Verlossende aflossers: Van 32 naar 36 naar 40 urige werkweek

zondag 2 februari 2020

Van 32 naar 36 naar 40 urige werkweek

Dit had ik zelf niet gedacht, dat ik nog terug zou gaan naar een 40 urige werkweek. Of dat financieel nodig is? Nee.

Nadat we afgelopen jaren ons hebben geoptimaliseerd in kosten- en schuldenverlaging bleken we er achter te komen dat er ook nog ruimte bleek, voor ons 50 plussers, om inkomsten te vermeerderen door meer te verdienen. Voor mij doordat ik in november 2019 nog een nieuwe functie kon bekleden bij mijn huidige werkgever. Ons savings rate werd hiermee opgekrikt. En door onze zorgkosten nu jaarlijks te gaan betalen en we op de laatste dag van vorig jaar onze auto hebben weggedaan steeg onze savings rate van rond de 54% naar +/- 70%

Mijn werk is 3,5 km van huis wat betekent dat ik hooguit 15 minuten fiets of 40 minuten wandel (al een week gedaan). Dat betekent veel levensenergie beschikbaar voor privé tijd. Veel mogelijkheid om na je werk even tussendoor boodschappen te doen of te gaan sporten en dan nog ruimte te hebben voor een avond thuis of een afspraak.

Op mij werk ligt er veel werk en werkte ik tot vorige wk 5 om 4 dagen. Dan heb ik om de 2 weken op maandag een niet werkdag. Voor mij afgelopen jaren een heilige dag maar toch vroeg ik me af waarom ik niet naar 40 uur zou gaan. Impact zou het niet heel veel hebben op privétijd maar zou wel weer extra inkomsten genereren. Vooral toen ik besefte dat ik vorig jaar net zo goed een baan zou hebben aangenomen met 1 uur reistijd bij 32 of 36 uur, leek het me nu dan geen probleem om onder huidige omstandigheden naar 40 uur te gaan. Mede ik nog een redelijke flexibele functie heb met vrij kunnen nemen was 40 uur eerder een makkelijke mogelijkheid om meer inkomsten te genereren dan dat het een last wordt.

Andere vergelijkingen sterkten me ook in het besluit. Zo hebben wij geen kinderen en hebben we in de weekenden en door de weeks sowieso tijd voor ons zelf. En bij de gedachte ZZP-er te zijn dan zou je ook gemiddeld meer uren dan 40 maken. Ik zit niet in die situatie.
Op mijn werk is het druk maar ik heb geen stress. Ik hoef thuis niet te gaan mediteren om tot me zelf te komen. Ik zit, naar mijn gevoel, in een gezonde werk omstandigheid en dat geeft ook weer rust.
Maar ook mijn werk vind ik ontzettend leuk. Het is vaker 'oh is het al 17u' ipv 'wanneer is het 17u'.

Na 2 weken alles na te hebben gelopen en te vergelijken maakte ik het afgelopen woensdag kenbaar bij mijn leidinggevenden en die vonden het prima. En zo heb ik morgen geen 'niet werkdag' meer, kan ik even niet lekker uitslapen.

Onze savings rate zal naar 72% gaan per maand en als we niet meer sparen voor onvoorziene zaken of vakantie zelfs naar 76%. Ook de verlaagde loonheffing heeft onze inkomsten dit jaar verhoogd. Dat geeft een fijn vooruitzicht op onze FIRE doelstelling. En het is bizar dat we dit kunnen realiseren.

Paar weken geleden waren we, sinds lange tijd, wezen winkelen in Utrecht en we vergrepen ons aan geld uitgeven aan nieuwe spullen. We hadden begin dit jaar een draadloze stofzuiger aangeschaft. Dit keer trakteerde ik mezelf op een paar nieuwe Dr Martens nadat we voor Natasja eerder een nieuw paar hadden aangeschaft. Gelukkig kan zij ze op werk deze declareren omdat ze zwarte schoenen moet kopen voor haar werk.
Wij hebben echt sinds tijden niet meer zo (on)fatsoenlijk gewinkeld. En die dag liepen we de Mediamarkt in om eens te kijken naar een draadloze koptelefoon voor Natasja en een Oled tv. De draadloze hoofdtelefoon kocht ik voor een mooie prijs op marktplaats.
In de Mediamarkt winkel, bij een 2e bezoek, zaten wij, net als andere mensen, ons te vergapen aan de LG Oled tv van 55". Onze Panasonic plasma van 10,5 jaar is eindelijk voorbij gestreefd in kwaliteit. We realiseerden ons in de winkel dat als wij zo'n tv willen hebben we deze kunnen kopen zonder nog iets van de spaarrekening te halen. Als we niet aan vermogensopbouw doen kunnen wij bijna alles kopen wat we willen. Ik had me al bedacht dat ik eind volgend jaar met ons vermogen een Tesla kan afkopen in 1x.

Vorige week was er een BTW weg ermee actie van Mediamarkt en daar reageerde Bol.com op met een nog scherpere prijs op de tv. Van 1.599 naar 1273 euro en omdat ik deze kocht via mijn referral link op deze blog verdiende ik weer mijn korting op korting (31,56 euro - 1273,00 = 1.241,44 euro)
Afgelopen woensdag is de tv geleverd en hebben we letterlijk de bioscoop in huis gehaald. De dag dat ik akkoord kreeg dat ik 40 uur ga werken bij de mooiste organisatie met het leukste werk van de wereld.

