Verlossende aflossers: Tiny House

woensdag 9 december 2015

Tiny House

We zitten nog ruim onder water met ons huis maar dat belet ons inmiddels niet van dromen over later en wat we willen. Zo zijn we er allang over uit dat wij makkelijk kleiner kunnen gaan wonen en als ik de kans had om onze 2e verdieping er af te halen om zo ook de hypotheek voor 1/3e of 1/4e deel te kunnen laten zakken dan zou ik dat meteen doen. We hebben niet veel ruimte nodig. Wij zijn met z'n 2-en en daar komt geen uitbreiding op.
Nu we ook steeds meer spullen wegdoen en ons klaarmaken om nog vrijer te zijn, in vele opzichten, is ons huidige huis te groot. En dan hebben wij, naar ons idee, een enorm fijn huis in een hele fijne buurt. Maar inmiddels door het extra aflossen en consuminderen is onze levensvisie en zijn de behoeften sterk aan het veranderen. We maken ons langzaam klaar voor een Tiny House ...

Nouja bij wijze van spreken dan. Eerder denk ik zelf aan een seniorenwoning voor ons 2. Wij zijn 2 vrouwen van inmiddels (of beter gezegd) pas 46 en 48 :-)

Tiny House is een nieuwe trend dat in Nederland op het punt staat massaal ontdekt te worden maar in Amerika al een aantal jaren explosief is. Weet ik ook net deze week hoor.

1,5 maand geleden ging Floortje weer eens naar een eind van de wereld. Dit keer bij mensen die 'Off the grid' leven. Mensen die zo zelfstandig mogelijk leven en zelfvoorzienend zijn. Ik ging eens googlen op the term en kwam via youtube in de ene fascinerende docu naar de andere over Off the grid leven. Zie hier de top 10 interessante docu's over Off the grid.
Zo ook stuitte ik op een filmpje van 2 mensen die in een Tiny House leven. Een soort huifkar maar dan efficiënt ingericht en modern in de vorm van een huis op wielen. Ik wist niet wat ik zag. Voor mij duidelijk TOO TINY maar het prikkelde de gedachte met tot hoe klein ik zelf zou willen en kunnen wonen?

Een maandje geleden begon ik met het lezen van de boeken van Gerard Hormann. In zijn boek Helemaal Vrij! verwijst hij naar iemand die in Amerika in een Tiny House leeft. Nadat Natasja van de week ook zijn boek Helemaal Vrij uitgelezen had, ging ze googlen naar Tiny Houses. Zij was ook geïnteresseerd geraakt.
Bij de eerste blog en filmpjes sprong bij Natasja de vonk over. Iets te snel wat mij betreft. Maar samen hadden we een gezamenlijke fascinatie over deze trend en mogelijkheden en dus bekeken we afgelopen week veel filmpjes op youtube. Wij stellen ons hier steeds de vraag, hoe tiny willen wij wonen en hoe ver wil je gaan in zelfstandig zijn "Off the grid"?

Wil je meer weten, zie de blog van Marjolein in het klein met actuele ontwikkeling over haar reis om haar droomhuisje te realiseren.

Hoe het fenomeen zich in Nederland manifesteert, ook al door Heijmans, kan je zien in VPRO's docu van 18 oktober jl: Een kleine verandering

Het biedt ons in ieder geval perspectieven. Nieuwe kleine huis woningbouw, want zelf denk ik aan een dubbele tiny hous, bungalow stijl, in een stukje mooi natuur :-) En Natasja droomt met me mee.
Wij willen kleiner en dat biedt wel mogelijkheid om ons huis later te verkopen en voordeliger te gaan wonen. In de tussentijd vergapen we ons aan Tiny Houses, senioren woningen die te koop staan en gaan we in vakanties oefenen. Afgelopen herfst hebben we al kennis gemaakt met een POD op de camping De Jutberg in Laag Soeren. Dat beviel ons wel als vakantie huis.

Hoe klein zou jij willen of kunnen wonen?

