Verlossende aflossers: Maandlasten januari 2016 vs januari 2015

donderdag 7 januari 2016

Maandlasten januari 2016 vs januari 2015

Ik heb in eerdere blogs aangekondigd dat ik onze januari maandlast zou laten zien versus die van januari vorig jaar. Om te laten zien hoe wij hebben kunnen verlagen. Ik gaf al aan dat het ruim 300 euro is geworden na alle opzeggingen, aflossingen, besparingen en overstap acties. Nu gaat onze energie overstap pas per 20 januari een feit worden waardoor we deze maand januari nog 90 euro voorschot betalen aan Greenchoice. Dit voorschot zal maandelijkse verlagen naar +/- 62 euro. Hier is onze eenmalige overstap korting van 175 euro verrekend over 12 maanden in het eerste jaar dat we bij Qurrent zitten. Zie eerdere blog over voordelen overstap naar Qurrent met 12,50 extra via vriendenkorting.

Zie onze lasten van januari 2016 ten opzichte van 2015, met trots presenteer ik:

Totaal na 1 jaar hebben we onze vaste en variabele lasten weten te verlagen met minstens 283,02 euro. Nu is het zaak om die hypotheek zoetjes aan om laag te krijgen met extra aflossingen.

Onze acties:
1) in maart zegde ik mijn maandelijkse donatie op van PLAN (fosterparents) na ruim 25 jaar. Dit was meteen 25 euro minder lasten in de maand.
2) eind juni stapte we over van Ziggo alles-in-1 naar KPN alles-in-1. Zeer lucratief omdat we 6 mndn voor de zelfde dienst 35 euro per maand betaalde, na 6 maanden, nu per 1 januari 2016 kost het ons 45 euro met de stap in abonnement. Deze kan ik nog met extra mb verhogen door 7,50 meer te betalen en dan zijn we nog voordeliger uit als bij Ziggo.
3) in september nam ik een vervroegde nieuwe smartphone abonnement verlenging bij Vodafone. Er voor had ik een veels te dure 4G abo genomen bij een iPhone 5. Ik ben overstapt naar een iPhone 5c die perfect werkt en doet waar ik behoefte aan heb.
4) in oktober gingen we na veel gedoe over van een Hybride spaar hypotheek naar een Annuitair leningdeel. Dit betekende een verhoging van de bruto hypotheeklast op dit deel. Door het wegvallen van de premie van Cardif, van 149,26 euro naar enkel een Overlijdensrisicoverzekering (ORV) op het Annuitaire hypotheeklening, verlaagde we onze bruto hypotheeklast  mede door onze eigen extra aflossing in 2015 met een totaal van 11.000 euro op het Aflossingsvrije deel.
5) in december hebben we onze duurzaamheidslening compleet afgelost waardoor we in december al verlost waren van een maandelijks bedrag van 56,28 euro.
6) in december paste we onze autoverzekering aan door van allrisk aan naar beperkt casco te gaan. Onze auto is inmiddels 7 jaar oud. Scheelt weer 11,47 euro per maand.
7) in december gaven we bij Qurrent aan dat we wilden overstappen. Niet omdat we ontevreden zijn over Greenchoice maar om het extra kortingsvoordeel wat geboden werd. Tevens hebben we hier nu het voorschot afgestemd op het realistische verbruik ipv ruim in het voorschot te blijven. Hiermee verlagen we meteen onze totale maandelijkse last en geeft het ons duidelijker weer wat we minimaal aan inkomsten moeten genereren. Waar ons laagste punt ligt.
8) in december overstap naar nieuwe zorgverzekeraar, van Zilveren Kruis naar Anderzorg waarbij we dit keer maximale Eigen Risico hebben gekozen en nog beter passende extra premie.

Verder hebben we dit jaar een hogere toeslag gekregen van de hypotheekrenteaftrek waarvan wij maandelijks nu 58 euro opzij zetten. Dit is nodig voor de naheffing over 2015. De toeslag is gebaseerd op de totale hypotheekrente voordat we aan de gang gingen met de omzetting en extra aflossing. 

Wellicht brengt dit jullie weer op ideeën of laat gerust jouw ideeën weten waar je nog meer op kan besparen. Over paar jaar willen wij bijvoorbeeld toch een kleinere en voordeligere auto dus daar weet ik zeker nog een slag in te slaan.

11 opmerkingen:

 1. Wat zijn jullie lekker bezig zeg! Toch bijzonder dat je zoveel af kan snoepen van de vaste lasten. Ik verbaas mij er vaak over. Soms zijn lasten zo'n gewoonte geworden dat je niet altijd beseft dat het nog goedkoper kan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou dat was voor mij tot december dus ook een openbaring dat ondanks mijn bewuste boekhouding dat er toch nog zoveel te vinden blijft. Dan denk ik, jeetje hoeveel weten al die mensen die niet zo goed met geld om kunnen gaan aan winst kunnen behalen met een beetje inzet, interesse en moeite.

   Verwijderen
 2. Jullie zijn echt goed bezig! En leuk om eens inzicht te krijgen in wat andere mensen nou per maand uitgeven. Dank je wel voor het inkijkje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dank je, inkijk bij anderen heeft ons ook zo veel inzicht gegeven. Daarom wilde ik het zelf ook doen. Jouw reactie bevestigt dat het toevoegt :-)

   Verwijderen
 3. Al wel eens aan zonnepanelen gedacht?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja nog in overweging, daar waren we eigenlijk eerder mee bezig, maar het extra aflossen heeft ons nu meer opgeleverd, niet alleen het doen van extra aflossen maar alles. Daarna kozen we eerst maar voor zuiniger omgaan met energie. Daar hebben we ook enorme meters in gemaakt. Na dit jaar wil ik het wel in overweging nemen en zien bij het zuinige gebruik nog kijken wat het kan opleveren met de verlaging in kosten op elektriciteit.

   Verwijderen
 4. Zo fijn om die maandlasten naar beneden te zien gaan. Wij hebben ook al zulke grote stappen kunnen maken. Heerlijk toch

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo fijn om die maandlasten naar beneden te zien gaan. Wij hebben ook al zulke grote stappen kunnen maken. Heerlijk toch

  BeantwoordenVerwijderen
 6. leuk om te zien dat jullie zoveel kunnen besparen :) Wat ik me afvraag, jullie wonen met zijn tweetjes. Ons boodschappenbudget (5 personen) is net zo hoog inclusief tanken, kadootjes, kinderkleding. Dus mocht je nog meer willen besparen dan zou ik eens kijken of je daarop kunt bezuinigen. Succes in 2016

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat betreft de boodschappenbudget die variëren we per maand van 250 t/m 500. Op dat stuk willen we niet te krap blijven zitten. Maar jullie doen het wel erg goed met 500 euro voor 5 personen voor cadeautjes, tanken, kleding. Bezuinigen op boodschappen lukt ons als we heel afgewogen het eten voor de week bepalen.

   Verwijderen
 7. Dank je voor je reactie, ik maak veel zelf en we eten weinig vlees, en gaan zo min mogelijk met de auto. Groetjes E

  BeantwoordenVerwijderen