Verlossende aflossers: Oktober maand - Tering naar de Nering maand

woensdag 30 september 2015

Oktober maand - Tering naar de Nering maand


Morgen gaat het beginnen voor ons, we lassen weer een Tering naar de Nering maand in. 2 jaar geleden deden we dit al. Toen gingen we van 800 euro huishoudgeld budget naar 500 euro. Dat was destijds een begin geweest van bewust boodschappen doen wat ons zo beviel en makkelijk afging dat 500 euro per maand tot op vandaag nog steeds het budget is gebleven. Het naleven van dat bedrag en heel gericht boodschappen doen maakt sparen makkelijk. Het werd een sport om zo goedkoop mogelijk de week door te komen. Uiteraard verslapte dat langzaam met het strak inplannen van wat eten we op welke dag, maar we zijn altijd binnen die 500 euro gebleven.

Deze maand trekken we de broekriem nog harder aan om zo extra spaargeld vrij te maken voor de Aflosspaarpot. Onze uitdaging wordt nu 250 euro huishoudgeld voor de maand oktober. Dat is vasten, dat wordt elke week de goedkoopste maaltijden maken en eten, dat wordt sober, dat wordt elke week weer hetzelfde eten, wat we niet echt gewend zijn. Dus bijvoorbeeld elke week 1 dag pannenkoeken. Zo hebben we al wat favoriete goedkope maaltijden die we zullen gaan eten. We hebben er lol in bij de gedachte maar het is ook wel spannend. Hoe verwend zijn we eigenlijk en worden we het niet zat om elke week weer hetzelfde te eten? Hoeveel gaat het in tijd kosten om bezig te zijn met goedkoop inkopen en voor te bereiden. Er zal een beroep gedaan worden op onze creativiteit. Maar we zullen ook veel leeg eten wat al in huis is. Bijvoorbeeld die zak risotto die al wat jaren in de trapkast staat. Afgelopen maanden hadden we al een begin gemaakt met leegeten van kerstpakket etenswaren dat al in huis was. Etenswaren wat meestal in de trapkast of keukenkastjes verdwijnt om oud te worden. Zo hebben we een slag gemaakt met het weg eten van de pastas en diverse conserve potjes. Overigens eens dieper in je koelkast kijken en maaltijden maken met wat er nog is, is ook een eyeopener.

Deze vastenmaand is niet alleen om extra geld te sparen, het is ook weer even je zelf beperken met het doel ook weer bewust te worden van hoe goed je het hebt. Een beetje afzien zorgt ook weer voor veel genot en genieten achteraf van dingen die vanzelfsprekend zijn geworden. Wat zullen we uitkijken naar de maand november. Dat we dan weer iets extras kunnen doen. Wat zal oktober lang duren, of misschien valt het mee.

Ik ben er nog niet helemaal over uit wat ik doe met tussentijdse marktplaats verkoopjes. In principe moet dat gewoon standaard door naar de Aflosspaarpot. Mwa, dat moet ik gewoon doen.

We gaan het zien, wij zijn er mentaal op voorbereid.

9 opmerkingen:

 1. Dat klinkt goed! Ik ben heel benieuwd hoe het voor jullie uit gaat pakken. En die centen gewoon naar de Aflosspaarpot doen, alle beetjes helpen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik ook. En je hebt gelijk al die extra centen blijven afdragen anders is het zo verdampt :-) Ik zal nog wel een blogje besteden aan onze goedkope recepten.

   Verwijderen
 2. Mijn wederhelft wil er niet aan, er staan al maanden, jaren dingen in de kast, maar ze wil er niet meer aan. Op een gegeven moment durf ik er zelf ook niet meer aan te beginnen als de houdbaarheidsdatum verstreken is. Is het nog te eten dan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je het niet meer kan eten kan je het weg doen. Wij hebben gisteren alvast aangebroken mie opgegeten, was nog goed. En we keken naar het oliebollen mix pak, die is tot deze maand goed. Daar gaan we wat mee doen en wachten oud en nieuw niet af

   Verwijderen
  2. Ik denk zelf altijd: als het drie jaar kan staan, dan kan dat vierde of vijfde jaar er ook wel bij. Zo krap komt het dan niet meer.

   Verwijderen
  3. Zo is dat, als het nog normaal ruikt en uitziet is het gewoon nog goed. Blikken zonder deuken wel eens 5 jaar na data op blik gegeten.
   Niet zo bang zijn voor alles, gebruik neus en ogen en verwerk het in gerecht waarin het wat minder herkenbaar is.

   Van oliebollenmix is ook prima pannenkoeken te bakken.

   Verwijderen
  4. Oja? Wat leuk om te lezen dat je van oliebollenmix ook pannenkoeken kan bakken. Dank voor het delen.

   Verwijderen
 3. Goed idee! Helaas is mijn wederhelft is ook geen fan van deze soort uitdagingen, dus doe ik dit meestal als zij op vakantie is.
  Overigens zou ik nooit bezuinigen op gezond eten, hoewel dit vaak duurder is dan ongezond eten. Mijn lijf is belangrijker dan mijn bankrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij bezuinigen ook niet op gezond eten hoewel het wel 4x pannekoeken wordt in een maand. Maar pannenkoeken meel is al in huis (biologisch) en ik zal nog wel wat recepten delen die wij eten: kikkererwtenmeel: maken we hartige pannenkoeken van met cremefraiche en spekjes of rol geitenkaas. Knolselderij met wortel stamppot met worst. Ok de biologische worst hebben we al in huis omdat we vorige maand al een pakket van Koopeenkoe.nl (99,00 euro) hebben aangeschaft en in diepvries.

   Verwijderen