8 opmerkingen:

 1. Ha, die zag ik niet aankomen. Er schiet ook door mijn hoofd: Ben benieuwd of ze over een jaar nog steeds zo denkt over die 40 uur. Het mooie is, dat als je dan andere behoeften hebt, je weer minder kunt gaan werken. Dan heb je toch mooi een jaar extra vermogen opgebouwd. En misschien ben je dan nog wel net zo enthousiast. Dan blijft het lekker opbouwen.
  Fijne (werk)dag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja laat ik er over een jaar op terugkomen. Maar net als het wegdoen van de auto, als je je er op instelt valt het allemaal mee. En zoals ik schreef ik heb de omstandigheden om het te kunnen wetende dat ik dus bereid zou zijn geweest om meer reistijd te nemen voor een baan elders. Voorlopig zie ik het voor 3 jaar zo bij de zelfde werkgever. Daarna kijken we wel verder en mocht ik weer minder willen dan zal dat ook kunnen.

   Verwijderen
 2. Dat klinkt alsof je 40 uur gaat werken met "volle goesting"! Leuk dat het kan en dat je dat aangaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja absoluut, ook niet gedacht dat ik dat nog zou willen. Maar de hele reis van consuminderen de afgelopen 5 jaar zorgt dat je als mens ontwikkelt en ook verandert tijdens de reis naar je doel. En alles kan.

   Verwijderen
 3. Dit is een dillema waar ik ook mee stoei, maar dan de andere richting op. FIRE als doel is toch wel een beetje een 'moving target'. Zelfs als het doel eenmaal gehaald is wil je meer en een iets grote buffer! De knop omzetten om minder cq niet meer te werken is toch moeilijker dan je vooraf denkt. Zelfs wil ik nu 5 x 6 uur gaan werken, met name lange dagen staat me tegenwoordig wel tegen. Maar de knop doorhakken en het regelen dat schuif ik iedere keer weer een maand op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien is het een bevrijdendere gedachte om niet te hoeven stoppen en kijken hoe het bevalt met minder werken. Als je streeft naar FIRE ben je onbewust ook bezig je risico's uit te bannen en verleer je misschien het vertrouwen om het altijd wel te redden ook als je geen vermogen zou hebben. Nu heb je een baan en dat geeft zin aan je leven. De rest heb je al op orde.

   Zelf denk ik niet meer perse te stoppen als ik over 10 jaar financieel vrij zou zijn. Ik heb gemerkt de laatste jaren dat wisseling van banen me enorm heeft geprikkeld te ontwikkelen en groeien op persoonlijk vlak en professioneel. Dat had ik misschien nooit gedaan als ik niet begonnen was met consuminderen en de weg naar een doel te nemen. Die weg heeft me als mens over dingen anders doen denken en kijken, heroverwegen en doelen durven stellen. De soms gedwongen vertrekken bij werkgevers hebben mij vertrouwen gegeven dat het allemaal wel goed komt en dat ik op functies ben gekomen waar ik nooit had kunnen bedenken dat ik dat zou kunnen.

   De geraniums met veel vermogen gaan hem niet worden voor me later. Dan moet je op zoek naar een zinvol leven.

   Denken dat het doel het einde is daar ben ik al van teruggekomen. Nu is de reis er naar toe belangrijk en die bewust te ervaren en er volle teugen van te genieten.
   Ook open staan het FIRE doel nooit te hoeven halen of als ik het haal niet perse hoef te stoppen met werken.

   Ik sta open voor ontwikkeling en denk dat het me zin geeft als ik dat ook met FIRE status zou blijven doen. Met vermogen heb je dan veel meer keuze vrijheid. Dat is wel een heerlijke gedachte.

   Verwijderen
 4. Snelle lening in minder dan 24 uur. We informeren het grote publiek dat we een lening aanbieden van € 2000 tot € 50 miljoen euro met een rentepercentage van 3%. gegarandeerd, getest en betrouwbaar, onmiddellijke beslissing van een directe geldschieter. Betaaldagleningen of leningen op afbetaling zonder harde kredietcontrole. Bezoek ons vandaag nog!
  E-mail ( bailiegiffordmoney@gmail.com )

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Instagram: Aasimahaadilaaloanfirm
  twitter: ... aasimahaadilaahmedloanfirm
  E-mel: aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com

  Wij zijn een volledig geregistreerde en gecertificeerde kredietverstrekker, die beveiligde en ongedekte leningen aanbiedt aan particulieren en bedrijven tegen een zeer lage rente van 1%. Wij bieden leningen op lange en korte termijn. Ons bedrijf heeft veel doorbraken geboekt in het verlenen van eersteklas financiële diensten aan onze klanten, met name op het gebied van kredietverlening en kapitaalverstrekking voor particulieren en bedrijven. We hebben noodlijdende industrieën weer tot leven gewekt en we ondersteunen goede zakelijke ideeën door fondsen te verstrekken voor hun start. We hebben een netwerk van investeerders die bereid zijn om fondsen en fondsen te verstrekken aan individuen en organisaties om zaken en activiteiten te starten. We zijn een groep van energieke en ervaren leningprofessionals met gedegen kennis van financiële markten. Over het algemeen bieden we hypotheken, persoonlijke leningen , investeringslening, flitskrediet enz., We zijn snel in het goedkeuren en uitbetalen van contant geld. U kunt contact met ons opnemen via
  aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen