond eten :-)

   Verwijderen
 2. Hebben jullie ook nagedacht over omzetten van jullie naar de huidige rente? Ik las dat jullie nog vier jaar te gaan hebben en de rente is erg laag. Jullie betalen dan t verschil in rente als zogenaamde boete aan de bank, maar dan heb je daarna nog zes jaar een zeer voordelige rente.als je hem voor tien Jr vastzet. Wij hebben dit pasgeleden ook gedaan. Leuke blog hebben jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi E, dank voor je reactie en tip. We hebben begin dit jaar gevraagd wat de aflosboete zou zijn als we zouden omzetten. Toen kwamen we op 25.000 euro totaal inclusief alle kosten wat ook de hypotheekadviseur ons afraadde. Tevens dat wij dit ook niet contant hadden afgelopen maart. Dus dat idee hebben we maar losgelaten. Maar een jaar voor dat onze rente afloopt zouden we misschien al een rente kunnen vastleggen, dat schijnt te kunnen. Als dan de rente nog laag is is het de moeite waard. Maar misschien is eerder ook te overwegen boete versus winst.

   Verwijderen
  2. Mijn berekening is lager, namelijk 18700, ook best veel, maar.dit bedrag zou je sowieso aankomende jaren gaan betalen. De echte boete was bij ons 250 Euro. Waar veel mensen niet bij stil staan is dat je deze boete aftrekbaar is van de belasting. Mits je voldoende inkomsten hebt om dit bedrag af te trekken. Ik zou t wel doen hoor! Gaat je straks veel geld schelen denk ik.

   Verwijderen
  3. Wanneer je bij dezelfde hypotheek verstrekker blijft, is het 1 telefoontje. Verder geen kosten, tenminste bij mijn bank alleen die 250 plus renteverschil wat de bank misloopt. Soms is het voordeliger als je bijvoorbeeld voor 20 jaar vastzet, dan is de rente waarschijnlijk hoger en daarmee verlaag je het boetebedrag, en de maandelijkse inlegpremie gaat minder omhoog.

   Verwijderen
  4. Stom, ik rekende alleen de aflossingsvrije hypotheek. Jullie hebben er twee. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor omzetting van 1 van beide hypotheken. Sorry dat ik er zo over doorga, maar jullie rente is Zo hoog..

   Verwijderen
  5. Hi E, nee graag dat je zo uitwijd, leer ik weer. Om 1 van de 2 te doen daar heb ik ook nog niet over nagedacht. alleen dan moeten we eerst sparen om die boete in 1 x te betalen, want er weer een hypotheek opnemen is zonde. Adviseur liet destijds weten dat het alleen aantrekkelijk is als je het ook meteen kan betalen, de boete.

   Ik ga het even bezinken, ben mijn eigen hypotheekadviseur ff moe, denk niet zo mee als jij doet. En helaas wil BNP Paribas PF de administratie alleen via de hypotheekadviseur van in ons geval Hypotheekshop laten lopen. Maar toevallig kregen we deze week een brief van BNP dat ze een team klaar hebben die graag met mij willen kijken hoe we de hypotheek anders kunnen doen. Ik ga na jouw opmerkingen dat toch maar eens lezen en overwegen. Dank in ieder geval!

   Verwijderen
 3. Hoi Rose, ja gelukkig ben ik gezegend met een meedenkende hypotheekadviseur, geen betaalde hoor, gewoon die je aan de telefoon krijgt wanneer je belt met de mededeling dat je er over na denkt de hypotheekrente om te laten zetten. In mijn familie heeft iedereen nu een lage rente dankzij mijn hypotheekadviserend familielid :) Als je er een beetje meer van weet (of doet alsof..) dan praat dat net even wat makkelijker met zo`n hypotheekman aan de telefoon.
  Onze hypotheek hebben we bij een bank, iets minder ingewikkeld denk ik dan bij een Hypotheekshop.
  Onze boete was goed op te hoesten, we hadden nog 2,5 jaar moeten wachten en we hebben een minder hoge hypotheek. Dat bracht ons renteverschil +250 aan boete op 4500 euro. Die konden we ineens betalen. daarna hebben we nog 7,5 jaar profijt van de lage rente want ik denk dat die wel omhoog gaat tzt. Omdat wij ook 2 verschillende hypoytheekdelen hebben, kon ik ook kiezen voor 1 van de twee om te laten zetten, en de ander zo te laten, zodat het bedrag dat ineens betaald moest worden, lager werd. Ook kon ik kiezen voor een langere periode. Uiteindelijk gingen we van 4,7 naar 3,3, dat scheelt ons flink wat per maand. Als ik dan lees dat jullie 5,9 hebben... stel dat je nu naar 3,2 (zelfs nog iets lager staat hij bij mijn bank) voor 10 jaar kunt. En voor 20 jaar is die nu 3,9. Iets hoger maar daarmee is het verschil wel kleiner, waardoor een minder hoog `boete`bedrag hoeft te worden betaald. Scheelt toch elke maand 2%van 280.000 euro? is een paar honderd per maand. Natuurlijk is de kans er, dat de rente over 4 jaar net zo laag is, maar de kans is veel groter dat hij hoger is. Ik weet natuurlijk niet wat jullie kunnen missen, wij zouden dat bedrag van 18000 ook niet ineens kunnen betalen. Wat vaststaat is dat jullie dat bedrag wel kwijt zullen zijn wanneer je bij deze rente blijft zitten, alleen dan verspreid over 4 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen