Verlossende aflossers: Nieuwe consuminder stappen in 2016

maandag 4 januari 2016

Nieuwe consuminder stappen in 2016

Hadden we eind vorig jaar globaal onze doelen voor 2016 bepaald, viel, op 1 januari, mijn oog op een bericht van ene Evelien in de Facebook groep Samen Consuminderen. Ze stond met een halve vuilniszak op een foto geposeerd met een link naar haar blog. Ze had met haar gezin in 2015 slechts een halve vuilniszak verbruikt. Ik was getriggered en ging naar haar blogsite Green Evelien. Vooral omdat we zelf, na ons 59m3 waterverbruik over 2015, een doel voor 2016 hadden gesteld om onder de 50m3 te gaan uitkomen met waterverbruik. Dit door gebruik te gaan maken van regenwater bij het doorspoelen van onze toiletten. Haar vuilniszak maakte ons wel nieuwsgierig en dus lazen we haar blog van voor naar achter welke boordevol interessante informatie zit.

Nav haar blog besloten we zelf nieuwe stappen te maken door ook bewust plastic en papier te gaan scheiden. Dit deden we nog niet want het weinige papier dat we hebben gaat de grijze vuilniszak in. Wat we wel scheidden sinds een half jaar is groen afval. En dat bevalt ons prima. Geïnspireerd door de blog en mentaliteit van Evelien maken we nog meer stappen dan gepland in dit nieuwe jaar.

Regenwater
Het gebruik van water uit onze regenton en zinkenbak vinden we, na een paar dagen, leuk om te doen en het went om even de tuin in te gaan. We vullen een grote gieter voor toilet beneden en de dweilemmer voor het toilet in de badkamer. Lekker primitief maar leuk. 1 emmer is al 10 liter water. En als je dat beseft dan stimuleert het om met de vele regenachtige dagen regenwater te gebruiken. Deed me ook meteen beseffen dat we met een kleine gieter ook regenwater voor planten binnen kunnen gebruiken. Deden we hiervoor ook nog niet.

Inmiddels is er in de trapkast een bak vrij gemaakt voor het opsparen van papier en karton en een plastic zak voor plastic en verpakkingen.

Geen plastic tasjes meer
Zaterdag bij het boodschappen doen hebben we bij Zeeman 2 linnen tasjes (1 euro per stuk, op te bergen in een bolletje) gehaald die we vanaf nu gebruiken om groenten en fruit in te doen om mee te wegen bij de kassa. We willen nu definitief af van de plastic zakjes waar je overigens per 1 januari voor moet betalen.
Voor overige boodschappen wil ik nog even nadenken hoe dit mee te nemen. Bijvoorbeeld vis op de markt gaat in een plastic bakje met een folie in een papieren zakje in een plastic tasje. Dat tasje deden we al niet meer maar de rest wel. Dus denk ik om zelf een plastic bak mee te nemen als ik weer eens naar de visboer ga. Afgelopen zaterdag namen we de gerookte makreel in papier mee.

Energieklok
We zijn dit jaar voortvarender begonnen dan gedacht en bij het lezen over het gebruik van Evelien met haar internetmodem heeft mij sinds gisteravond besloten de nachtklok weer op de stekker te zetten voor de wifi en router. Mijn NAS server (opslag voor digitale bestanden) staat niet meer aangesloten op de stekkerdoos. De NAS server raadpleeg ik gemiddeld 1 a 2 x per week. Dus als dat nodig is, dan moet ik deze even aanzetten. De reden dat ik de klok er af had gehaald was omdat deze samen met de wifi en router op 1 stekkerdoos was aangesloten. Er wordt afgeraden om de NAS server constant van de stroom af te halen. Nu kan het geen kwaad omdat ik hem ook actief zal uitzetten ipv abrupt afsluiten van stroom.

Doel met verbruik van elektriciteit is om onder de 1800kWh uit te komen voor 2016.

Wij zullen geen Evelien worden, maar tussen onze levensstijl en dat van Evelien en haar gezin zit genoeg ruimte om stappen te maken die we zelf haalbaar en nuttig vinden. Door haar blog kwam ik er achter dat ik Evelien al op TV had gezien bij Melk en Honing in 2014. Toen ging het over haar en hoe zij met haar gezin aan het consuminderen zijn. Dat vond ik destijds al enorm fascinerend maar te ver van mijn bed. Maar inmiddels zijn we zelf al zo veel verder.

De blog is een heuse aanrader voor inspiratie en motivatie op gebied van Eco, duurzaamheid en consuminderen. In ieder geval heeft het ons in 2016 een nog betere consuminder push gegeven. Niet omdat het moet, maar omdat het kan :-)

6 opmerkingen:

 1. Leuk, om te lezen dat jullie het jaar zo goed begonnen zijn. En Green Evelien gaat vaak wel ver, maar daaraan kun je wel echt zien wat voor impact dingen hebben. Een halve vuilniszak afval, dat is voor mij echt niet voor te stellen. En dan ben ik niet eens een extreme consumeerderaar ofzo...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja die vuilniszak ga ik ook niet redden en met meer dingen niet, wel zorgt het ervoor dat je zelf je grenzen weet te verleggen en vooral met de gedachte omdat we dat leuk vinden en niet omdat het moet. Maar het scheiden van afval is wel weer voor ons een nieuwe stap.

   Verwijderen
 2. mooie doelen, klinkt goed!
  Waarom heb je een trouwens een NAS server als je 'm zo zelden gebruikt? Waarom niet gewoon een externe harde schijf?
  een klein detail: het is kWh(kiloWattuur), niet kHw.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja goede vraag! Hij dient meer als backup en sterker nog ik heb ook een externe harde schijf er bij. Dat is weer de backup van de NAS. En wellicht veel smarter om die vaker te raadplegen. Bedankt voor de detail! Ik ga dit meteen aanpassen.

   Verwijderen
 3. Mooi zeg! Heel veel succes met de nieuwe doelen :)

  BeantwoordenVerwijderen