Verlossende aflossers: Carriere mogelijkheden door er over te denken en te doen

zaterdag 26 oktober 2019

Carriere mogelijkheden door er over te denken en te doen

Vorig jaar maakte ik mijn overstap naar een nieuwe werkgever nadat ik 9 maanden gewerkt had bij een klein ICT bedrijf. Ik ervaarde veel druk wat ik te veel mee naar huis nam. Ondanks dat het leuk werk was met leuke mensen. Ik zegde mijn baan op zonder nog iets achter de hand te hebben. Binnen 2 weken dat ik mondeling had opgezegd kreeg ik aansluitend per 1 december mijn huidige baan bij een groter ICT bedrijf waar ik in een warm bad ontvangen werd. En ook de klant waar ik als werkplekbeheerder / supportdesk kwam te werken was een organisatie waar ik me snel thuis voelde. De overstap was een goede keuze geweest in allerlei opzichten. Financieel kwam ik weer op mijn oude niveau terug, wat een verschil van 300 euro netto per maand was. Ik zat in een stressloze omgeving waar je weer meer bezig kon zijn met werkzaamheden ipv prestatiedruk en de administratie er om heen. Op deze plek wilde ik voor mijn werkgever en de klant wel een paar jaar blijven. Ik was na een paar jaar baan hoppen wel toe aan een vaste plek.

In het voorjaar dit jaar kwam het nieuws dat mijn huidige werkgever per 1 september niet meer het werkplekbeheer zou behouden bij de klant. Met de overgang naar een nieuwe werkplekomgeving kwam er een andere ICT partij die dit zou gaan beheren. Ondanks dat wilde de klant mij het liefst behouden en hoopte dat ik mee over zou gaan naar dat nieuwe bedrijf. Mijn eigen ICT bedrijf kon mij niet herplaatsen.
Na een paar gesprekken had ik zelf de twijfel om over te gaan omdat deze partij in de randstad zit met meeste van haar klanten in de randstad. Ze konden mij geen vaste plek bij de huidige klant garanderen ivm een rouleersysteem. Om in de toekomst met auto in de file richting randstad te moeten gaan ipv op de fiets of trein binnen het uur was me toch niet waard en bedankte ik er voor. En zo begon ik hier en daar te solliciteren met het gevoel nog wel tijd te hebben.

Even een terugblik ...
Sinds een ruime 4,5 jaar zijn we thuis de weg ingeslagen om extra af te lossen op een, destijds, onder water staande woning. Die ingeslagen weg heeft ons ontzettend veel gebracht en het onmogelijke doen realiseren. Dit alles door kosten te verlagen, goedkoper te gaan wonen en af te lossen met het doel in de toekomst financieel minder kwetsbaar te zijn. Een mindset was veranderd.

Na ruim 4,5 jaar hebben we onze balans gevonden in vandaag genieten en bewust financieel bezig te zijn. Na het lezen van het boek Quit like a millionaire van Kristy Shen, gaf het ons inzichten en een stimulans om een nieuwe richting in te gaan en onze strategie bij te stellen. Het kwartje viel uiteindelijk dat wij slimmer bezig zouden zijn als we ons vermogen opbouwen door te gaan beleggen ipv extra te aflossen. Onze lage hypotheekrente van 1,69% rendeert veel minder bij een extra aflossing ten opzichte van het investeren met een gemiddelde 6% rendement.

Toen wij ons patroon durfde aan te passen bracht dat het vertrouwen dat wij 50-ers in staat zijn om binnen 10 jaar financieel onafhankelijk te worden. Want voor het lezen van dat boek leek het ons niet nodig, overbodig en niet haalbaar. Wij zijn geen 20-ers, 30-ers of 40-ers. Maar na de nieuwe inspiratie durfden we er alsnog van te dromen en aan te werken. Zo herinrichtte ik de boekhouding en zat ik strakker in het wegzetten van geld voor investeren.
Ik zette een plan op met een tijdslijn van 10 jaar berekend op huidige inkomsten. Vanaf juli dit jaar begonnen we alle middelen weg te zetten in beleggingen en stopte we volledig met extra aflossen. Al gauw konden we met extra inkomsten per maand, oa door SnappCar en financiële meevallers, meer investeren dan gedacht wat mogelijk was. We liepen al snel voor op het plan.

