Verlossende aflossers: Badkamer renovatie - deel 1: 2e hands & trustedhousesitters

zaterdag 14 december 2019

Badkamer renovatie - deel 1: 2e hands & trustedhousesitters

Maandag 16 december gaat het gebeuren. Dan start de badkamer renovatie. Onze kleine badkamer (2,35 x 1,26m2) was vanaf het begin dat wij hier zijn komen wonen, 16 september 2016, toe aan een renovatie. Maar ik had daar geen haast mee. Na de lekkage, van afgelopen voorjaar, oorzaak waterreservoir toilet, besloten we de badkamer dit jaar te renoveren. 
Onze klusvriend kon pas in oktober dit jaar. Na de zomervakantie gaven we zelf de voorkeur om uit te stellen naar november. Tegen die tijd moest onze klusvriend zelf uitstellen door familieomstandigheden. Op z'n vroegst kon het in december en anders begin januari 2020. Nu we er klaar voor waren vonden we januari te lang duren en besloten we alsnog in december te starten ondanks de feestdagen. Deze kerstdagen slaan we dit keer over met vrienden of familie.

In de maanden vooraf heb ik, net als bij onze vorige woning, zelf de badkamer uitgedacht welke indeling en met wat voor materiaal. Om de kosten te verlagen schaffen wij de meeste spullen zelf aan. De enige kosten zijn uitvoer en extra materiaal waar onze klusvriend het beste kan inschatten wat nodig is.


De lange wachttijd voor uitvoer badkamer verlaagde onze begroting drastisch. Ondanks dat wij al 4,5 jaar consuminderen blijken onze hersenen nog te veel geprogrammeerd te zijn in oud denken. Maar gelukkig door het lange wachten zijn we iedere keer weer wezen kijken waar we het goedkoper konden gaan doen met de begroting en aanschaf van spullen.
Zo was bij het eerste concept voor de vloer- en wandtegels het idee om alles nieuw aan te schaffen.
Wel hadden we, 2,5 jaar geleden, alvast een Godmorgon wasmeubel gekocht voor 39 euro ipv 69 euro bij de IKEA koopjeshoek. Een half jaar later kochten we via Marktplaats een ongebruikte Odensvik wastafel voor 25 euro ipv 70 euro. En dit lag al die tijd bij ons in de berging met het idee ooit voor een badrenovatie.

2e hands
Gezien de renovatiedatum steeds verschoof veranderde ook het concept van de badkamer omdat ik steeds getriggered werd om te zoeken naar goedkopere mogelijkheden. Dit maakte dat ik voor 1 badkamerwand (raamkant tegenover douchegedeelte) bedacht deze niet te laten betegelen maar van laminaat te voorzien nadat ik bij de Kringloop 2 mooie pakken zag. Dit zou tijd en geld schelen als deze wand niet betegeld hoefde te worden. Na wat twijfel bij Natas kreeg ik haar alsnog mee. Natas kan het soms moeilijk indenken hoe het er uit gaat zien.

Inmiddels zochten we via Marktplaats naar een Storjorm spiegelkast, nieuw bij IKEA 219 euro. Na een paar maanden hadden we beet en kon ik er een, zo goed als nieuw, ophalen voor 80 euro. Deze besparing gaf ons weer een kik.

In de zomer, na diverse besprekingen met onze klusvriend, kwamen we op het idee om ipv wandtegels betonstuc te gebruiken. Dat is strak en scheelt tijd. Na wat speurwerk op internet kwamen we bij betoncirenederland.nl uit. Dit bedrijf levert materiaal voor mensen die het zelf willen doen of het laten doen zoals wij. 
Via Marktplaats kon ik een mooi restpartijtje vloertegels kopen voor 20 euro. Restte ons enkel nog de vloertegel voor het douchegedeelte, 2 kranen, douchewand en -goot en verlichting. Met al deze besparingen dachten we klaar te zijn met kosten besparen. In de tussentijd vond ik op Marktplaats ook nog een 2e hands handdoek radiator.


Een paar weken geleden kregen we de definitieve startdatum door van onze klusvriend en besloten we de overige spullen te gaan aanschaffen. Ik keek weer eens door mijn lijstje en zag dat we nog vloertegels voor douchegedeelte, een douchewand, douchegoot, verlichting, wastafel kraan en mengkraan nodig hadden. Van deze spullen zal alleen de douchewand en verlichting nieuw besteld worden. De douchegoot, wastafelkraan en mengkraan zijn vorige week nog via Marktplaats aangeschaft. Meeste nieuw of amper gebruikt. En tot slot scoorde ik afgelopen maandag 6 grote vloertegels voor 5 euro die perfect passen voor douche gedeelte.

Tot slot verlichting. Met het blijven speuren naar goedkoper ben ik uitgekomen op 1 LED downlight lamp die we gaan gebruiken ipv 2 LED spotjes.
Extra materiaalkosten is een aanname maar als het goed is zullen we uiteindelijk uitkomen op +/- 3.000 euro voor een badkamer renovatie waarvan de helft kosten zijn aan uitvoer. Alles lijkt nu een besparing van 656,79 euro op te leveren. En naast die besparing heeft het veel creativiteit en voldoening gegeven.

Zie hier een uiteindelijke besparing:

De verwachte duur van de renovatie is 2 weken. Aankomende week zullen we het moeten stellen zonder douche en zullen we ons verschonen met een washandje in de keuken. In nood kunnen we her en der douchen. Morgen nog even lekker naar de sauna.

In de 2e week, tijdens de feestdagen hebben we via TrustedHouseSitters een adresje gevonden in Hoofddorp waar we op 2 katten en 1 hond gaan passen. Hiermee zijn we uit de verbouwing en hebben we een douche. Ik ben die week vrij en Natas kan van daar prima voor die paar dagen naar werk met openbaar vervoer.
Gezien we pas 1 x hebben opgepast via TrustedHouseSitters komt deze mogelijkheid ook nog eens goed uit omdat we volgend jaar met vakantie in Engeland 1 wk ergens via TrustedHouseSitters willen gaan verblijven en dan is elke extra positieve review en ervaring handig om betrouwbaar te zijn bij mensen die hun huis en dier aan je willen toevertrouwen. 
Een paar weken geleden legde ik contact met de mensen in Hoofddorp en legde uit wat de reden was dat we bij hun wilden zitten. Ze waren reuze blij met ons en na een kort FaceTime gesprek voelde het voor beide partijen helemaal goed. Zo zitten we ook niet al te ver van onze woning.

Nu is het wachten tot de bestelling binnen is van de betonstuc en hopen we voor het nieuwe jaar lekker te gaan douchen.

De badkamer zoals het nu is

Gisteren heb ik zelf al wat voorsloopwerk verricht in de hoop dat het de klusvriend tijd scheelt. 

2 opmerkingen:

 1. In een kleine ruimte betonstuc gebruiken, goed idee. Al die tegels maken het nog hokkeriger en kleiner dan het al is.Ik ben benieuwd naar het resultat.
  Ow, heb je een waterbesparende douchekop? Scheelt naast water ook gas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zodra het af is laat ik het resultaat zien :-) Wij hebben een goede douchestraal en we zijn in het begin afgestapt van een waterbesparende douchekop. Wij vonden dat niet lekker douchen. Sinds we de gewone douchekop hebben douchen we bewuster en korter. Inzepen zonder de kraan open te laten en met de harde straal zijn we gau klaar.

   Verder hebben we warm water van een boiler die via elektriciteit wordt opgewarmd. Gas is alleen via de radiatoren die aangesloten is op gezamenlijke boilers van het appartementcomplex.

   Verwijderen