LAW 2 - 11e etappe |
Een aantal weken geleden had ik een persoonlijk interview met een student met als afstudeerscriptie FIRE beweging in Nederland. Hij studeert Consumentenwetenschappen en was via Amerikaanse blogs zoals oa Mister Money Mustache en via bloggersland van Nederland tot de FIRE beweging gekomen. Via de nederlandse bloggers over dit onderwerp kwam hij ook op mijn blog. En zo bleek ik 1 van de 12 geïnterviewden te zijn. Hoewel ik niet te veel tijd aan wilde spenderen vond ik het wel leuk om mijn verhaal te delen zeker omdat ik onze situatie wel weer uniek vind. Via mijn blog hoop ik mensen te inspireren hun eigen stap te maken. Een stap waarvan je denkt dat die geen zin meer heeft als je net als ons op je 46e met 30.000 euro onder water staat met je hypotheek. Dit was onze situatie 4,5 jaar geleden. Dat FIRE (Financially Independent Retire Early oftwel Financieel Onafhankelijk) al helemaal een kansloze missie is zeker als je blogs leest van 30-ers die al financieel onafhankelijk zijn. Dan denk je op je 46e of inmiddels 50e dat je er niet meer aan hoef te beginnen.
Maar met de eerste stap is er veel meer mogelijk als je er maar aan begint. Wij verbazen ons tot op de dag van vandaag van wat er mogelijk is en wat er inmiddels gerealiseerd is.
Wij zijn er achter gekomen dat het stellen van een doel en er aan beginnen je zoveel meer inzichten geeft, motivatie en inventiviteit. Het laat je anders denken, leven en eigenlijk is dat het hoogste goed. Dus ja ik wilde graag bijdragen aan de informatie die hij zocht en dan vanuit ons perspectief.
Omdat de student bereid was af te reizen naar Amersfoort spraken wij af bij het station in Amersfoort en dit werd een leuk gesprek. Begin februari volgend jaar mogen alle geïnterviewden zijn scriptie inlezen als deze af is. Ik ben reuze benieuwd.
In het interview kwam ons verhaal aan de orde met hoe het begon, wat ons drijft dit te doen, hoe wij dit in praktijk brengen, wat de omgeving er van vindt etc. Onze motivatie is duurzaam zijn, een kleine voetprint maken, niet meer financieel kwetsbaar zijn maar uiteindelijk wilde ik hem ook meegeven dat het doel van FIRE vooral de winst is door in het NU te leven en te genieten van de weg er naar toe. Dat de rijkdom nu al geoogst wordt omdat je op deze weg als mens in ontwikkeling blijft en geprikkeld wordt. Je gaat zaken opnieuw bekijken voor je doel en van tijd tot tijd weer herzien. Je wordt inventief en creatief omdat je doel is om geld uit te sparen voor het vangnet voor later. Allemaal extra's wat je een voldaan gevoel geeft.
Na al mijn enthousiasme kwam de student ook met confronterende vragen over de beleggingsstrategie. Zie ook de blog van StoppenVoorMijnVijftigste die hier ook aan de tand is gevoeld :-) De vraag of ik wel weet dat ik met mijn beleggingen meedoe aan bedrijven die milieu vervuilend zijn of in de wapenindustrie zitten. Ik gaf meteen toe dat ook ik daar dubbel in ben. Wel bezig mijn steentje bij te dragen door duurzaam te leven maar beleggingen als middel gebruik om zelf een groot financieel vangnet te maken met een ETF in industrieën waar ik waarschijnlijk niet achter sta. Je kan daar wat aan doen en de vraag of ik het er voor over zou hebben om 2 jaar langer te wachten als ik met mijn beleggingen in betere fondsen zou zitten kon ik dan wel met ja beantwoorden. Maar ik kies er nu voor daar niets aan te doen.
Ik ga er vanuit dat mijn ETF zich zelf reguleert met de innovatieve industrieën. Die zijn in opkomst. Vega voeding neemt steeds meer zijn intrek op de wereldmarkt en initiatieven van Boyan Slat zijn hoopvol voor meer van dit soort industrieën. De kanteling komt en die partijen zullen ook in mijn beleggingsfondsen gaan zitten.
Verder gaf ik mijn persoonlijke kijk op de hele FIRE beweging, de motivatie en hoe wij deze zelf in praktijk brengen. Maar vooral wat het ons nu al heeft gebracht. Ik kon alleen maar met een voldaan en stralend gevoel uitleggen dat ik zo geniet wat het ons als mens mentaal heeft gebracht naast de financiële ontwikkeling. Namelijk het persoonlijke.
