Verlossende aflossers: Nieuwe baan, belastingopgaaf en door met aflosdoel

dinsdag 7 maart 2017

Nieuwe baan, belastingopgaaf en door met aflosdoel

Vorige week stopte mijn werkzaamheden als projectmedewerker op dinsdag 28 februari. Diezelfde dag had ik een sollicitatiegesprek bij dezelfde organisatie voor de functie webmaster Sharepoint. Een tijdelijke baan tot eind dit jaar wat mij meer perspectief biedt. Ten eerste word ik direct aangenomen en valt het uitzendbureau er tussenuit en ten tweede is de tijdelijkheid langer dan er voor het geval was. Hoewel ik tot vorige week 45 maanden onafgebroken heb gewerkt bij 2 organisaties via Manpower was het altijd voor 3 maanden die dan uiteindelijk verlengd werd.
Na het gesprek zou ik vorige week op donderdag meer weten en dus moest ik me wel aanmelden bij het UWV. Ik ging er van uit dat ik voorlopig werkloos zou blijven als de baan niet door zou gaan. Wel had Manpower gelukkig nog iets voor me, dus uitzichtloos was het niet. En bovenal was er ondanks de onzekerheid wel veel meer rust bij ons thuis mede we nu met 1 salaris verder kunnen. Het is alleen wel zo, het extra aflosdoel van dit jaar (15.000 euro) heeft wel een 2e salaris nodig en sowieso is het wenselijk lekker aan de slag te kunnen.

Natasja zag mij als herintredende huisvrouw wel zitten en dus gaf ze aan wat ik met mijn vrije tijd thuis kon gaan doen. En zoals een herintredende huisvrouw betaamt deed ik dat ook afwachtende op de uitkomst van mijn sollicitatiegesprek.
Donderdag op weg in de trein naar het zuiden voor familiebezoek kreeg ik het telefoontje en kwam het heugelijke nieuws door dat ze graag per 20 maart me willen verwelkomen in het team. Ik was enorm opgelucht en blij en zag allerlei perspectieven. Zo gaf het ons rust met de gedachte dat we door kunnen gaan met extra aflossen volgens gesteld doel, dat we daarnaast op vakantie kunnen naar Azië dit jaar en dat we zelfs al een beetje minder kunnen gaan werken. Zo zal ik over 4 dagen een 32 urige werkweek hebben. Momenteel onderzoekt Natas of zij ook 1 dag minder kan werken zodat we beide een kleine stap maken in een lekkerder leven met meer vrije tijd naast het doel verder af te lossen om meer financiële onafhankelijkheid te creëren. Het is middelen tussen aflossen voor toekomst en een voorschotje nemen, want in je laatste hemd zitten geen zakken zegt Natas altijd.

Gisteren had ik overdag tijd om de belastingopgaaf te doen. Daar keek ik naar uit met de verwachting nog wat terug te krijgen van de Belastingdienst. Echter was mijn globale berekening gunstiger dan waar de Belastingdienst uiteindelijk mee kwam. Maar niet geklaagd wij krijgen 1.151 euro terug van alle plussen en minnen. Hierbij is netjes opgegeven wat we online hebben verdiend. Wel is daarbij de inkomsten van snappcar weggelaten. Het bleek dat de Belastingen daar nu een uitleg over hebben dat het bij incidenteel verhuur niet nodig is om op te geven. Verder hebben we over onze vorige woning structureel te veel renteteruggaaf ontvangen. Tevens hadden we nog wat terug te vragen op de financiering van de nieuwe woning. En tot slot, het verdelen van het laatste bedrag bij de belastingopgaaf loont om het bedrag te verdelen tussen je partner en jezelf. Zo kregen we, door alles op mijn belastingvak te zetten, slechts 948 euro. Door een betere verdeling over ons twee kwam ik op z'n gunstigst uit op 1.151 euro. Hierbij moet ik veel terugbetalen maar krijgt Natas daarentegen veel meer terug van de belasting. Scheelt toch een ruime 200 euro!

Met het oog op een nieuwe baan heb ik ook besloten om mijn KVK op te zeggen waar ik afgelopen jaar al niet heel actief mee was en met inkomsten zelfs in de min eindigde. Daar houd ik nu onnodig de kosten aan voor domeinregistratie en een zakelijke rekening. Het komt goed uit omdat ik de ING zakelijke rekening kan opzeggen, we zijn net aan het overstappen naar Triodosbank.

Nu hopen dat Natas ook alvast een beetje vrije tijd er bij kan krijgen voor een nog betere kwaliteit van leven.

3 opmerkingen:

  1. Begrijpelijk dat je met zo'n aflosdoel een extra salaris nodig hebt. Wij hebben ons aflossingsdoel een stuk lager gesteld, omdat wij ook een salaris minder hebben dan voorheen. Maar om je doel wat lager te stellen is het toch fijn om het uiteindelijk te halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gefeliciteerd met de nieuwe uitdaging! En fijn dat je daarmee de gestelde doelen kunt blijven halen. Al is minder werken ook een goed doel. Samen tijd besteden aan leuke dingen is óók belangrijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het zou mooi zijn als jullie allebei idd een beetje een voorschotpensioen kunnen nemen! En voor nu wel vast gefeliciteerd met de nieuwe baan. Heel fijn van dat aflosdoel en die reis, die dan ineens inderdaad een stuk dichterbij komen.

    BeantwoordenVerwijderen