Verlossende aflossers: De auto inruilen voor een regenbroek

maandag 9 december 2019

De auto inruilen voor een regenbroek

Al een jaartje overwoog ik de optie om de auto weg te doen. Natasja kan met onkostenvergoeding altijd met het openbaar vervoer naar werk, wat overigens het snelste vervoermiddel is, en ik heb de afgelopen jaren dichtbij huis gewerkt. Het was dat ik zelf nog wat aan 'noodgedwongen' baanhoppen deed waardoor ik niet wist waar ik uiteindelijk terecht zou komen. Dit jaar leek ik gewoon super lekker dichtbij te blijven met werk en uiteindelijk is dat ook zo gebleven maar er was wel een moment in het voorjaar dat dit niet zeker was omdat ik niet bij mijn vorige werkgever kon blijven. Toen ging optie auto weg doen van de baan. Verder was mijn muzikale hobby wat actiever geworden. Hiervoor is een auto handig om naar de oefenruimte te kunnen. Verder was het op emotioneel vlak ook een lastige kwestie voor mij en Natasja.

Nu ik weer helderheid heb met werk, en we sinds juli het doel hebben te gaan werken aan een FIRE bestaan of, wat Natasja betreft, een Ik vertrek avontuur, kijk ik waar wij kosten kunnen snijden. En zo kwam de auto als mogelijk middel langs. Afgelopen oktober werd het duidelijk dat ik mijn baan kon behouden (woon-werk 3,7km) wat weer het nadenken over het wegdoen van de auto aanzette.

Wij hebben een Honda Civic hybride uit 2011 en gezien we de auto weinig gebruiken zijn onze kosten 148 euro per maand. Elk jaar komen daar nog de onderhoudskosten bij die variëren van 700 t/m 1500 euro per jaar. Gelukkig compenseren we de onderhoudskosten met het verhuur van de auto via snappcar. Vorig jaar verdiende we ongeveer 1.358 euro en dit jaar is dat 765 euro. Precies de dekking van de onderhoudskosten. Toch zijn er genoeg redenen om hem weg te doen.

Laat ik voorop stellen dat deze auto de fijnste auto is die we ooit gehad hebben maar ondanks dat rijden we hem te weinig en kan er tussen nu en een paar jaar nog een paar grote onderhoudskosten bij komen zoals de oplaadbatterij van deze hybride auto. Dat grapje kan je 2.500 euro kosten.

Het weg doen van de auto gaat dan ook niet over 1 nacht ijs en zo heb ik zelf de optie getoetst aan ons dagelijks leven. Want je levert in op comfort en vrijheid!
- in de regen met de auto naar werk
- in de regen boodschappen voor de week doen
- elk moment dat je wilt kan je naar vrienden of familie of naar welke bestemming dan ook, de auto staat tot onze beschikking
- je kan mensen ophalen en brengen, wat we nog wel eens doen met familie
- ja kan spullen wegbrengen of ophalen wat niet op de fiets mogelijk is
- handig met mijn muzikale activiteiten, daar komen waar je met openbaar vervoer niet zo snel kan komen
- op vakantie gaan in Europa

Ondanks de bovenstaande voordelen werd de behoefte van wegdoen van de auto sterker vanaf oktober en vroeg ik mezelf af wat ik er voor in de plaats kon doen. Hier de opsomming.

Financiële besparing van 148 euro is lager omdat je ook meer met openbaar vervoer zal gaan reizen en we zelf via snappcar een auto zullen gaan huren.
Dit argument heeft mij wel een tijd weerhouden om de auto weg te doen omdat ik het gevoel had financieel helemaal niet zoveel te kunnen besparen. Maar onlangs bedacht ik me dat de verkoop van de auto, die hopelijk nog 3.000 euro oplevert, ons reisbudget kan dekken voor de komende 3 jaar. Als dat zo is dan verlagen we maandelijks wel de kosten met 148 euro wat ons SWR (Safe Withdrawel Rate) zal verhogen en ons helpt nog sneller vermogend te worden.

- Inleveren op comfort bij natte vieze dagen
Dit is de minst moeilijke omdat een regenbroek kan zorgen dat ik redelijk droog kan overkomen als ik naar werk ga op de fiets. Openbaar vervoer is voor mij onhandig kwa ligging van werk en is de optie auto of fiets de enige. Maar mijn afstand is zo dichtbij met 3,7km woon-werk dat je daar geen 148 per maand voor gaat aanhouden. Verder sterkte ik me de instelling van Mister Money Moustache die zelf altijd benadrukt dat je leven niet altijd in comfort moet houden. Zie zijn blog over fietsen. Juist die momenten dat je even weer je best moet doen of even door dat slechte weer moet gaan op de fiets versterkt je levensgeluk dan je te laten verleiden door gemak en comfort. En hij heeft gelijk. Een paar jaar geleden gingen Natasja en ik voor een weekendje op de fiets van Hoogland naar Laag Soeren. We vertrokken op een vrijdagmiddag in september en vlakbij de Posbank kwam het met bakken uit de hemel. We waren in ons fietstenue binnen 5 minuten helemaal doorweekt. We moesten stoppen en zoeken welke weg we nog moesten vervolgen. Het was dat moment dat Natas verrukt zei dat ze het heerlijk vond en het gevoel had dat ze leeft. En dat is het, soms kan je genieten van een beetje weerstand of tegenslag en als je dan weer veilig binnen bent dan kan je er zo extra van genieten. Het geheim van levensgeluk zit niet altijd in comfort.