Door je geld opzij te zetten voor later ben je opzoek naar nieuwe manieren om geld te vermeerderen, je wordt bewuster van je leven door te weten wat je uitgeeft. Het maakt je creatiever en elke besparing op je kosten geeft een voldaan gevoel. Met name dit jaar geniet ik vooral door:
a) kosten te besparen,
b) gebruik te maken van spullen via de kringloop of marktplaats,
c) het gevoel dat we goedkoper uit zijn dan je aanvankelijk dacht,
d) onze creativiteit te ontdekken door spullen een nieuwe bestemming te geven,
e) van zoveel nieuwe kleine dingen te genieten.
Die voldoening is groter in vergelijking met de aanschaf van nieuwe spullen. Met je besparingsdoelen of je einddoel om geld te sparen voelt alles niet meer als vanzelfsprekend. Het land van vanzelfsprekendheid maakt je blind en passief en geeft geen enkele impuls of prikkel om de dingen te waarderen. Eerder versterkt het je ontevredenheid als het even niet mee zit.
Als je als mens je zelf blijft uitdagen dan ontwikkel je, groei je en beleef je dingen veel intenser en dat is de rijkdom die je al kan oogsten op weg naar FIRE.
LAW 2 - 12e etappe |
Naar aanleiding van een uitzending van DWDD, waar de Bitcoin familie (YOLO familie) in oktober 2017 in het programma waren, besefte ik me dat deze familie de meest vrije mensen zijn. Didi Taihuttu vertelde dat hij alles in de Bitcoin durfde te steken omdat hij er van overtuigd was dat, al zou hij alles verliezen, hij met zijn gezin weer opnieuw zou kunnen beginnen. Als je die overtuiging hebt en open staat voor avontuur dan ben je vrij als mens. Je hebt het FIRE doel niet nodig want je leeft nu omdat je vertrouwen hebt dat het goed komt met je. Je durft alles te verliezen als het moet. Dan is zelfs een financieel vangnet niet nodig. De Bitcoin familie reist momenteel over de hele wereld en verrijken zich met ervaringen, kennis en inzichten.
Zelf zou ik zo ver willen komen als mens maar dat kan ik (nog) niet. Ik zit er een beetje tussen in. Natasja daarentegen is wel avontuurlijker ingesteld en zit in een 'Ik vertrek modus'. Wij zullen samen ergens tussenin uitkomen :-)
Ik geef voorkeur aan een vangnet maar ik ben al wel zo ver dat ik me kan berusten dat ik niet gedesillusioneerd zal zijn als wij FIRE niet zouden halen of dat we het opgebouwde geld helemaal kwijt zouden raken. En dat voelt zo goed omdat wij op de dag van vandaag ultiem genieten van de weg er naar toe. En als we het wel bereiken dan is dat gewoon een bijzonder prettige bijkomstigheid.
Uit eigen kring heb ik diverse frustraties aangehoord over het weinig erven na de verkoop van het afbetaalde huis van hun ouders omdat een groot gedeelte moest worden afgedragen aan de overheid in de vorm van belastingen. Zelf verbaas ik me er een beetje over dat ze teleurgesteld zijn omdat zij er zelf niets aan gedaan hebben en de erfenis in hun schoot is geworpen. Het was toch de verdienste van de ouders. En ja dat afbetaalde huis hebben die ouders inderdaad zelf helemaal betaalt en erft de overheid mee in de vorm van belastingen over door jou te veel ontvangen geld als nabestaande. Maar voor jou is alles toch een extraatje.
Een familielid van me zucht elk jaar bij de belastingopgaaf omdat vermogensbelasting betaald moet worden. Voor het gemak werd de nieuwe woning gehuurd en niet gekocht met de flinke overwaarde van de vorige niet te onderhouden woning. Maar zuchten met zoveel geld op de bank omdat je liever niet met nieuwe onbekende dingen wilt bezighouden wat financieel slimmer is en waardoor je nu vermogender op de bank bent, dat is dan de keuze en kost geld. In ieder geval hoeft zij haar dubbeltjes niet om te draaien.
Of de frustratie van kinderen waarbij de ouders niet lang van hebben kunnen genieten omdat ze vroegtijdig hun bezittingen moesten inleveren om verzorgd te kunnen in het bejaardentehuis.
