Verlossende aflossers: Precies 1 jaar terug begonnen met bloggen

zondag 29 mei 2016

Precies 1 jaar terug begonnen met bloggen

Het is vandaag precies 1 jaar geleden dat ik begon te bloggen als 1 van de velen over ons huis, situatie, doel. Over aflossen en consuminderen. Nu staan we 1 dag verwijderd om de koopovereenkomst te tekenen van ons huis. In 1 jaar tijd hebben we zoveel afgelost dat we niet meer onder water staan en dat we zonder verlies het huis hebben weten te verkopen. In 1 jaar tijd zijn wij verlost van een hoge rente van 5,9% en als we niet meer zouden kopen geen enkele schuld meer hebben. Hoewel momenteel huur niet echt wenselijk is en kopen beter als je het doel stelt ook zo snel mogelijk afgelost te raken, geeft de gedachte totaal een schuld te hebben ook een lekker gevoel. We hebben vele opties.

Toen wij vorig jaar begonnen en ik met deze blog hadden we verkoop echt niet voor ogen gehad. Dat kwam niet eens in me op. Dat was pas begin dit jaar dat die gedachte in beeld kwam. Ik heb al genoeg geschreven dat we met de start van vorig jaar niets hadden kunnen voorzien wat we allemaal zouden bereiken. Terugkijkend is het voor een groter doel geweest.

Deze blog houd ik uiteraard aan en als er een nieuwe woning is worden al de pagina's aangepast met een nieuw aflosplan en de reis hoe de volgende woning zo snel mogelijk zal worden afgelost. Maar dan moet er eerst nog wat gekocht worden.

Morgen gaan we de koopovereenkomst tekenen met de kopers samen en tot de overdracht op 23 september zullen we doorgaan met extra aflossen. Elke maand nog de lasten verlichten is toch een soort rente maken totdat het geld bij overdracht weer terugkomt op de rekening :-)

UPDATE 6/6
Na wat goede commentaren onder deze blog hebben we nog nagevraagd bij de hypotheek adviseur en zullen we niet meer extra aflossen maar doorsparen om de Kosten Koper (2% kan meegefinancierd worden, dus 4% zelf betalen) te kunnen betalen bij de aankoop van de volgende woning.

21 opmerkingen:

 1. Fijn dat je doorgaat met bloggen. Er komende spannende tijden aan. Ik hoop dat jij en je partner dit samen als relatie dit aankunnen. Succes, morgen bij het tekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar noem je wat, het geeft inderdaad een heel andere dynamiek in de relatie, wij zijn straks niet meer financieel op elkaar aangewezen en onafhankelijk. Dat brengt behoeftes van beide in een heel ander perspectief. Dat is nu al voelbaar.

   Verwijderen
  2. Ik hoop niet dat dat voor jullie relatie negatieve gevolgen heeft. Of gaan jullie meer richting het minder werken en meer vrije tijd?
   In ieder geval is het mooi dat het huis nu verkocht is en nu op naar een nieuwe woonstek!

   Verwijderen
  3. Ik ben ook blij dat het verkocht is, maar als het niet zou lukken en we al zoveel hebben afgelost is blijven een betere optie voor mij. Spannende periode komt er aan wat betreft nieuwe plek maar daar probeer ik vertrouwen in te houden. Tot nu toe is het altijd goed gekomen. Vorige verkoop was veel spannender omdat we destijds dit huis hadden gekocht en flat in verkoop ging 1 maand dat de huizenmarkt instortte.

   Verwijderen
 2. Ik heb het niet helema helder waarom jullie verkopen en kleiner gaan wonen, want je woont toch op een fijne plek?
  Heb je een link van de blog erover? Kan het niet terugvinden..
  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alles is in deze blog terug te vinden, zie archief

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welk zoekwoord dan? Of wat is de titel van die blog?

   Verwijderen
  2. Ten eerste heb ik in deze blog een link naar mijn eerste blog, zie boven. Ten tweede, aan de rechterkant van deze blog zie je blogarchief, dus 1 jaar terug vind je mijn eerste blog. Als je vanaf mobiel kijkt dan heb je enkel de link in deze blog, maar zou je browser weergave kunnen kiezen.

   Verwijderen
 4. Je zegd dat je doorgaat met aflossen. Volle pond of maak je daarnaast ook een potje voor eventueel verhuiskosten. Wat betreft HRA moet je namelijk alle overwaarde weer in je nieuwe huis stoppen. Dan kun je dus niet alsnog wat achter houden voor extra kosten. (het kan uiteraard wel, maar kost wel wat fiscaal voordeel) Tenminste voor zover ik weet. Meestal wordt dit geredeneerd vanuit het oogpunt van groter gaan wonen. Ik weet niet of kleiner gaan wonen nog anders werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ow wat een dramatische fout weer in de eerste zin. Je zegt* *schaam*

   Verwijderen
  2. Ik heb een kleine buffer in de Onvoorziene zaken pot. Ons doel is om gewoon makkelijk en snel in te trekken en van daaruit alles aan te pakken wat nodig is en stap voor stap door er eerst voor te sparen. Op die manier dus niet in de hypotheek te stoppen. De overwaarde zal zeker meegenomen worden in het volgende huis, al is het tegen die tijd 5.000 euro. Maar het is wel even goed dat je het aantipt omdat het ook wel slim is nog een deel achter de hand te houden. Ik dacht namelijk om de makelaar ook van dat geld te betalen, maar dat zou ik wellicht beter op de spaar moeten zetten? Of mag je de makelaarscourtage van verkoop wel aftrekken van je overwaarde?

   Verwijderen
  3. Dat weet ik niet ,dat zou ik de experts vragen. Ik zou er wel voorzichtig mee omgaan. Zou zonde zijn als je jezelf onnodig in de vingers snijd.

   Verwijderen
  4. Karin ik heb inmiddels helderheid, we mogen de makelaarscourtage aftrekken van de overwaarde. In ons geval zullen we met doorstrepen an akte bij notaris (150 euro) en het laatste beetje aflos van annuitair op 100 euro geen overwaarde hebben. En inderdaad wordt ons nu door hypotheekadviseur geadviseerd om te sparen omdat we maar 2% van de 6% kosten koper mogen meefinancieren en dus zelf 4% zelf moeten betalen. Dat gaan we nu sparen.

   Verwijderen
 5. Ongelofelijk hoe ver je kan staan op één jaar tijd, proficiat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, nou wij hadden dat ook niet voor mogelijk geacht hoor.

   Verwijderen
 6. Bijzonder hè... dat je doir het veranderen van je levensstijl zulke stappen kan zetten. Ik ben benieuwd naar jullie vervolgstappem en hoop dat je nog vele jaren blijft bloggen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou echt bijzonder, dan denk ik aan al die mensen die het niet (willen) weten.

   Verwijderen
 7. Supergoed!! En ik weet niet of het bij jullie van toepassing is, maar als je blijft aflossen, houd je dan wel even een schuin oog op de bijleenregeling, dat je jezelf daarmee niet in de vingers snijdt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben inmiddels navraag gedaan bij hypotheekadviseur en de makelaarskosten zijn iets meer dan de overwaarde en dus hoeven we niets te vrezen. wel gaan we nu doorsparen ipv extra aflossen om de kosten koper te kunnen bekostigen.

   Verwijderen
 8. Gefeliciteerd met alle veranderingen.. Zo zie je maar weer, je hebt zelf veel in de hand!

  BeantwoordenVerwijderen