UPDATE 9-12-15 20:31: ONS DROOMHUIS GEVONDEN, DIT WORDT HEM
http://tinyhousetalk.com/538-sq-ft-modern-tiny-cabin/

Voor meer inspiratie, zie Pinterest 
of type bij Youtube Tiny House10 opmerkingen:

 1. Kan je die laten bouwen in Nederland? Omdat je altijd met de gekke eisen uit het bouwbesluit zit zoals plafonds van ongeveer 5 meter hoog, tegenwoordig? ;)
  Het lijkt me ook heerlijk, zo veel ruimte heb je niet nodig. Maar kleinere huizen met 4 slaapkamers zijn best dun gezaaid.
  Ken je de docu 'we, the tiny house people'? https://www.youtube.com/watch?v=lDcVrVA4bSQ

  Ook leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen idee of het mag in Nederland. Maar ik denk wel dat zoals hier onder Opnieuw Beginnen aangeeft dat dit 'booming' wordt omdat het een impuls geeft aan de bouwsector, mogelijkheid biedt om betaalbaarder te gaan wonen voor grote doelgroep. Ik hoop dat er soort van dorpen ontstaan waar je met een kaveltje je bouwpakket mak kiezen en gezamenlijke (moes)tuin hebt en/of dichter bij natuur maar wel met goede voorzieningen. En dat er ook kwa oppervlakte het niet perse omhoog hoeft. Ik hoef geen tiny/small house met trap, liefst meteen gelijkvloers ala vakantie huisje. Dit gaat nog wel groots worden en goed voor de economie.
   En dan hoop ik dat wij ons huis toch nog verkopen aan die gezinnen met grote kinderen. Dat kan makkelijk bij ons.

   Reuze bedankt voor je docu, daar gaan we voor zitten dit weekend denk ik.

   Verwijderen
 2. Daar in het regenwoud zingen de vogels de hele dag! En binnen in dat huis is er de hele dag muziek.
  Best lekker wonen, zo om een boom heen.
  Die woningen van Heijmans zijn heel leuk. Ze werden in beeld gebracht door een jonge bewoner, maar he, wie wil nu niet betaalbaar en vrijstaand wonen. Uiteraard op een betere plek dan toen in het nieuws. Het is een trend! Past bij deze economie. Niet meer een te grote schuld waar je te lang aan vast zit.
  Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja geweldig lijkt ons dat. Die woningen van Heijmans zien er leuk uit maar ik zou die hoogte niet in hoeven, dan zoals in dat bos meteen gelijkvloers, meteen klaar tot je oude leeftijd.
   Wat je zegt dit gaat een doorbraak geven in woningbouw en woningnood. Er zijn doelgroepen die zo willen wonen, maakt het ook stukke betaalbaarder en is in alle opzichten voor de economie interessant.
   Voorlopig blijven we bij dromen maar het is een enorme stimulans om extra af te lossen met een vooruitzicht naar nieuwe mogelijkheden van betaalbaarder wonen.

