Verlossende aflossers: Verbruik in nieuwe woning

dinsdag 1 november 2016

Verbruik in nieuwe woning

Vandaag hadden we dan ons meetmomentje en de eerste over een volle maand. September was vanaf 15e gaan tellen toen we hier gingen wonen.

Ik zal niet maandelijks hier over bloggen maar wil wel illustreren wat we nu verbruiken. Dit is overigens totaal anders dan op de Bosserdijk. Hier op de Berkenlaan verbruiken wij gas enkel voor de centrale verwarming die wordt geleverd voor het hele appartementenblok. De boiler voor warm water is een elektrische boiler en koken doen we ook op elektra met inductie.

GAS
Gas m3 = 0
Tot op heden hebben wij niets verbruikt. Alle radiatoren staan bij ons dicht. Bij intrek van de woning stonden alle tellers op NUL. We maken gebruik in het appartementenblok van Ista Nederland energiemeting. Het verbruik wordt jaarlijks op 1 juli verzameld en bekeken over het voorlopende jaar.

Wij wonen op de 1e verdieping en zijn omringd door appartementen en dat voelen we duidelijk in de temperatuur. Wij zitten nog steeds niet onder een fleece en hebben afgelopen periode 18,5 t/m 20 graden gemeten in de woonkamer. Dan zijn we kouder gewend dus er is best kans dat we amper gaan stoken. Wel betalen we een flink voorschot op gas maar die specificatie heb ik nog niet van de voorzitter van de VVE ontvangen. Beetje jammer dat ze daar niet meteen duidelijk in zijn in de documenten. Wij zijn daar ook niet mee bezig geweest tot nu we zelf weer alles willen meten.

ELEKTRA
T1 = 138 kWh
T2 = 61 kWh

Totaal 199 kWh

Op 24 oktober hebben we een slimme meter laten plaatsen. Wel grappig want in onze vorige woning kregen we dit aanbod van Stedin en waren we erg huiverig om het alsnog te doen. Nu we in ons appartement zagen dat we geen slimme meter hadden wilden we er juist een. Voor gas dan niet, want dat staat ergens in de kelder voor het hele blok, maar voor elektra wel. We zijn gewend aan het gemak en de gedachte dat de leverancier dit ook meteen kan uitlezen. In dit geval hebben we voor elektra nog steeds Qurrent als leverancier. Iets wat niet zoals gas binnen de servicekosten en voorschot van de VVE valt. Maar daar kwamen we pas achter toen we gingen tekenen voor de overdracht.

WATER
3 m3

Een mooi gemiddelde wat we ook op de Bosserdijk gewend zijn. Nu sjouwen we niet meer met emmers om de wc door te spoelen zoals in het begin van dit jaar, maar zijn heel bewust en zuinig met water. De waterdruk is stevig wat heel lekker is, maar met douchen hebben we ons aangewend om met minder druk te douchen en nog steeds kort en koud of lauw.

Al met al ben ik reuze tevreden met dit meetmoment. Elektra vervangt gas verbruik bij warm water en koken dus dan is het wel logisch dat we daar meer verbruiken dan op de Bosserdijk. Op de elektrische boiler, 50L van Invenetum, besparen we energie door deze op 1/3e te zetten wat genoeg is voor ons voor keuken en douche.

Nu nog achter de voorzitter aan van de VVE voor het opleveren van de gespecificeerde servicekosten op voorschot gas verbruik. Wij kochten het huis met een opgegeven servicekosten van 130 euro per maand. Bij overdracht bleek dit 152 euro te zijn. De verkoper had altijd 130 betaald en zijn inmiddels verschil tussen het bijgestelde voorschot naar 152 niet betaald. Dit kwam volgens hem omdat hij er al een half jaar niet meer woonde. Volgens de voorzitter ging verkoper meer verbruiken toen hij ging samenwonen. Vond het nogal een verschil en we wisten toen nog niet dat elektra apart geregeld moest worden. Wij dachten dat dit ook in de servicekosten viel.
Zoals wij leven met energie gaat er toch echt nog wel wat tientjes van dat voorschot af.

16 opmerkingen:

 1. Hoe wordt jullie douche verwarmd, als je geen gas daarvoor gebruikt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, zie het al, met een elektrische boiler.

   Verwijderen
 2. Er hadden notulen van de VVE door de verkoper/makelaar geleverd moeten worden. Daar had dan ook een laatste specificatie bijgezeten. Misschien kun je er alsnog naar vragen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. we hadden notulen uit het jaar 2014 en heb nog nav je reactie het wat beter gelezen maar er staat niets in. ik heb inmiddels gemaild en als ik geen reactie krijg binnen 1 wk dan ga ik mijn servicekosten bijstellen. Verder willen wij zelf actiever worden in de VVE, ons verkoper was de technisch beheerder en heeft nog 2 open punten maar heeft nog niets gedaan. Dat willen we overnemen. Wachten ook daar nog op een afspraak met de voorzitster.

