Verlossende aflossers: Maandlasten februari 2017 vs februari 2016

zondag 12 februari 2017

Maandlasten februari 2017 vs februari 2016

Vorig jaar had ik in mijn blog al laten zien wat voor slag we na 1 jaar wisten te maken met onze consuminder levensstijl met al onze besparingsslagen in de kosten. Dus niet perse door meer te gaan werken maar door lasten te verlagen door over te stappen naar nieuwe leveranciers, verzekeringen te herzien en dat soort zaken.

Dit jaar vergelijken we de maandelijkse last door hele andere oorzaken, zoals bekend de verhuizing vorig jaar september van een eengezinswoning naar een appartement. Naar een daling van een hypotheekschuld van 246.000 euro naar 158.100 euro en een enorme verlaging van een 5,9% rente naar een 1,69% rente. Wat dit heeft opgeleverd met nog wat stijgende kosten en ook verlagende levert dat dit op:

Onze slag is een maandelijkse bruto lastenverlaging van 1.306,32 euro. Netto lastenverlaging van 1.094,05 euro. Dit komt omdat er bestaande lasten omhoog zijn gegaan en mede ook de nieuwe hypotheek en appartement nieuwe kosten heeft bijgekregen van 212,27 euro.

Als ik alle verlaagde kosten (woonverzekering, energie, gemeentelijke belasting) optel die met de woning te maken hebben en deze aftrek met de servicekosten dan kom ik op een -0,71 euro verschil op de servicekosten. Dit is niet helemaal zuiver omdat woonlasten ook verlaagd zijn omdat een appartement bij gemeentebelasting sowieso lager is dan een eengezinswoning door verschil hypotheekschuld en woonoppervlak.

Verder beseffen we wel dat ten opzichten van een eengezinswoning wij na een afgelost appartement nog altijd vast zullen zitten aan servicekosten. Het is wel iets waar je bewust van moet zijn als je eenmaal afgelost bent.

Met de lastenverlaging maken wij tenminste bij gelijkblijvende inkomsten dus ruim 1.000 euro per maand vrij om extra af te lossen of te gaan sparen. En/of geeft ons de ruimte om in de toekomst meer vrijheid te kopen door minder inkomsten te hoeven genereren wat zich vertaald in bijvoorbeeld minder werken.

10 opmerkingen:

 1. Linksom of rechtsom, onderhoudskosten heb je toch aan je huis. Die neemt de VVE voor een groot gedeelte toch weg, in ieder geval aan de buitenkant anders had je het hele onderhoud zelf moeten ophoesten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waarom hebben jullie eigenlijk een hypotheekbeschermingsplan afgesloten als je een bruto last hebt van minder dan 400 euro? Dan heb je die toch helemaal niet nodig?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee bij nader inzien heb ik me dat aan laten praten. Had ik ook niet hoeven te doen. Hoewel ik er met veel goed inzat blijk je achteraf het na zoveel info toch niet meer zo scherp te zien. Deste meer gedreven om alles zo snel mogelijk afgelost te hebben zodat we daar ook van af komen.

   Verwijderen
  2. Je hebt me nog even aan het nadenken gezet en vraag me ook af waarom ik de polis laat doorlopen. Dus in de polis gekeken en we kunnen gewoon met aangetekende brief de premie weer op zeggen. Dat zal ik gaan doen omdat het me na 9,5 jaar weer 3.000 euro scheelt. Uiteraard is er in theorie een risico maar toch zonde om 26,45 euro per maand te blijven betalen terwijl we in tegenslag het nog goed zouden kunnen rooien. Bij deze dank voor je reactie met vraag!

   Verwijderen
 3. Bellen misschien KPN dan ben je compleet en levert ook weer korting op :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Reden dat ik compleet niet wil is dat we dan afhankelijk zijn van 1 provider. Dat is met een landelijke storing niet prettig zoals vorig jaar toen KPN er last van had. Dus dan liever voor mobiel bewust een andere leverancier voor internet tov internet thuis. Maar heb het wel overwogen.

   Verwijderen
 4. Het is gewoon een minimum salaris, dit verschil. ❤. Onderhoudskosten en vve lijkt vervelend, maar je hoeft geen opstal verzekering en de buitenkant van je huis daar hoef je je geen zorgen om te maken.

  Als er ooit iets gebeurt met het opstal, dan kun je het beste ook de inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar afsluiten. Gaat het uitbetalen gemakkelijker. Voor zover een verzekeraar snel uitbetaald....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zoooo lekker zeg zoveel lager uit te komen. Het is jullie gegund. En ja 147 euro blijft natuurlijk aan kosten. Maar zoals anderen al schreven, daar wordt straks het onderhoud van gedaan. Heerlijk toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig zeg, dat is gewoon een minimumsalaris van je lasten af. Jullie hebben er ook wel flinke stappen voor genomen, maar dat maakt het niet minder indrukwekkend!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een goed begin van bewustwording begint al bij een goed financieel overzicht. Ik verbaas me toch wel eens over het feit dat er nog steeds mensen zijn welke dit niet inzichtelijk hebben gemaakt...

  BeantwoordenVerwijderen