- in de regen boodschappen doen voor de hele week
Afgelopen weken heb ik al geoefend met alternatieven en die bevielen goed. Zo kon ik na werk met een extra fietstas nog even langs de winkels door de weeks. We wonen 15 min van het centrum van Amersfoort en in een straal van 500 meter hebben we een AH die tot 22u open is. Geen auto nodig als we toch nog iets nodig hebben. Met slecht weer pakken we dus altijd de auto. Met een regenbroek en regenbestendige Ortlieb fietstassen kunnen wij prima boodschappen doen. Vorig weekend zijn we weer eens op de fiets naar Hilversum gegaan, gewoon om te oefenen geen auto te gebruiken. Hiermee waren we ook sportief goed bezig. Een dubbele winst dus.
Afgelopen week heb ik voor het eerst in de regen boodschappen gedaan na werk en ook dat beviel goed.

- elk moment de auto kunnen pakken
Als ik na ga wanneer we dat doen is dat dus vaak vanwege slecht weer en voor het gemak. Dat heb ik bovenstaand al gepareerd met de alternatieven. Rest ons de vrijheid om naar familie te gaan.
De aantal keren dat wij abrupt een auto nodig hebben is nog niet voorgekomen en dus is met auto huur via snappcar het prima te doen om hier een paar keer per jaar gebruik van te maken. Daar is het reisbudget ook voor. Het verhuur aanbod is ruim bij ons in de buurt. Als ik al zie hoeveel vraag is voor onze auto dan komen wij ook genoeg en tijdig aan een auto. Het wordt meer inplannen en iets meer tijd nemen maar het is goed te doen.

- spullen wegbrengen of ophalen
Deze noodzaak is ook sterk verminderd. Wij hebben al zoveel ontspulslagen gemaakt dat er de komende tijd niet veel nodig is om naar huis te slepen of af te voeren. Als het een keer van pas moet komen kunnen we iets huren en of ons beroepen op de buurman die een aanhang heeft.

- voor de hobby muziek
Dit was wel even een dingetje afgelopen weken omdat ik inmiddels 2x in de maand oefen en dan met de auto naar de oefenruimte moet. Na wikken en wegen heb ik er voor gekozen me toch minder mobiel te maken voor de band en ik met de band naar een compromis moeten zoeken. Zo ben ik bereid om 1 x per maand geld uit te geven om met openbaar vervoer naar de oefenruimte te reizen waar we nu oefenen maar die andere keer zou wat dichter bij huis moeten zijn. Ik wil niet veel meer extra kosten uitgeven aan reistijd en reizen voor de hobby. Wat betreft optredens is dat een zeldzaamheid in het jaar en daar zal ik dan nog wel zelf een auto voor willen huren.

- op vakantie gaan in Europa
Ik heb op vakantie gaan in Europa altijd een goede reden gevonden om de auto te behouden. Omdat rijden weer minder slecht is als vliegen. Dat hebben we afgelopen jaar ook gedaan naar Slovenië. Toch kunnen we nu wel zonder. Onze vakantie behoefte is veranderd. Zo willen we volgend jaar niet met de auto in Europa op vakantie maar met alle mogelijke middelen behalve auto of vliegtuig, zie blog.
In de begin jaren van onze relatie, 11 jaar geleden, gingen we graag met de auto op vakantie om uit Frankrijk, ItaIië of Duitsland volgeladen met wijnen terug te komen. Vliegen naar dit soort wijngebieden vond ik vreselijk zonde omdat je niets kon meenemen of te weinig. Ook die behoefte is veranderd. Been there, done that. De voldoening en bevrediging hoeven we daar niet meer uit te halen. Of je nu 1 fles mee naar huis neemt of 3 dozen. Op een gegeven moment is het op. Dus genieten we op de bestemming zelf.

Na al deze afwegingen was ik er wel klaar voor. In mijn afwegingen nam ik Natasja uiteraard in mee. Die stond er wel voor open maar kon er nog niet voor kiezen. De gedachte de vrijheid te verliezen omdat je geen auto hebt was een lastige. Dus ik heb de afgelopen tijd veel lopen lobbyen met al mijn argumenten. Eerst had ik de gedachte om de auto pas begin maart volgend jaar weg te doen. Dat zou ons nog wat tijd geven om er over na te denken. Maar omdat ik er inmiddels klaar voor ben begon ik ook te rekenen wat het ons zou besparen. Deste eerder de auto weg gaat deste minder risico dat wij zelf aan de beurt komen met het vervangen van een oplaadbatterij of dat de waarde van de auto daalt en dat hij nog een redelijke duur heeft tot dat hij weer in mei volgend jaar voor de APK moet worden gekeurd.

