Verlossende aflossers: Bijzondere dag met huizenzoektocht in Hanzestad

zondag 12 juni 2016

Bijzondere dag met huizenzoektocht in Hanzestad

Gisteren was een bijzondere dag met leuke interessante kantelingen. Nadat we afgelopen week tot 3x toe naast de pot piesten met het bezichtigen van woningen in Amersfoort met daarbij 1 van de 25 om een bod op vrijdag neer te leggen tegen een inmiddels veels te hoog budget, besloten we toch eens Oostelijker te gaan kijken in het land. Vorig weekend hadden we Deventer in de planning om kennis te maken met de stad, ons te oriënteren op een aantal wijken en het bekijken van woningen. Echter werd dit de dag ervoor uitgesteld omdat we een kleine woning in het oog kregen in Amersfoort wat ons zo aansprak dat we er voor wilden gaan. Vraagprijs 199.500 euro. Afgelopen woensdagmiddag konden we langskomen met 24 anderen zo bleek. We vonden de woning helemaal goed en zouden serieus een bod gaan neerleggen. Wel verliep dit via inschrijving voor 12 uur op vrijdag. We verzekerden de makelaar dat we dat wel zouden gaan doen. 1 dag later overwogen we compleet wat anders. We beseften ons dat we stiekem al veel hoger aan het zoeken waren. Inmiddels kwamen er wat appartementen vrij via funda en focuste we ons vervolgens daar op. Alleen waren alle 3 de woningen op dezelfde dag verkocht boven vraagprijs. Zo had ik op donderdagmiddag een afspraak voor vrijdag en belde de verkoper mij in de avond dat hij het al had verkocht. Bij de andere 2 woningen was het niet anders en dus besloten we gisteren alsnog af te reizen naar Deventer en ons daar in woningen te verdiepen. Helaas geen officiële bezichtigingen maar wel genoeg tijd om de stad te leren kennen, de wijken en woningen die heel divers waren in keuze. Van appartement van 125.000 euro 4 hoog t/m een woning in Schalkhaar van 179.500 euro. Schalkhaar is een dorp op 3 km van het centrum van Deventer.

Eind van de ochtend gingen de fietsen mee in de auto en reden we naar Schalkhaar om van daar uit alles te verkennen. Eenmaal in het dorp was ik aangenaam verrast van de rust, ruimte en gemoedelijkheid van het dorp. De woning was dichtbij en we reden daar meerdere malen langs maar durfden de mensen niet lastig te vallen. De ligging was perfect. In dezelfde wijk was er een zelfde huis te koop alleen voor ons minder aantrekkelijk. Daar kwam de bewoner net uit zijn huis en zag ons kijken met gevolg dat hij ons hartelijk ontving en een rondleiding gaf. We zijn een uur binnen geweest en we waren enthousiast verrast over de woning. Wel moet er nog heel veel aan gedaan worden en dus vond ik het vooral interessante info om voor de andere woning een bezichtiging aan te vragen wat we komende week zullen gaan doen.

Voor mij was het allemaal helemaal goed. In een dorp wonen van rust, dicht bij natuur, zelfs nog de gemakken van een supermarkt om de hoek. Binnen 3km zit je in het centrum van Deventer. Nog dichterbij dan waar we nu zitten in Hoogland ten opzichte van het centrum van Amersfoort. Deventer Centraal Station is 9 minuten fietsen.
Natas was wel om wat betreft het huis, met de lekkere tuin en de ligging van rust en natuur, alleen de gedachte met woon werk van en naar Hilversum is erg confronterend. Ze zit daarom in een enorme twijfel. Ook het besef dat je dan echt uit Amersfoort gaat en een nieuwe baan moet gaan zoeken.

We waren binnen10 minuten in de stad over een goed aangelegd fietspad. Bij het aanzien van de oude stad was ik helemaal om en kon ik ook Amersfoort loslaten. Mijn enthousiasme bevorderde niet het gevoel van Natas die eigenlijk had gehoopt dat ik zou gaan twijfelen.
In de stad gingen we wat lunchen en vervolgens gingen we alle wijken en woningen af. Veel straten vielen af vanwege de tegenvallende sfeer. Ik zelf bleef met mijn gevoel in Schalkhaar. Natas had Deventer inmiddels afgeschreven kwa woningen.
Eind van de middag hebben we een terrasje in de stad gepakt om over alle indrukken te praten. Daarna nog teruggefietst naar Schalkhaar en in en om het dorp de boel verkend. Tot slot besloten we de dag in de stad af te sluiten door nog wat te gaan eten.

Bij eetcafe Bergkwartier namen we een 3-gangen menu en zaten we met z'n 2 buiten op terras. Net toen we zo goed en wel neergevlijd waren en van een drankje voorzien, kwamen 2 mannen aan een tafeltje naast ons zitten. De man schuin tegen over me was erg luidruchtig met de ene commentaar na de andere. Zo moest de kat niet blijven rondhangen, moest hij maar zien wat hij te eten kreeg in deze tent. Dus wij vermeden (oog)contact en dachten, hebben wij weer en probeerden ze te negeren.
Na 10 minuten ontstond er een gesprek bij het voorgerecht waar wij voor liepen op hun. Dus na een bon apetit en wat opmerkingen was er contact gelegd. We bleken naast B. en R. te zitten. Ze vroegen waar wij vandaan kwamen. We vertelden uit Hoogland wat B. kent. Ha, wie kent Hoogland niet is inmiddels onze ervaring. Ook lieten we weten dat we op huizenpad waren. De mannen zaten zelf in het vastgoed en kwamen met veel info en tips. Veel bruikbare informatie kregen we en goede adviezen. Uiteindelijk lieten ze weten dat ze in Schalkhaar wonen. Wat toevallig, daar hebben we ook wat op het oog, zeiden we. Zij wonen er al 13 jaar, zijn 42 jaar bij elkaar en genieten van het leven en doen tevens vrijwilligerswerk.
Tussen het 3-gangen menu door hadden we uiteindelijk een fijne en gezellige ontmoeting. Het is grappig hoe soms een dag kan lopen en wat voor mensen je op het juiste moment ontmoet die aanvullend zijn met waar je mee bezig bent.
Tevreden maar vol met gevoelens en gedachten zijn we naar huis gegaan.

We kregen toch wat mooie tips mee van de heren:
- Het belangrijkste is dat je je thuis voelt en fijn vind om thuis te komen. Je moet je prettig voelen in je eigen huis, tuin en spullen
- Als je voor werk de trein nodig hebt is afstand en tijd naar station bepalend
- In de stad wonen is duurder dan verder weg. Je wilt er anders altijd bij wezen
- Je kan beter voor 10.000 euro meer een huis met juiste ligging kopen (tuin op het Zuiden)
- Als je een keer gaat cruisen doe het dan via CostaCruise.nl en ga vanaf 5 december als iedereen nog moet werken
- Neem bij 8 dagen all inclusive met 25 euro per dag op een cruisereis
- Totslot als je nog een B&B wilt beginnen in Deventer dan hebben de heren nog een herenpand te koop voor je *hahaha*

We zijn er nog niet, wel gaan we aankomende donderdag een paar bezichtigingen inplannen. En verder praten Natasja en ik veel over alle gevolgen bij elke keuze en consequenties. Niets is nog zeker en alles staat open. Hoewel ik zelf klaar ben om ergens anders te wonen, moeten we er wel samen voor kunnen gaan. Tot die tijd blijft het onderzoeken en afstemmen en alles op een rijtje zetten.

Volgens mij is Overijssel kwa gemeentebelastingen stukke duurder dan provincie Utrecht dus dat moeten we wel meenemen in de maandlasten, ook al koop je in Overijssel meer huis dan hier momenteel en lijkt de gekte daar nog niet helemaal losgebarsten dan in Amersfoort.

23 opmerkingen:

 1. Deventer is een geweldige plaats om te wonen, ik vind het niet zo netjes dat je de 2 heren zo herkenbaar neerzet, en dan vooral jouw mening (de zeurpiet).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat is er niet netjes aan? Overigens typeer ik Benno als zeurpiet omdat het zo begon maar uiteindelijk hebben we met z'n 4 veel gelachen en viel B. reuze mee. Wij hebben hun adres gegevens en laten de heren zeker nog wel weten als we die kant op komen. Uiteindelijk waren het een stel bijzondere mensen.

   Hier nog wat tips van ze die we ter harte hebben genomen:

   - Het belangrijkste is dat je je thuis voelt en fijn vind om thuis te komen. Je moet je prettig voelen in je eigen huis, tuin en spullen
   - Als je voor werk de trein nodig hebt is afstand en tijd naar station bepalend
   - In de stad wonen is duurder dan verder weg. Je wilt er anders altijd bij wezen
   - Je kan beter voor 10.000 euro meer een huis met juiste ligging kopen (zon op het Zuiden)
   - Als je een keer gaat cruisen doe het dan via CostaCruise.nl en ga vanaf 5 december als iedereen nog moet werken
   - Neem bij 8 dagen all inclusive met 25 euro per dag op een cruisereis
   - Totslot als je nog een B&B wilt beginnen in Deventer dan hebben de heren nog een herenpand te koop voor je *hahaha*

   Verwijderen
 2. Gemeentelijke belastingen in Amersfoort zijn erg hoog. Ik woon zelf in Hoevelaken, gemeente Nijkerk. Hier zijn de gemeentelijke belastingen aanzienlijk voordeliger. Nijkerk heeft overigens redelijk betaalbare huizen. Genoeg betaalbare appartementen te koop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja daar zit wel een verschil in heh. Nijkerk en Hoevelaken ook wel naar gekeken, als ook Leusden maar liefst willen we dan dichter bij Amersfoort blijven. Zo trekt Vathorst ons ook helemaal niet of Nieuwland.

   Verwijderen
 3. Houd er rekening mee dat je in een dorp niet zo anoniem kan wonen en niet zo vrijblijvend je mening kan rondbazuinen. Jullie willen er (misschien) gaan wonen maar men zit niet op jullie (niet persoonlijk) te wachten. Wel op gezellige mede inwoners. Wel een beetje aanpassen a.u.b.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp je reactie niet helemaal, over welke mening heb je het? In wat voor zin zouden wij ons moeten aanpassen in wat Ivoor Wit?

   Verwijderen
  2. Ik denk dat bijna iedereen in het dorp deze heren kent, ook al vanwege vrijwilligerswerk etc.
   Als je als zeurpiet wordt neergezet...
   Ik bedoel aanpassen in de zin van, het dorp is het dorp zoals het is en jullie komen erbij. Dat werkt anders dan in een (anonieme) stad. Het is maar een advies hoor.
   Als je in een dorp geaccepteerd bent, zit je goed.
   Trouwens heb je op het zuiden niet altijd zon? (grapje)

   Verwijderen
  3. Ik denk dat B. ;-) het wel kan hebben, hem na een avondmaal inschattende. Wij konden genoeg met elkaar lachen na dat het ijs was gebroken. Overigens is het mijn typering geweest omdat hij zo overkwam. Ik denk dat als mensen de heren kennen ze ze hoog hebben zitten met al hun werk.

   Maar nogmaals je aanpassen aan een dorp, ik snap niet waar uit je opmaakt dat wij anoniem willen leven of iets van het dorp verlangen. Enige wat we willen is de gemoedelijke sfeer die wij uit ons eigen huidige dorp kennen en die proefde ik uit Schalkhaar. Verder zijn wij de beroerdste niet, onze buren, uit ons huidige dorp, vinden het in ieder geval reuze jammer dat we gaan dus dan loopt het wel los in Schalkhaar. Daarnaast bepaalt alles hoe je zelf bent en je advies geeft mij eerder het gevoel dat jij ons verkeerd inschat en al een vooroordeel in hebt.

   Ja je hebt gelijk zon altijd op het Zuiden. Persoonlijk vind ik een diepe tuin op het Noord Oosten met woonkamer voor op Zuid Westen zoals wij nu hebben eerder een voordeel wat betreft huis en warmte ...

