Verlossende aflossers: Leesvoer over de periode onder water op weg naar Fire

woensdag 31 juli 2019

Leesvoer over de periode onder water op weg naar Fire

In onze periode terugkijkend over 4,5 jaar heeft leesvoer ons aangezet, geholpen, gestimuleerd en gemotiveerd om de consuminderweg in te slaan met het doel onze financieel kwetsbaarheid te verminderen. Mede door het leesvoer van blogs en boeken zijn we nog steeds op reis naar financieel minder kwetsbaar en zijn we momenteel beland in een fase waar we zelfs durven te dromen om FIRE te worden.

FIRE staat voor Financially Independent Retire Early. Dat laatste doel nastreven is net nieuw naar aanleiding van het laatste leesvoer wat we hebben gelezen. Daar voor achtten we het niet voor mogelijk en waren we al blij met de gedachte dat we HOT zouden kunnen worden. HOT betekent Happy Opportunity rich and Time rich. Door te blijven lezen hoe anderen het doen en om het te durven nastreven is onze ervaring, na ruim 4,5 jaar, dat er zo veel meer mogelijk is dan je aanvankelijk dacht of zou durven dromen. Vandaar dat wij nu durven dromen om FIRE na te streven. En mocht in praktijk daar maar een gedeelte realiseerbaar zijn dan is dat altijd winst. Er is tussen niets en alles nog zoveel te bereiken, enkel wat nodig is is een begin maken om er achter te komen dat je veel meer kan. De juiste mindset zal je er bij helpen en leesvoer helpt daar enorm bij plus dat je altijd in staat bent om te blijven bewegen met veranderingen en verwachtingen.
Een ingeslagen weg naar een bepaald doel is niet altijd het echte einddoel. Soms brengt dat pad je naar iets wat je nog niet had voorzien en soms met alle puzzelstukjes onderweg kom je alsnog bij je einddoel. Het maakt niet uit, als je er beter van wordt en dat tenminste ervaren kan dan is het altijd de moeite waard.

Daarom wil ik jullie graag delen welke blogs en boeken ons hebben geholpen op onze weg. Hierbij een overzicht in de fases waar we in zaten met een toelichting welk leesvoer ons heeft geholpen.
De boeken worden verwezen naar bol.com affiliate link wat betekent dat als jij via die link een boek besteld dat wij er een commissie over krijgen. Dit zijn voor ons de kleine extra inkomsten die we proberen te genereren wat bijdraagt aan de 'alle beetjes helpen' mentaliteit.

Januari 2015
Het begin van bewustwording dat we financieel kwetsbaar zijn omdat we beseffen dat we met onze hypotheek onder water staan a 35.000 euro. Omdat ik een nieuwe baan moet zoeken ga ik lezen over mogelijkheden om te bezuinigen.
Blog: Zuinigaan

Voor herzien van hypotheekmogelijkheden.
Blog: Min of meer

Motivatie leesvoer
Blogs: Lekker Leven Met Minder, Het Rijke Wijf, in10jaarOnafhankelijk (is niet meer bereikbaar), Bespaarbalans

Mei 2015
Ik begin namens mij en Natasja deze blog Verlossende Aflossers en maken een start om onze eerste extra aflossing te doen, iets wat voelt als een druppel op de gloeiende plaat maar geïnspireerd door een blogger die in de zelfde omstandigheid verkeert toch er aan beginnen.
Blog: watkosteengezin

Motivatie leesvoer
Boek: Hypotheekvrij! - Gerhard Hormann

November 2015
Motivatie leesvoer
Boek: Helemaal vrij! - Gerhard Hormann


December 2015
Motivatie leesvoer
Boek: Eigenwijs je hypotheek aflossen - Marieke Hesselmans


Februari 2016
Bevestigingsleesvoer
Blog: Mr. Money Mustache

Motivatie leesvoer
Boek: Je geld of je leven - Rob van Eeden


Het boek wat een eyeopener was om slagen te maken in vermogen, niet alleen niet onder water staan maar je 'Wat je waard bent' gaan vergroten.
Boek: Rich Dad Poor Dad - Robert T. Kiyosaki


Juli 2019
Bewustwording en handvatten dat ook voor ons FIRE realiseerbaar is.
Boek: Quit like a millionaire - Kristy Shen


Terugkijkend op de 4,5 jaar dan zijn wij van 35.000 euro onder water staan naar een positie gegaan waar we momenteel +/- 94.000 euro aan middelen bezitten. Dat we nu in een positie zijn dat wij kunnen werken aan vermogensopbouw via beleggingen. Dit is iets wat we aan het begin van deze reis niet voor mogelijk hebben gehouden. En er zijn heel veel mijlpalen geweest in deze relatief korte tijd wat we niet voor mogelijk hebben gehouden. En nog steeds blijft de reis ons verbazen. Voor de twijfelaars of degene die denken dat dit niet voor hun weggelegd is, begin bij een blog of een boek ... je stapt daar al mee in een wereld van ongekende mogelijkheden.

4 opmerkingen:

  1. Cooool echt geweldig jullie reis. Het laatste boek wat je noemt ligt hier nu, dankzij de winactie van de Facebook groep. Ik ben er nog niet in begonnen, uiteraard laat ik je weten of we van het aflossen afzien.

    Leuk/lief dat je mijn blog noemt. Fijn om te lezen dat het onder de motivatie blogs valt haha.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja zoals eerder gezegd reuze benieuwd wat het jullie brengt. Ja zelf terugkijkend blijf ik me ook verbazen wat we gerealiseerd hebben. Ook wel het geluk dit keer omdat de huizenmarkt zo gunstig de hoogte in is gegaan. Maar de slimme stap te maken van eengezinswoning naar 2 kamer appartement is ook een game changer geweest. Dus nu blijven we nog in mogelijkheden denken en wie weet brengt dat nu al onze dromen en ideeën tot 1. Tiny house oriëntatie heeft heel veel inzicht gegeven en schetst nu een plaatje voor de toekomst dat we off grid in een stenen yurt geo-arbitrage hopen te kunnen gaan wonen. :-)

      Verwijderen
  2. Just start, wat een mooie uiteenzetting van jullie reis! Het heeft ons ook al veel gebracht in de afgelopen 2 jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo snel al zoveel, jullie ook zo lekker bezig. Ben heel blij je boekreview te hebben gelezen van Uit like a millionaire :-)

      Verwijderen