   Verwijderen
 3. Ik weet niet of ik nu een tiny house zou willen hebben, maar iets dat 20% is van wat ik nu heb, is me ook al meer dan zat. Wat zal dat veel werk schelen! En dan ben ik nu niet eens echt een domestic goddess...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om te lezen en te kijken. Dank je wel voor de linkjes! Ik vond vooral die huisjes van Heijmans leuk. Ik zou trouwens zelf ook wel kleiner willen wonen, maar niet zó klein.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo'n Tiny house vind ik voor senioren niet interessant omdat je eerst en vooral met een vrij steile trap zit en er in het huisje zelf heel weinig ruimte is om,indien nodig, met een looprekje of rolwagen rond te lopen of rijden.
  Sinds onze kinderen het huis uit zijn, is ons huis ook veel te groot : gelijkvloers, 2 volle verdiepen, zolderverdiep over het volledige huis en dan nog eens daarboven een nokzolder die toegankelijk is met een uitschuiftrap. Zowel huis als tuin vragen veel onderhoud en ik voel, met ouder worden, dat het moeilijker en moeilijker gaat en veel meer energie kost of vroeger.
  Wij hebben er ook al aan gedacht om dit huis te verkopen (is volledig afbetaald) en elders iets kleiners te kopen : kleinere woonruimte en kleinere tuin. Ik zie er een beetje tegenop om te verkassen aangezien wij hier nu aan de rand van een stad wonen maar toch zijn alle voorzieningen en winkels op loopafstand. Dergelijke 'handige' locatie zullen we wellicht niet in onze omgeving vinden tegen een schappelijke prijs want de prijzen zijn hier onbetaalbaar geworden. Ik vind het belangrijk om toch in een rustige straat te wonen maar toch dichtbij allerhande winkels en andere voorzieningen die makkelijk bereikbaar zijn. We willen graag in onze omgeving blijven omdat mijn man dagelijks met de fiets kan gaan werken. Wie weet dat, als hij op pensioen gaat, we dan misschien toch de stap naar een kleinere woning op een totaal andere locatie zullen kopen ?
  In elk geval zou ik dan 'iets' willen dat ook voldoet aan de eisen van vrij dicht tegen winkels, ziekenhuis goed bereikbaar,.... zodat ik later onze kinderen niet lastig moet vallen als ik boodschappen nodig heb of naar het ziekenhuis moet voor controles. Op de buiten wonen is heel mooi maar dan heb je zowiezo 'vervoer' nodig en wie weet, rijden we binnen enkele jaren nog met de auto ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar herken ik me ook wel volledig in. Daarom denk ik zelf aan een gelijkvloers seniorenwoning ipv een verdieping in een tiny house. Maar de functionaliteit, kleiner compacter, modern en efficiënt dat spreekt me aan bij de tiny houses. Dus denk ik inderdaad meer ala vakantiehuis of bungalow in een nieuw jasje zoals tiny house interieurs.

   Ook wij wonen heel fijn in onze buurt met alle gemakken in de buurt en ook natuur in een straal van 1km. Dat wil ik ook niet veel anders. En anders graag aan rand van bos maar ook dicht bij alles. Wat dat betreft zou ik dan nog liever de 1e en 2e verdieping verkopen en in mijn eigen straat op het nummer kleiner wonen. Niet om mensen in huis te nemen voor die etages maar die verdiepingen weg te halen in ruil voor lagere hypotheek hahah. Maar dat gaat niet. toevallig gaan we morgen voor de oriëntatie naar een seniorenwoning in een wijk wat ik wel zie zitten in Afoort, Natasja nog niet. Huisje moet nog alles aan gebeuren. En we kunnen nu absoluut niet kopen maar omdat het open huis is daar op dat adres wil ik eens zien wat zo'n huisje inhoud. Gewoon om een idee te krijgen wat ik er bij voel en het werkelijk zo zou willen. En in de tussentijd ook wel van mijn 'te grote' huis blijven genieten. Anders zit ik teveel in wat ik niet heb, en dat is ook niet goed.

   Verwijderen
 6. wij willen ook kleiner gaan wonen. Hebben eerst ook voor een laagbouw gekeken, maar denken nu toch aan appartement met groot balkon, omdat dit financieel gunstiger is.
  wij willen zowel "kleiner" in oppervlakte als in hypotheeklasten.
  (wat kan een mens veranderen) Ooit kochten we dit huis, omdat het zo lekker groot was !! De tiny houses zijn erg leuk, maar bij het ouder worden niet praktisch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zeker verrassend hoe je kan veranderen. Bij ons precies zo, eerst blij een groot ruim huis en eerlijk het is een heerlijk huis, maar inmiddels veels te groot. En ja Tiny houses erg leuk voor vakanties of tijdelijk maar niet bij het ouder worden. Maar goed zeg nooit nooit ... wie weet verrassen we ons zelf :-) Ook een mooie leestip van Gerhard Hormann, als je die nog niet gelezen hebt: The Top Five Regrets of the ding - Bronnie Ware!

   Verwijderen