LAW 2 - 13e etappe |
Wat opvalt is dat mensen soms zo bezig kunnen zijn met waar ze recht op hebben en lijden soms het lijden van een ander. Terwijl laatsten inmiddels uit hun lijden verlost zijn.Het leven geeft geen garanties ongeacht je doelen. Niets is een zekerheid en niets is vanzelfsprekend. Als je je grondinstelling kan aanpassen door bewust te zijn dat niets vanzelfsprekend is, dan kan je innerlijk een rijk mens worden. Zelfs als je voor je zelf vangnetten aan het borduren bent.
Mijn voormalige vriend heeft mij ooit gezegd, toen ik zelf net in een verwerkingsfase zat vol van verdriet, 'Soms moet je je verlies nemen'. Dat was op dat moment niet de reactie die ik verwachte omdat ik zelf al zo goed bezig was met het verwerkingsproces. In plaats van bevestiging te krijgen dat ik, met het actief verwerken van mijn verleden en mijn demonen, goed bezig was kreeg ik dit nuchtere antwoord, voor mij een dooddoener. Dit advies werd veel later een waardevolle aanvulling op mijn zienswijze. In de tijd van de populariteit van Alpe d'HuZes, waar men altijd aangeeft dat opgeven geen optie is, al ga je halfdood, moest ik altijd denken aan deze opmerking: 'Soms moet je je verlies nemen'. Mensen kunnen zich zo te kort doen. Tuurlijk haalt doorzettingsvermogen het beste in je naar boven en bereik je dat wat je zelf voor onmogelijk achtte. Maar soms is het beter om je verlies te nemen. Je kan dan relativeren en inzien dat er genoeg andere manieren zijn om betekenis vol te zijn. Voor beide valt wat voor te zeggen zo lang het je niet te veel tegen gaat staan tot bloedens toe. Te lang vasthouden omdat je nou eenmaal dat ene pad bent ingeslagen kan zo tegen gaan werken. Dat is het allemaal niet waard.
Zelf heb ik verlies en teleurstelling steeds makkelijker en sneller kunnen omarmen en omkeren om verder te kunnen zonder frustraties of desillusies. In mijn geval ben ik in de afgelopen 5 jaar veel van baan gewisseld omdat ik merendeel door omstandigheden niet lang kon blijven terwijl ik het naar mijn zin had. Wat iedere keer een verlies leek bleek uiteindelijk een tussenstap te zijn geweest naar meer en beter. Ook al zat ik er niet op te wachten merkte ik dat, zodra ik de omschakeling zelf maakte na de teleurstelling en de toekomst daar in los liet, overigens wel met een gesteld doel, deze ten goede keerde. Ik ben als persoon er enorm door gegroeid. Om Johan Cruijff te citeren: 'Elk nadeel heeft zijn voordeel'. En de vraag is wat doe jij er mee.
Een doel is mooi maar de kracht is dat je er van af moet kunnen wijken of moet kunnen herzien omdat het na een tijd toch niet dat was wat je zocht of wilde. Als je dat kan, dan kan je van het NU genieten en dat is je winst, het bereiken van het doel is dan alleen maar mooi meegenomen.
De afgelopen 4,5 jaar hebben onze doelen extra aflossen op hypotheek en vermogensopbouw voor later (FIRE) ons nog meer gevormd als mens. Vooral de stap vanaf juli dit jaar om te proberen om in 10 jaar FIRE te worden heeft ons weer anders doen denken, zaken en situaties weer te herzien en onze creativiteit geprikkeld.
Het blijft sinds 4,5 jaar een verrassingsreis en we genieten met volle teugen. De verandering werkt door hoe wij als mens verhouden ook in ons werk en de samenleving. Zo kunnen we sneller omschakelen bij verandering en de laatste tijd merk ik zelf dat wij alle uitdagingen meteen omzetten in mogelijkheden. Dat is jaren geleden anders geweest in het denken en doen. En dan zijn wij geen doemdenkers en hebben wij ons nooit slachtoffer gevoeld of pechvogels. Het maakt het leven licht en nog lichter.
Het zijn allemaal kadootjes van onze reis naar FIRE. Daarom geniet van de weg naar welk doel je stelt in het leven, dat hoeft uiteraard niet FIRE te zijn.
