Verlossende aflossers: Binnen een straal van 300 meter

maandag 4 juli 2016

Binnen een straal van 300 meter

Het is even weken stil geweest vanuit deze hoek en vooral ook omdat alle energie bij ons in het zoeken naar een nieuwe woning ging. De opties waren of een appartement met dakterras in ons eigen dorp Hoogland of een heel nieuw dorp met meer woonkwaliteit vs prijs in Schalkhaar (gem Deventer). Over de laatste optie was ik wel over uit dat ik dat wel zou willen. Bij Natasja lag dat allemaal toch anders. Dus veel praten en afwegen. Toch ging ook Natasja zelf nog een 2e keer kijken maar daar bleef het gevoel weg bij de woning. Verder heeft deze verandering heel veel impact en gezien zij degene is met een vaste baan die vervolgens ook deze moet opzeggen en iets nieuws vinden. Of de andere optie om lange dagen te maken met woon-werk verkeer (Schalkhaar-Hilversum-Schalkhaar). Iets wat ze terecht niet zag zitten voor een leuk lekker nieuw avontuur. Ondanks dat was ze wel bereid het te doen als het huis goed voelde.
De hypotheekadviseur had ons inmiddels laten zien dat we het financieel prima zouden redden. Maar toen Natas vrijdag 24 juni terug kwam van haar 2e bezichtiging werd het duidelijk dat Schalkhaar afviel. Daar kwam bij dat haar werk liet weten dat ze haar niet parttime wilde laten werken onder een vast contract omdat ze te ver van haar werk zou gaan wonen. Ook zouden de dagen niet vast kunnen worden bepaald. Natasja werkt voor een beveiligingsbedrijf en daar moet je binnen bepaalde tijd ter plaatse zijn als dat nodig is. Dus die vrijdag, dag voor ons weekje vakantie, besloten we allebei voor optie 1 te gaan, appartement in eigen dorp waar we bij de 2e bezichtiging onverwachts een goed gevoel hadden gekregen een week er voor.

In die week voor de vakantie hadden we de verkoper van appartement al ingelicht dat we of voor zijn woning of die van Schalkhaar zouden gaan en dat het 50/50 was. Inmiddels had hij 2 extra bezichtigingen na ons gehad en zou er een bod volgen. Nadat wij ons besluit genomen hadden die vrijdag 24 juni, bleek de verkoper inmiddels tot een eindbod te komen maar wij mochten ook nog een bod neerleggen. Dat deden wij met het voorstel van 500 euro meer op het eindbod wat hij zou krijgen. Hij zou met zijn makelaar overleggen en maandag in onze vakantie wat van zich laten horen.

Zaterdag 25 juni gingen we na weken van veel energie, piekeren, spanning, wikken en wegen op de fiets richting Terschelling (in 2 etappes) om los te komen van alles. Halverwege de fietstocht op dag 1 werden we gebeld door de verkoper. De bieding moest via makelaarsland verlopen en op hun website moesten we zelf een bod uitbrengen voor maandag 27 juni. Dat deden we vanaf de telefoon toen we eind van de middag aankwamen in Oosterzee-Buren bij ons onderkomen via Vrienden op de Fiets.
Om geen risico's te nemen en iets aan ons voorbij te laten gaan boden we de vraagprijs. Ook hoopten we met de week vakantie wat meer tijd te winnen om te tekenen, deden we een bod zonder behoud op financiering EN overdrachtsdatum moest 15/9 zijn, 8 dagen voordat wij uit ons huis moeten.

Maandag werden we in de ochtend gebeld op onze vakantie bestemming op camping Dennedune in Hoorn op Terschelling. Ons bod was met onze voorwaarde geaccepteerd. Wij blij maar inmiddels twijfelde ik wel of ik er goed aan deed om Financiering zonder behoud als voorwaarde te laten opnemen. Volgens de makelaar van Makelaarsland was nu de afspraak zo en is het andere bod afgewezen. Aanpassing zou mogelijk de overdrachtsdatum doen verplaatsen wat ongunstig voor ons zou zijn.
Na een paar dagen begon ik toch onze verkopende makelaar te bellen voor advies en tevens de hypotheekadviseur. Woensdag liet makelaar weten dat we zeker Financiering onder voorbehoud moesten laten opnemen, de hypotheekadviseur kon ons garanderen dat de 'voorbehoudsperiode' snel mogelijk was. Hij weet inmiddels al veel van ons kwa wensen en mogelijkheden. Afspraak met hem staat voor heden ochtend 10 uur om alvast het een en ander in gang te zetten ook al moeten we nog tekenen.
Donderdag ochtend 29 juni belden we makelaarsland op met onze aangepast bod en na wat moeilijk doen van de makelaar belde hij binnen 5 minuten al terug dat verkoper akkoord ging. Op dat moment viel er een last van ons af en gaf het eindelijk rust.
Overigens genoten wij enorm van Terschelling, hadden het weer voornamelijk mee ipv tegen en donderdag middag stortten we in van vermoeidheid. Alles kwam los die middag.

Ons huis is nog niet officieel verkocht, maar 11 juli is het definitief rond met de kopers. Gisteren lieten onze kopers weten dat ze waarschijnlijk deze week al definitief wat weten. Zodra dat bekend is zullen wij onze koopovereenkomst tekenen voor ons onderkomen. Zo zijn we allemaal buiten de gevaren zone.