Gezien we meer op de fiets zullen gaan wil ik met het geld van de verkoop van de auto gebruiken om de beide fietsen eind van de winter goed te laten schoonmaken en opknappen. Dat zal voor 2 fietsen een aardige kostenpost zijn. Als we dat eind februari kunnen doen dan zijn we er helemaal klaar voor.

Een andere reden om nu de auto weg te doen is de gedachte om over 3 jaar een sabbatical te nemen om een wereldreis te maken. Dat zou inhouden dat wij na 3 jaar vervolgens 1 jaar geen auto zouden gebruiken en hem dan weg zullen doen. Al die kosten die we tot die tijd maken vind ik zonde. Als wij met de verkoop van de auto ons reisbudget afdekken dan besparen we maandelijks de vrijgekomen 148 euro. En stel dat wij over 4 jaar teruggekomen zijn van onze wereldreis en we behoefte krijgen een auto te nemen dan is het geld, wat uitgespaard is over 4 jaar, met een beetje geluk wat gaan groeien en kan het alsnog ingezet worden voor een kleinere en zuinige auto. Dat geld vergoedt weer de aanschaf.

Inmiddels heeft Natas kunnen wennen aan het idee en is akkoord gegaan met het wegdoen van de auto. Nu Natas er vrede mee heeft en mijn succesvolle test om met een regenbroek naar werk te gaan, zal de auto in januari te koop worden gezet. Dit jaar hebben we nog 2 snappcar reserveringen dus die pikken we nog even mee, maar vanaf januari zal de verhuurstatus op slot gaan.

Onze optie is natuurlijk niet voor iedereen toepasbaar of handig. Wij wonen dicht bij alle gemakken, centraal in Nederland, op 500 m van winkels en openbaar vervoer of werk en dicht bevolkt met veel mensen die hun auto verhuren. Het kan zijn dat het voor jezelf niet zo loont al zou je bereid zijn om net als ons wat meer in te leveren op comfort en vrijheid in het gaan en staan.

9 opmerkingen:

 1. Je fiets schoonmaken en opknappen is een klus die je ook zelf kunt doen, scheelt toch weer geld.Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is meer dan schoonmaken en ik kan niet alles van de fietsenmaker kan. Maar uiteraard goede suggestie.

   Verwijderen
 2. Ik was ooit bezig met rijbewijs,oa om naar mijn werk te gaan 30 km verderop. tot ik met collega na een late dienst terugreed, en dacht, na een late dienst rijden wil ik niet, ik kan in de trein prima uitrusten van het werk, omschakelen ook, en met de auto levert amper tijdswinst op.Plus dat je erg alert moet zijn, ik stopte met rijlessen. Heb me altijd zonder auto weten te redden. Soms kost het tijd, soms schakel ik vrienden in voor iets wat zonder auto niet kan. Ik ben nu vijftig plus en ben nog steeds blij met deze beslissing.Een goede fiets, fietstassen en regenkleding en buienalarm...en altijd het seizoen voelen, zomer, herfst,winter, lente. Heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je leuke aanvullende reactie. Ja dat voelen van de seizoenen ook bij minder weer is intenser dan het comfort van een auto.

   Verwijderen
 3. Goede keuze! Ik heb nog nooit een auto gehad, met fiets, trein en af en toe huur en Snapcar kom ik overal. Maar het liefst fiets ik door weer en wind overal heen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te lezen dat er veel meer mensen zijn die dat zo beleven vooral met de fiets door weer en wind. Dat verleer je gewoon als je voor het gemak gaat. Want de auto zal dat gevoel nooit bieden.

   Verwijderen
 4. Stoere beslissing! Ik vind fietsen heerlijk en laat me niet weerhouden door een bui of een flinke afstand, maar eerlijk gezegd ben ik soms toch wel blij dat Meneer de auto niet weg wil doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja een auto achter de hand is altijd fijn. Het is best wel een moedige stap maar ja een beetje uit je comfort kan geen kwaad en wie weet valt het reuze mee. We doen het omdat het kan niet omdat het moet. We kunnen altijd terug. Maar leuk te lezen dat jij je ook niet laat weerhouden door weer en wind. Met dat moraal is het allemaal vast dragelijker.

   Verwijderen
 5. Wij hebben onze auto in oktober weggedaan en hem nog niet gemist. Uiteraard lever je wat in op comfort, maar alle zorgen omtrent parkeren, drukte op de weg en dure reparaties zijn wel mooi verdwenen 😀

  BeantwoordenVerwijderen