Verlossende aflossers: Succesvol winkelen bij de kringloopwinkels

dinsdag 31 januari 2017

Succesvol winkelen bij de kringloopwinkels

Vorig jaar hebben wij de docu The True Cost (2015) gekeken nadat hier in bloggersland over werd bericht. In het kader van recycling, milieubewuster maar ook bewust zijn waar spullen vandaan komen keken we met grote verbazing en schrik naar deze documentaire. Ontsteld lieten we op Facebook weten dat we daar niet meer aan gingen meedoen en gemotiveerd zouden we van dat moment aan alleen nog maar 2e hands kleding kopen, duurzaam en slaafvrij verantwoorde kleding. Nu ruim 1 jaar later zijn we daar voor 90% in geslaagd.

Die 10% is vooral ondergoed waar wij nog geen verantwoord alternatief hebben kunnen vinden. Maar voor overige kleding slagen we tegenwoordig met name bij de kringloop winkel en hebben we 1x nieuwe kleding gekocht bij People's Avenue in Utrecht. Over deze winkel volgens de website Het kan wel over duurzame kleding:

Deze nieuwe winkel verkoopt tijdloze basics van duurzame materialen als biologisch katoen, bamboe en gerecycled polyester. People’s Avenue produceert haar collectie zelf in een fabriek met goede werkomstandigheden in Zuid India." 

Maar voor een consuminderaar zijn dat uitspattingen en dus gingen we vooral shoppen bij 2e hands-en kringloopwinkels. Tot onze grote verbazing wisten we daar keer op keer weten te slagen op kwaliteit kleding. Het is zelfs zo dat het Kringloopcentrum en Emmaus in Amersfoort voor lage prijzen merkkleding verkoopt. Het gaat hier om max 7,50 euro voor een top kwaliteit blouse in perfecte staat. Ik ben voor een kledingstuk eerder voor 3 t/m 5,50 euro de winkel uitgelopen. Zo heb ik afgelopen weekend een Tom Hilfiger pullover gekocht en 2 andere shirts. Vorige keer wist ik voor een paar euro te slagen met  een Marco Polo vestje, een Timberland sweater en diverse shirts. Ik durf te wedden dat de meeste mensen niet geloven dat ik dat allemaal uit de kringloop heb.


Uiteraard kom je in de verleiding van miskoopjes en onnodige aanschaf. Als dat zo blijkt dan gaat het terug naar de kringloopwinkel. Tot nu toe wordt het meeste veel gedragen en is onze uitgave in 1 jaar aan kleding, op nieuwe kleding na, onder de 100 euro gebleven. En dan heb ik niet opgesomd wat we voor ons beide aan t-shirtjes en shirtjes hebben gekocht.

Kortom het loont tegenwoordig bij de kringloop te gaan shoppen en er geslaagd uit te komen met nette kleding. Je hoeft echt niet in de steden in de trendy 2e hands winkels onnodig veel te betalen voor retro e.d. Met een goed oog voor kwaliteit heb je zeer slimme koopjes bij de kringloopwinkels. En het geeft een super goed gevoel omdat je niets nieuw koopt en doorgaat met kleding wat een ander om wat voor reden ook niet meer nodig heeft.

Enige waar ik nog niet in geslaagd ben is met broeken maar dat is vast een kwestie van tijd. De goede merken die er hingen waren helaas niet in mijn maat.

Waar shoppen jullie duurzaam en verantwoord? Tips zijn welkom! 

10 opmerkingen:

 1. Dat wisselt. We hebben in onze woonplaats nu drie kringlopen en een goede doelen winkel. Die laatste heeft de meest mooie spullen, maar wel soms meest geschikt voor 60 plussers. Maar ik ga er met enige regelmaat kijken voor topkwaliteit basic shirts. Die zijn dan altijd fris gewassen en gestreken en kosten maximaal 5 euro. De "oudste" kringloop is aanzienlijk duurder en ik heb er wel kleren met gaten onder de oksels zien hangen. Daar heb ik een beetje mijn bekomst van.
  Broeken: nog nooit geslaagd bij welke kringloop ook. Maar ik heb ook een heel moeilijk broekmodel, ook voor volle mep. Dus daarvoor geldt: past het, en staat het, dan koop ik het. Soms houd ik 1 of 2 broeken op voorraad en dan kan ik zuchtend van opluchting een nieuwe pakken als er een oude gaten of scheuren krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb met broeken een redelijk gangbare maat waardoor ik denk dat die ook snel weg is. Maar hoop nog eens te slagen en ja moet passen en staan anders gaat het hem net worden.

   Verwijderen
 2. Ja hier de koninginvan de kringloop couture ;) Met maar liefst twee kringloop winkels vlakbij, komt vrijwel al mijn kleding daar vandaan. Behalve ondergoed inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja geweldig, nou het stimuleert ook om niets anders te willen. Leuk dat jij er inmiddels alles al vandaan hebt.

   Verwijderen
 3. Tegenwoordig komt het grootste deel van mijn kleding uit de kringloop of van de rommelmarkt en ik ben daarin niet bepaald alleen, ook mijn dochter is inmiddels overstag en ik heb een collega die ook steeds vaker slaagt bij de kringloop, grappig detail haar vriendinnen vroegen hoe ze het met haar salaris voor elkaar krijgt om zo vaak kleding te kopen en telkens weer met een nieuwe outfit voor de dag te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja mooi, dat is het grote geheim, ontzettend leuke en goede kleding kopen voor heel weinig.

   Verwijderen
 4. Ik ben eerlijk gezegd nog een beetje huiverig. Ik vind het toch vaak muf ruiken in die winkels. Hebben jullie daar geen last van? Ik moet daarbij toegeven dat ik nog nooit met m'n neus in de kledingrekken ben gedoken. Misschien zit het net als de echte neus ook figuurlijk tussen mijn oren.

  Als ik jouw score zo zie, Rose, dan loont het echt om het te proberen. Maar ik voel (ruik) een drempel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zal vast per kringloop verschillen maar bij onze 2 kringloop is alles gewassen en ruikt lekker! Maar ik ken rekken met kleding zoals jij ze beschrijft en inderdaad dat ruikt dan ook muffig. Bij ons hebben ze tegenwoordig ook aparte merkkleding rekken dus daar loop ik eerst naar toe dan schuim ik nog door overige waar ze soms ook nog betere kwaliteit hebben hangen.

   Verwijderen
 5. Het zit nu in ieder geval in mijn hoofd dat ik het toch maar weer eens moet proberen. Dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mij lukt het niet echt om te slagen voor mezelf bij de kringloop/2e hands qua kleding.
  Mijn score in een paar jaar is slechts een paar goede laarzen, een leuk bloesje en een Zomerjas. Bij elkaar idd slechts 10€. Maar dat zijn mazzeltjes. Ik heb een heel gemiddelde maat dus alles snel op denk ik.
  Voor de kinderen lukt het wel goed.

  BeantwoordenVerwijderen