   Verwijderen
  4. Geen vooroordeel. Een "waarschuwing", door ervaring opgedaan.
   Sorry als je het anders opgevat hebt. Ik zal een voorbeeld geven wat ik bedoel. In ons dorp, niet S., kwamen mensen uit een stedelijk gebied wonen. Ze vonden het prachtig. Veel ruimte, mooi fietsen, boerderijen in de omgeving, lammetjes in de wei etc. Maar met een regen aan klachten en eisen toen de boeren mest gingen uitrijden, de gladde weg niet gestrooid werd, toen het loonbedrijf 's avonds laat in een weiland maïs oogstte en de kippenboerderij in hun omgeving bij een bepaalde wind een minder prettige geur verspreidde.
   Die boeren wonen er al heel lang.... (Wij hebben geen boerderij)
   Als daarmee kan leven en daaraan wilt "aanpassen" kan je prima op een dorp wonen.

   Verwijderen
  5. Oh zo, nou fijn dat je even toelicht hoe je bedoelt. Ik weet niet of Schalkhaar zo dorps is maar zelf vind ik koeienmest lekker want van oorsprong kom ik uit een dorp (Loosdrecht). Natas komt ook oorspronkelijk uit een dorp. Daarom ook onze hang terug naar de rust maar wel met de gemakken vlakbij de stad. Overigens krijg ik met mest jeugdsentiment. Maar snap wat je bedoelt. Nogmaals dank voor je extra uitleg dan snappen we elkaar wat beter. Ik zal de voornaam maar weg halen van B. in Blog en ergens 1 extra 'zeurpiet' woord weghalen.

   Verwijderen
  6. Hebben jullie wel eens aan Harderwijk gedacht? Een mooie oude binnenstad, veel natuur rondom (bos, het, zandverstuivingen en water) en alleszins betaalbaar wat woningen betreft. Daarnaast prima treinverbinding met Amersfoort.

   Verwijderen
  7. Nou, wel een beetje maar niet gericht gekeken. Wij zoeken inderdaad natuur, cultuur, betaalbaarheid. En wat je zegt treinverbinding is niet slecht. Dank voor het meedenken.

   Verwijderen
  8. Die verbinding is afschuwelijk. 29 minuten overstaptijd op Amersfoort!!

   Verwijderen
  9. Hangt ervan af waar je heen wil. H'wijk-Utrecht= 1 lijn, zonder overstaptijd.
   H'wijk-H'sum=9 min. overstaptijd.
   Ik reis 3x per week van Ermelo naar Utrecht en vindt het prima te doen. Wel moet je dan bij je woonkosten de reiskosten optellen.

   Verwijderen
  10. Ja die reiskosten zijn we van bewust, maar als we gaan dan zal uiteindelijk wel het doel zijn om dichterbij werk te vinden. Goed dat je het aangeeft want net als gemeentebelastingen en wegenbelasting, zijn wel kosten die meetellen bij de afweging 'goedkoper' te wonen.

   Verwijderen
 4. Spannend zeg. Ik ben benieuwd waar jullie uit gaan komen. Ik heb een aantal jaar in Deventer gewerkt, Deventer heeft een prachtige en erg gezellige binnenstad. Zou overigens niet graag in Deventer willen wonen, maar misschien komt dit ook omdat de school waar ik werkte in een zogenaamde Vogelaarwijk stond. Schalkhaar daarentegen vind ik een erg mooi dorp. Heb er veel positieve verhalen over gehoord.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou dat zijn we ook. We gaan deze wk ook wat appartementen in 033 bekijken. het wordt of amersfoort en goedkoper in appartement, of de grote stap naar Dter of liever Schalkhaar met alle gevolgen van dien voor woon werk of nieuw werk en meer huis bij natuur, rust en stadsgemakken. Dat laatste prefereert nog steeds. Een balkon blijf ik erg moeilijk vinden.
   Dank voor je extra info over D'ter. Er zijn wijken waar je niet moet zijn heh. We proefden sommige buurten en ligging en daar hadden we het niet mee. Rivierenwijk schijnt ook niet zo goed te zijn. Men spreekt daar vooral over goede wijken als Zandweerd en de populaire Zwolse wijk.