Met deze ingeslagen weg en het vooruitzicht dat ik op zoek moest gaan naar een nieuwe baan, bedacht ik me terug te gaan naar 36 uur met 5 om 4 dagen werken. Dit zou extra inkomsten geven en meehelpen om ons financiële plan te versnellen.
Met het onzekere vooruitzicht waar ik zou komen te werken vond ik meer werken geen probleem. Dan kon het financiële stuk niet tegenvallen zelfs als ik voor minder zou moeten werken. Ik had besloten liever voor een leuke baan dichterbij met minder inkomsten te kiezen dan voor en baan te gaan met stress of veel vrijetijdsverlies met gelijkblijvend inkomen. Ik ging er van uit dat ik voor een leuke baan misschien financiële concessies moest doen. Dat dan liever en als ik dat kan compenseren met meer werken omdat ik het niet erg vind, nog beter. Dat was de gedachte op dat moment. Veel verder dacht ik niet. Een financiële stap maken door te groeien in werk was onhaalbaar in mijn beleving. Ik die nog steeds geen fatsoenlijk certificaat op zak heeft en net een paar jaar kom kijken in de ICT zag het met mijn leeftijd niet meer gebeuren.

Na diverse sollicitatiegesprekken die het uiteindelijk niet werden of waar ik zelf twijfels over had om in verder te willen, besloot ik de tijd te nemen om certificaten te behalen. Hiermee zou ik mezelf beter op de markt kunnen presenteren. Ik was geïnspireerd en gesterkt door het lezen van het boek van Kristy Shen en mijn gesprek met mijn manager. Mijn manager die me niet bij mijn huidige ICT bedrijf kon herplaatsen zag me meer in de functie als functioneel beheerder. Dit veranderde het denken. Een durven denken in mogelijkheden wat tot dan toe niet voor mogelijk werd geacht.

Net op het moment dat ik een pas op de plaats maakte met solliciteren en me focuste op zelf certificaten halen vroeg de klant mij 3 weken geleden om voor hun te komen werken als Functioneel beheerder. Er kwam een functie vrij.
Alles wat ik het liefste wilde kwam hiermee naar me toe. Een organisatie waar ik me thuis voel, dezelfde afstand woon-werk (15 minuten fietsen), groei in werk en zelfs een flinke financiële stap. Ik zweef nu nog op een roze wolk en loop de laatste weken met een grote glimlach door het pand.

Het moraal van dit succes verhaal, wat ik delen wil, is dat ik zie dat als je in het leven durft te dromen, durft open te staan en op zoek blijft gaan naar nieuwe mogelijkheden, deze uiteindelijk je kant op komen. Juist op het moment als je alles durft los te laten en het diepe ingaat. Vorig jaar had ik mijn baan opgezegd zonder nog iets achter de hand te hebben. Dit jaar ben ik mijn werk blijven doen met het beste beentje voor ook al kon ik er niet blijven. Tevens koos ik er vorige maand voor om eerst aan mezelf te werken door zelfstudie en dan uit te kijken naar een andere baan.

Onze financiële horizon ziet er rooskleuriger uit. Terugkijkend was het best een bewogen jaar, ook voor Natasja. Nu is bij ons beide de rust op werk wedergekeerd. Maar het is het allemaal waard geweest en we zijn er goed door heen gekomen.

7 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Fijn om te lezen dat hoop ik te bereiken anderen te inspireren en ook dat zetje te geven :-)

   Verwijderen
 2. Rose,

  Fijn dat het je goed gaat en dat je weer een baan naar je zin hebt gevonden. Ik zit zelf op dit moment in een burn-out en zou willen dat het geluk ook eens mijn kant op komt. Ik wil net als jij geen uren reizen per dag dat lukt ook mij niet. Maar een nieuwe uitdaging bij gelijkblijvend salaris lijkt me geweldig.

  groet an

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi An een burn-out is heftig, dwingt je om een pas op de plaats te maken. Probeer te ontdekken hoe het zo gekomen is en wat je er aan kan doen. Als het lukt om het te gebruiken naar de weg die je zoekt dan komt het geluk van zelf. Doe inderdaad geen concessies waar je de tol voor moet betalen en kijk wat er mogelijk is.
   Ik wens je sterkte in de zoektocht en dat je snel weer in je kracht komt.

   Verwijderen
 3. Wat ontzettend gaaf voor je en wat is het je gegund!
  Heel mooi om te zien hoe je jezelf ontwikkelt en wat je daarin kiest: marktwaarde vergroten, maar ook bij jezelf blijven en blijven voelen. Inspirerend. Dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je leuke reactie. Het is allemaal mogelijk zolang je maar blijft zoeken naar de mogelijkheden blijkt.

   Verwijderen