Verlossende aflossers: Overstappen van bank

zaterdag 18 februari 2017

Overstappen van bank

Eindelijk de daad bij het woord gevoegd na een aantal dreigementen afgelopen jaar. Laat ik voor op stellen dat ik ING gewoon een prima bank vind. Maar met ons gevoel voor rechtvaardigheid en de keuzes die we willen maken om ergens voor te staan zagen we ook dat we met de keuze bij welke bank je zit nog een slag gemaakt kan worden. Veranderen van bank lijkt gevoelsmatig en administratief een gedoe wat ons tot op heden een beetje heeft tegengehouden. Maar gelukkig bieden banken een overstapservice en dus moest het er maar eens van komen.

Naar aanleiding van de berichtgevingen over ING met hun excuus verhaal waarom zij nu eenmaal gebonden waren aan het noodlot van onwetendheid bij de pijplijn, wat afgelopen week in de media verscheen, vond ik dat ik niet alleen maar moest protesteren.

Natasja strijdt al langer openlijk waar ze voor staat en wat ze vind en zo ook liet ze me van de week zien, via Facebook, dat we nu echt eens moeten overstappen naar een bank als TRIODOS.

Trots op mijn vrouw vond ik dat ik ook maar eens de stap moest gaan zetten na het vinden van ons standpunt en dus bekrachtigde ik dat vooral naar me zelf toe door dit openlijk op twitter te ventileren. Hiermee kon ik er zelf ook niet meer mee onder uit. En het kwam mooi uit met de 2 berichtgevingen in de media:
1) die van ING met zijn excuus over niet loskomen van de pijplijn;
2) Triodos die dit jaar minder winst had gemaakt ondanks een groei in klanten (7,4%) en een verwachting van meer in 2017 (5-10%).

Op Twitter verwelkomde Triodos ons meteen en liet weten van de overstapservice. Vandaag hebben we stap 1 gezet, een bankrekening geopend bij Triodos. Zodra we daar de gegevens en pasjes van hebben gaan we van de overstapservice gebruik maken. In de tussentijd maken we lijstjes van instanties, leveranciers en organisaties waar wij ons nummer zelf moeten aanpassen of via de service laten aanpassen.

Het is best een stap wat gedoe lijkt maar het voelt nu al goed. Bij de overstapservice verzorgt Triodos voor 13 maanden dat transacties overgaan. Ruim de tijd om zelf de administratie ook te regelen.

Zijn jullie ook wel eens overgestapt naar een andere bank om bepaalde redenen? Of doe je het liever niet omdat het zo veel gedoe lijkt te zijn? Maar misschien zit je al bij de bank die bij je past??

16 opmerkingen:

 1. Lijkt mij veel gedoe. Rabobank voor salaris en vaste lasten.
  En elke maand, maand sparen (zo heet dat) automatisch bij Triodos.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nouja dat is mijn gedachte ook maar met onderstaande reacties heb ik wel vertrouwen dat het reuze meevalt.

   Verwijderen
 2. Ik ben in het verleden voor mijn vaste lasten rekening van ING overgestapt naar dsb. Daarna naar asn en daar zit ik nu nog steeds,
  Voor mijn kleine hoeveelheid privé uitgaven zit ik nog steeds bij ing.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dus bewust nog gesplitst gehouden? Was het anders onvoordelig??

   Verwijderen
  2. Gesplitst heb ik het al vanaf mijn 25e jaar. Ik stond maandelijks rood. Iemand vertelde me toen, dat ik dat kon splitsen. Twee bankrekeningen. Toen was het handig dat ik twee keer ƒ 250 rood kon staan. Gaandeweg verdween dat.

   Ik vind het heerlijk om 1/12e plus onvoorzien op mijn vaste lasten rekening te plaatsen.
   Ik zie dat ruim. Ook benzinekosten, parkeerkosten, aquarobics, alles wat regelmatig voorbij komt dus op de vate lasten rekening.

   Nu hou ik de ING alleen voor prive. De Moneyou voor doelsparen. Zo simpel. Alsof je weer thuis bij je ouders woont.

   Verwijderen
 3. Ik ben ook overgestapt van ING naar Triodos, inmiddels alweer wat jaren geleden. Geen spijt van, het ging heel soepel. Belangrijkste stap voor mij was het zelf doorgeven van het nieuwe rekeningnummer aan mijn werkgever, zodat het salaris op de nieuwe rekening binnen ging komen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier de overstap van ING naar ASN, met 3 mensen tegelijk. Mijn dochter, haar man en ikzelf zijn in 2011 overgestapt. Ons besluit had te maken met het bonusbeleid van de ING. Het bestuur kreeg toen een bonus die bijna even groot was als hun jaarsalaris, terwijl de bank nog "onder curatele" stond van de overheid. De bank moest toen nog 5 miljard euro aan de overheid terugbetalen. Lees ook hier: http://www.nu.nl/economie/2470268/bonus-en-salarisverhoging-top-ing.html
  De overstap ging probleemloos.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja destijds met de bonus begon ik wel te dreigen op social media en ook een keer omdat ze zo krom deden met verloren passen. ASN is ook een mooie bank. Leuk om te lezen dat jullie het ook om dit soort redenen hebben gedaan.

   Verwijderen
 5. Ik stapte half over. Ik besloot om mijn leeuwendeel (kuch, niet veel dus) voortaan te gaan stallen bij ASN. Ik zat ook te denken om een deel duurzaam te gaan beleggen, maar daar ben ik nog niet helemaal uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lijkt me ook weer een stap inderdaad om op beleggingsvlak ook goede stappen te doen.

   Verwijderen
 6. Niet overgestapt en doen we ook niet. Omdat we rentekorting krijgen op de hypotheek vanwege de betaalrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar als je niet vast zou zitten aan de rentekorting dan zouden jullie het wel doen?

   Verwijderen
  2. @Mom4Life: wij zitten ook in deze situatie. Ik wil al langer overstappen naar ASN of Triodos, maar deze constructie houdt mij tegen.

   Verwijderen
 7. Ik had een overstap gemaakt naar Triodos. Maar omdat ik daar vervolgens maanden niet bij mij geld kon en Triodos dat vervolgens volledig koud liet bij ik inmiddels overgestapt naar de Rabo. Voor mij geen Triodos meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat is een zeldzaam negatief geluid maar met jouw ervaring zou ik ook weer overstappen, maar waarom Rabobank en niet bijv ASN?

  BeantwoordenVerwijderen