Mijn voormalige vriend heeft mij ooit gezegd, toen ik zelf net in een verwerkingsfase zat vol van verdriet, 'Soms moet je je verlies nemen'. Dat was op dat moment niet de reactie die ik verwachte omdat ik zelf al zo goed bezig was met het verwerkingsproces. In plaats van bevestiging te krijgen dat ik, met het actief verwerken van mijn verleden en mijn demonen, goed bezig was kreeg ik dit nuchtere antwoord, voor mij een dooddoener. Dit advies werd veel later een waardevolle aanvulling op mijn zienswijze. In de tijd van de populariteit van Alpe d'HuZes, waar men altijd aangeeft dat opgeven geen optie is, al ga je halfdood, moest ik altijd denken aan deze opmerking: 'Soms moet je je verlies nemen'. Mensen kunnen zich zo te kort doen. Tuurlijk haalt doorzettingsvermogen het beste in je naar boven en bereik je dat wat je zelf voor onmogelijk achtte. Maar soms is het beter om je verlies te nemen. Je kan dan relativeren en inzien dat er genoeg andere manieren zijn om betekenis vol te zijn. Voor beide valt wat voor te zeggen zo lang het je niet te veel tegen gaat staan tot bloedens toe. Te lang vasthouden omdat je nou eenmaal dat ene pad bent ingeslagen kan zo tegen gaan werken. Dat is het allemaal niet waard.
Zelf heb ik verlies en teleurstelling steeds makkelijker en sneller kunnen omarmen en omkeren om verder te kunnen zonder frustraties of desillusies. In mijn geval ben ik in de afgelopen 5 jaar veel van baan gewisseld omdat ik merendeel door omstandigheden niet lang kon blijven terwijl ik het naar mijn zin had. Wat iedere keer een verlies leek bleek uiteindelijk een tussenstap te zijn geweest naar meer en beter. Ook al zat ik er niet op te wachten merkte ik dat, zodra ik de omschakeling zelf maakte na de teleurstelling en de toekomst daar in los liet, overigens wel met een gesteld doel, deze ten goede keerde. Ik ben als persoon er enorm door gegroeid. Om Johan Cruijff te citeren: 'Elk nadeel heeft zijn voordeel'. En de vraag is wat doe jij er mee.
Een doel is mooi maar de kracht is dat je er van af moet kunnen wijken of moet kunnen herzien omdat het na een tijd toch niet dat was wat je zocht of wilde. Als je dat kan, dan kan je van het NU genieten en dat is je winst, het bereiken van het doel is dan alleen maar mooi meegenomen.
LAW 2 - 18e etappe |
De afgelopen 4,5 jaar hebben onze doelen extra aflossen op hypotheek en vermogensopbouw voor later (FIRE) ons nog meer gevormd als mens. Vooral de stap vanaf juli dit jaar om te proberen om in 10 jaar FIRE te worden heeft ons weer anders doen denken, zaken en situaties weer te herzien en onze creativiteit geprikkeld.
Het blijft sinds 4,5 jaar een verrassingsreis en we genieten met volle teugen. De verandering werkt door hoe wij als mens verhouden ook in ons werk en de samenleving. Zo kunnen we sneller omschakelen bij verandering en de laatste tijd merk ik zelf dat wij alle uitdagingen meteen omzetten in mogelijkheden. Dat is jaren geleden anders geweest in het denken en doen. En dan zijn wij geen doemdenkers en hebben wij ons nooit slachtoffer gevoeld of pechvogels. Het maakt het leven licht en nog lichter.
Het zijn allemaal kadootjes van onze reis naar FIRE. Daarom geniet van de weg naar welk doel je stelt in het leven, dat hoeft uiteraard niet FIRE te zijn.
Wij wensen iedereen
een gelukkig, gezond, genietend
en inspirerend vrij 2020 toe
LAW 2 - 17e etappe |
Ik erf later ook, samen met mijn broer, het ouderlijk huis en vind het prima dat we niet het gehele bedrag van de verkoop mogen houden. Het is niet door ons betaald, wij hoeven er niets voor te doen dus het is een soort gratis geld. Mijn vader woont er nu alleen en heeft veel spullen, soms probeer ik hem voorzichtig te vragen eens op te ruimen. Zijn antwoord is dan: " daar heb ik geen zin in en dat mogen jullie doen als ik dood ben, als beloning krijgen jullie het huis!" En gelijk heeft ie!
BeantwoordenVerwijderenDank voor je tegen geluid op dit onderwerp, ook een leuk om te lezen.
BeantwoordenVerwijderenMooi!
BeantwoordenVerwijderen