   Verwijderen
  2. Kijk ook eens op de website van VVE Belang. Daar kun je veel informatie vinden. Je kunt actief worden in een VVE als er plek is in het bestuur of als vrijwilliger. Dit kun je nu al polsen of wachten op een vergadering met de leden.

   Verwijderen
 3. Overigens kun je niet zelf je bijdrage bijstellen, dan kom je in de rode cijfers en dat staat echt niet leuk op papier.
  De bijdrage wordt ook tijdens de vergadering vastgesteld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou dat kan ik wel en als ik in het rood kom, dan zullen ze toch eens met een specificatie moeten komen. Ik heb niets gelezen dat verbruik van vorige bewoner is vastgesteld, was alleen voor de stukken van de notaris aangegeven dat dit niet mer 130 was zoals het aangegeven was maar 152. Zonder gas vind ik dat nog een aanzienlijk verschil. Maar ik ga ook mijn buren eens navragen wat zij weten wat variabel is of niet.

   Bedankt voor de website van VVE Belang, ga ik me ook op inlezen.

   Verwijderen
 4. Ik zie een nieuwe voorzitter gloren

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja :-) of boekhouder hoewel het mij zinniger lijkt als we dat zouden uitbesteden.

   Verwijderen
 5. 199 kwh gedurende de periode van 15/9 tot 1/11 vind ik zeer laag vooral omdat jullie koken op elektriciteit en een elektrische boiler hebben.
  Wij hebben een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 43 tot 47 kwh per week afhankelijk van het aantal gedraaide wasbeurten, of ik al dan niet de oven heb gebruikt om brood te bakken.Mijn man werkt in shiften en als hij 's avonds thuis is, merk ik wel een hoger elektriciteitsverbruik omdat hij de televisie altijd aanzet vanaf 18.45 u om naar het nieuws te kijken. Tv blijft dan meestal aan tot 23 u. Als ik alleen thuis ben, kijk ik zelden naar tv. Wij hebben een plasma tv en die verbruikt vrij veel denk ik. Wij hebben ook twee grote losstaande vriezers en één losstaande grote koelkast met nog een tafelmodelvrieskast eronder en die lopen wellicht ook door met veel stroom. Voor de rest zijn wij zuinig met gebruik van energie : niet nutteloos licht laten branden, overal ledlampen (behalve op zolder en in de garage)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee correctie, dit is van 1 maand, de maand oktober. Onze tv staat hooguit 3 uur per dag aan, vooral vanaf etenstijd tot 20.30u dan gaan we lezen of op internet. Wij hebben ook een plasma. Wij hebben her en der ook led en inmiddels ons tafelmodel vrieskast weg omdat dat nu in de combi is. Dat laatste is minder energie zuinig maar we hebben er nu wel gemak van. Voorheen moesten we naar zolder voor diepvries.

   Verwijderen
 6. Zou goed potje aanbrengen wb stookkosten als er iets niet tastbaar is zijn dat de metingen en kosten van Ista dat kan wel oplopen tot factor 10 dan vergelijkbaar gasstoken.

  199 Kwh voor maand vindt ik wel veel redt hier met 130 Kwh wel 3 lagen en 6 personen en dat is met net aangeschafte droger :)

  Is er mogelijkheid om timer aan te brengen op boiler want het is onnodig om water s,nachts warm te houden als jullie in bed liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 130 is nog beter, maar denk niet dat we dat kunnen halen. Maar een timer op de boiler zou natuurlijk ook een slag zijn. Ga vanavond kijken waar die stekker is van de boiler. Een boiler is uiteraard ook een stiekeme slurper.

   Verwijderen
  2. 130 kwh per maand voor een gezin van 6 personen is heel weinig.....Als ik ons elektriciteitsverbruik van vorig jaar bekijk, zaten we op een gemiddelde van 43 kwh per week. Ons verbruik zou een pak lager liggen indien ik ons brood niet zelf meer zou bakken want per bakbeurt verbruikt onze heteluchtoven 3 kwh (8 broden op 2 verschillende baklagen) dus op jaarbasis zou niet meer zelf broodbakken me 150 kwh minder verbruik opleveren. Maar ja, dan moet ik brood kopen en betaal dan meer of dat zelf bakken me kost en bovendien weet je bij zelfbakken welke ingrediënten in het brood verwerkt zitten.

   Verwijderen
  3. Haha, nouja zo moet je die kosten ook afwegen, maar wat vervang je er mee en hoeveel kost dat.

   Verwijderen
 7. Apart dat die verkoper/makelaar dat niet heeft vermeld... Wist hij/zij hiervan? Hopelijk komen jij en de VvE hieraan uit.

  BeantwoordenVerwijderen