Gisteren liepen we alvast langs ons toekomstig onderkomen en zijn we voorzichtig al aan het indelen en plannen maken hoe alles aan te pakken. Volgende week een echte bubbel drinken :-) ZO'N ZIN IN

En die tuin ... die ik zal missen ... maar ik heb wel vertrouwen dat het dakterras en de zeer lage woonlasten veel zal compenseren. Ergens vind ik het ook fijn dat er zo weinig zal veranderen. Tandarts, huisarts, winkels en woonomgeving blijven hetzelfde en ook zullen we nog in contact blijven met onze buren. Eergisteren liet onze buuf Rika uitbundig weten dat ze het geweldig vond dat we hier blijven ... dat deed ons beiden heel goed om zo gewenst te zijn. Het is ook wederzijds.

Vast nieuwsgierig waar we naar toe gaan :-) -> Berkenlaan 46b, 3828 BR Hoogland

16 opmerkingen:

 1. Ik ben natuurlijk meteen even gaan gluren, prachtig appartement en wat een verrassend groot balkon. En in de buurt blijven wonen is natuurlijk wel heel lekker, ook gemakkelijk met verhuizen. Veel succes met alle verhuisperikelen en vooral ook lekker genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja leuk om te doen heh :-) Ja het dakterras is enorm, zo groot als onze voortuin en dat biedt genoeg ruimte voor een dakterras tuin :-) Als alles rond is kan ik weer met een nieuwe extra aflos verhaal beginnen waar de grootste slag toch wel een ruime 88.000 euro is in hypotheekschuld. van een kleine +/- 246.000 -> 158.000 en dan een rente van 1,8 % voor 10 jaar ipv de huidige 5,9%.

   Ja nu komt het genieten :-)

   Verwijderen
 2. ach je weet toch dat het wel goed komt met dat dakterras!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zeker :-) ervaring mee ;-) BTW mogen we je bus lenen/huren om te verhuizen?

   Verwijderen
 3. Heerlijk balkon. Winkels dichtbij en de rest ook. Genieten maar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou zeker en dichterbij alles inderdaad. Onveranderde status van gemakken.

   Verwijderen
 4. Ziet er erg mooi uit, ik hoop dat jullie het daar heerlijk gaan hebben. En die spanning rondom alles is héél herkenbaar! Ik weigerde ook nog te geloven dat het echt ging gebeuren, voor de bedenktijd om was. Inmiddels is hier ook de voorbehoudsperiode om (die was heel kort). Eerder had ik al wel te horen gekregen dat de verkoop van hun koper goed was gegaan, dus dat er dan niets meer in de weg stond. En nu begint het langzaam maar zeker in te dalen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn te weten dat het met jou uiteindelijk ook zo ver gekomen is, om die stap verder te maken. Ben benieuwd hoe jij verder je blog vormgeeft, weer opnieuw verder bloggen over aflossen lijkt me? wij straks sowieso een hypotheekschuld daling van 88.000 euro met een rente van 1,8 % voor 10 jaar ipv de 5,9% die we nog 3 jaar hadden lopen.

   En dan heeft de hypotheekadviseur me nog laten zien dat wij er niet zo rooskleurig bijzitten met ons pensioen!! afgelost alleen is nog lang niet genoeg.

   Verwijderen
 5. Dat ziet erg erg mooi uit! Goed afgewerkt, en een heerlijk ruim balkon. En op steenworp afstand van waar jullie nu wonen. Het is heel wat waard om in de vertrouwde omgeving te blijven wonen. Ik heb er overigens laatst nog gestaan bij de intocht van de avondvierdaagse :-) Een leuk stukje Hoogland.

  Ik hoop dat jullie je er helemaal thuis zullen voelen!

  Oja, toch nog een vraag: de verplichte bijdrage aan de VvE: ik vond dat nog best aan de hoge kant, 130 euro per maand? Of is dat gemiddeld?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat voelt ook zeker goed en Hoogland is leuk. Ja die VvE is 130 euro per maand maar zit voorschot van +/- 60 euro aan stookkosten, verder opstalverzekering. Dan is er nog een huur van boiler a 109 euro per jaar. Als het goed is zit dat ook nog in de servicekosten.
   Barry en dichter bij jou voor een borrel, maar dat zal wel eerder volgen ;-)

   Verwijderen
 6. Natuurlijk gespiekt. Ziet er allemaal mooi uit. En dat dakterras zal zeker bevallen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja denk ik ook, daar is veel mogelijkheden mee om groen en vogels te hebben :-)

   Verwijderen
 7. Gefeliciteerd! Eigenlijk hebben jullie hiermee vrijwel alles van jullie wensenlijstje gerealiseerd; veel lagere woonlasten, in je vertrouwde omgeving én een prachtige buitenruimte! Wel geen tuin, maar dit lijkt me een prima alternatief. Dat wordt genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou en of, te bedenken dat we ruim een jaar begonnen met extra aflossen, bewust worden en consuminderen. Dit had ik nooit kunnen denken maar zo dankbaar dat ik via vele blogs mijn ogen heb geopend want de hypotheekadviseur liet ons het risico plaatje zien met pensioen en dan zie je een pijnlijk pensioengat.

   Verwijderen
 8. Ziet er erg leuk en netjes uit! Wat gaat dat jullie veel geld schelen zeg! Ga jullie aflossen tot de nul?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dit is de beste extra aflossing. We gaan dus van een hypotheekschuld van net onder 246.000 euro naar 158.100 euro per 15/9. We gaan van 5,9% (looptijd tot 1/5/19) naar 1,8% 10 jaar vast met NHG. We gaan van netto maandlast van 934 euro naar 409 euro. En inderdaad we stellen ons het doel om in 10 jaar volledig afgelost te zijn. We hebben 50% ALV en 50% Annuitair waarbij nog de 2% kk opgenomen is in het annuitaire leningsdeel.

   Verwijderen