Verlossende aflossers: Digitaal onthamsteren - van NAS naar USB

maandag 26 augustus 2019

Digitaal onthamsteren - van NAS naar USB

Na een bevredigend vorig weekend van spullen opruimen en weg doen thuis kwam van de week met mijn collega de digitale opslag ter sprake. Zo hebben we allebei een NAS server.
Een NAS server is een veredelde opslagschijf die je voor veel meer dingen kan gebruiken (website, vanaf internet benaderbaar, streamen, downloaden) dan alleen veilig een backup maken van je computer of wat je in de cloud hebt staan. Zelf gebruik ik mijn NAS server echt zwaar onder zijn potentie. Zo staat deze gerust een half jaar van het stroom ivm energiebesparing (niet dat het heel veel slurpt) en als het een beetje meezit dan denk ik er weer aan om een backup te maken. Dan geldt dit vooral voor de administratie en wat foto's.

Een paar jaar geleden was mijn NAS server met zijn 1,5 Tb (terabyte) aardig vol en was dat destijds een goede gelegenheid om weer eens aan opschoning te doen. Inmiddels had ik de belangrijkste zaken ook extra nog op een andere externe schijf gezet omdat een van de twee schijven van de NAS server het niet meer doet. In de NAS staan namelijk 2 opslagschijven waarvan de een een spiegel is van de ander, een kopie. Dus mocht de ander het ook begeven dan ben ik voornamelijk veel beeld en geluid kwijt. Tot op heden geen nieuwe extra schijf gekocht.

Nu ben ik met mijn 1,5Tb opslag bescheiden ten opzichte van mijn collega die tot 8Tb opslag heeft. Hij moest wel erkennen dat bij hem een opruiming ook geen kwaad kan. Voor mij werd dit spontaan een nieuw project om alles zo te reduceren dat een NAS server niet meer nodig is en alles opgeslagen kan worden op USB sticks. Hoe minder ik me aan beeld en geluid hecht, of dusdanig heb verkleind dat ze weinig opslag nodig hebben, deste minder heb ik nodig en deste vrijer ik ben.
Zodra alles op USB sticks staat dan gaan mijn NAS server en Sharkoon quickpoort weg. Scheelt ruimte, energie en geeft mobiliteit. Tegenwoordig bestaan er USB sticks tot 1Tb opslag. Ik wil hooguit 1 enkele 128Gb stick met een paar een paar kleinere. Mijn administratie komt niet eens in de buurt van 1Gb.

Vorige week begon ik mijn eerste slag te maken door al mijn veels te grote digitale video bestanden te verkleinen en her en der te bewerken naar kortere duur. Dat maakte over 2 dagen veel opslagruimte vrij. Ook zijn veel filmpjes geschikt om op youtube te zetten zodat ik dit makkelijk met mensen kan delen. Zo zijn de muzikale filmpjes als eerste gedeeld. Het was voor mij en de oud bandleden weer een leuk weerzien. Zie hier de filmpjes op mijn YouTube kanaal uit de oude muzikale doos.

Inmiddels ben ik beland bij de foto's waar ik per vakantie of jaar een compilatie filmpje van ga maken. Dat kijkt veel makkelijker terug. Daar had ik ooit al een begin mee gemaakt maar voor een aantal jaartallen moet ik dat nog doen. Als dat allemaal klaar is dan kunnen al die foto's weg. Je bent in het leven meer aan het foto en video hamsteren dan dat je er wat mee doet behalve vastleggen en opslaan.
Sinds een paar jaar delen wij veel foto's op Facebook, dat is onze foto album geworden. Na een jaar krijg je op de dag een herinnering te zien van wat je hebt geplaatst. Hiermee krijgen we een leuk herinneringsmomentje. Dat maakt het overbodig om nog zelf wat op te slaan en komt het verleden weer even boven.

Het project digitaal onthamsteren duurt nog even want foto's doornemen is een intensief werkje, maar binnenkort is mijn opslag gereduceerd naar usb sticks en kan er weer onnodig spul weg.
Totslot moet ik nog goed nadenken hoe ik alles wat relevant is in de cloud nog kan onderbrengen en onderhouden. Als wij de wereld over gaan als we FI (financieel onafhankelijk), dan is de tijd van fotoalbums en NAS servers voorbij, we hebben ons verleden op zak en in de cloud.

2 opmerkingen:

  1. Heel leuk, herkenbaar ook want ik moet ook nog veel doen op dit gebied. Het enige waar ik wel aan denk... Ik heb een winkel in computeronderdelen, en usb stic ks gaan helaas best vaak kapot. Je zult ze ok moeten backuppen. Succes er mee, het is veel werk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik ben er van bewust dat de USB stick niet heilig is en daar wil ik zeker ook een backup van maken samen met de cloud kom ik wel een eind.
      Het is enorm veel werk maar het geeft nu ook een goed gevoel. Bijkomend voordeel is dat ik de oude herinneringen nu deel met de mensen waarmee ik ze gemaakt hebt. Erg leuk gezien de reacties die ik ook terug krijg.

      Verwijderen