   Verwijderen
 5. Jullie keuze voor een geheel andere stad en omgeving verbaasd mij eigenlijk wel een beetje. Klinkt als een wat impulsieve ingeving ;-) ik vind het wel erg interessant om te lezen hoe jullie dit aanpakken
  Komen julle binnenkort trouwens bij ons borrelen? Kunnen wij meteen weer even bijpraten....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is deze periode nog druk ivm huizenjacht, afspraken en vakantie. maar zullen we 2e helft van juli bij jullie langskomen op de koffie. Dan hebben we vast meer te vertellen over huizen en ben ik wel benieuwd wat je er impulsief aan vindt, ik vind het alles behalve impulsief maar we roeren wel alle emoties en mogelijkheden. Dat is intensief maar het brengt ons vast op de juiste plek door dat we alles goed afwegen.

   Verwijderen
 6. Dankzij jouw blog Klezzer ontdekt, dank daarvoor. Toevallig heb ik een aantal jaren vlakbij in Amersfoort gehuurd en woon nu sinds een half jaar met veel plezier in... Schalkhaar! Daarom erg leuk om jouw ervaringen te lezen. Mijn werk was in Baarn, maar dat vond ik met de auto wel erg onprettig worden. De A1 is vooral 's ochtends een filedrama met een enkelereisafstand van ca. 75 km. Met de trein wellicht beter te doen. Inmiddels een baan in de buurt en heel erg blij met een prachtig huis met tuin waar je in Amersfoort het dubbele kwijt zou zijn. Ik zeg, doen! ;)

  Werk loslaten als bindende factor, misschien eerst forensen naar Hilversum terwijl je rustig kijkt naar een andere baan. En... als je straks minder hypotheek betaalt en verder aflost, hóef je niet eens meer elke dag te werken natuurlijk :) Gaat hier ook perfect zo, succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tom, dank voor je commentaar en uiteraard praat je in mijn parochie :-) Maar wat jij bevestigd zo voel ik het ook. Maar ja Natas heeft de baan en moet concessie doen op het woon werk. Maar erg leuk dat jij ook je baan gewoon hebt weten aan te passen bij waar je woont. Ik hoop ook dat Natasja daar ook vertrouwen uit put. Dus hopelijk kunnen we je commentaar voor de juiste keuze meenemen. Maar nogmaals ik ben om, hopelijk na aanstaande donderdag ook als het huis wat we op het oog heb beschikbaar is en het zo voelt als ik wil. Dan gaan we nog in hoogland vergelijken bij een appartement wat we al eerder hebben bekeken. En als ik positief blijf op donderdag nadat ik 3 woningen heb gezien 1 in Deventer, 2 in Schalkhaar dan gaan we zaterdag nog eens kijken en wie weet vervolg bezichtigingen waar Natas wel bij mee kan. Die zit wat lastig met vrijnemen.

   En mochten we er wonen en ik blog over ons adres dan ook ik op een IRL kennismaking :-)

   Verwijderen
 7. Mijn zusje woont in Schalkhaar en heeft een winkel in Deventer. Prachtige omgeving en heerlijk wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jeetje wat toevallig en zo leuk om te lezen dat er meer mensen die we via via kennen daar wonen. Fijn om te lezen. Het is momenteel heel spannend. We kiezen voor een appartement in eigen dorp, hele lage kosten en geen gekke financieel consequenties met behoud veiligheid (werk van Natas) of we gaan voor schalkhaar waar we meer kwaliteit huis kopen maar aanpassen met werk voor Natas en even tijdelijk financieel stap terug totdat Natas daar wat vind. Vrijdag gaat Natasja zelf nog 2e keer kijken en dan zien wat haar gevoel zegt. Ik wil wel maar voor Natas is dat een veel grotere stap.

   Verwijderen