Verlossende aflossers: Voorlopige teruggaaf 2016 binnen

vrijdag 18 december 2015

Voorlopige teruggaaf 2016 binnen

Nu de blauwe envelop weg is duurde het even voordat we onze hoogte van de voorlopige teruggaaf op de hypotheekrente ontvingen, dit keer via MijnOverheid. Overigens een fijn portaal voor al mijn financiële zaken waar je met je DigiD naar binnen kan. Helemaal goed wat mij betreft.

Eergisteren dan eindelijk het bericht van de hoogte ontvangen.
Al eerder had ik geblogd over de vraag wat te doen met die voorlopige teruggave voor het nieuwe jaar. We hadden dit jaar extra afgelost en ook onze hybride spaar om laten zetten na annuitair. De teruggaaf zal inmiddels te veel zijn geweest dus zal ik ook volgend jaar een naheffing kunnen verwachten van de Belasting. Via de blog kreeg ik uiteenlopend advies en uiteindelijk na wikken en wegen besloten we het voor volgend jaar nog aan te houden.

Voor 2016 had ik een sterke verlaging verwacht in de rente teruggaaf maar het tegendeel is waar. We krijgen nu zelfs 6 euro per maand meer terug. Nou schiet mij maar lek?!? Gezien mijn wisselende inkomsten (ww, tijdelijke baan) van dit jaar en het volgend jaar nog onbekend is over het hoe en wat, heb ik ook voor de toeslag geen wijziging willen doorvoeren. Dat is me veel te ingewikkeld kwam ik achter op de website van de Belasting. Dan liever compleet stoppen met de voorlopige teruggaaf of aanhouden. We kiezen voor het laatste omdat iemand dit ook aanraadde. Als je het nog vooraf ontvangt, kan je er in ieder geval tussentijds mee aflossen ipv wachten tot je het complete bedrag krijgt achteraf over 12 maanden. Dat vond ik wel een eyeopener. En dan neem je je naheffing voor lief.

Nu we toch meer krijgen, dan waar we volgend jaar recht op hebben, hebben we besloten om van die 558 euro per maand er 500 te gebruiken voor tussentijds aflossen en de 58 euro maandelijks weg te zetten naar het potje 'Belasting naheffing'. Dan bouwen we, voor de naheffing in 2017, alvast een buffer op.
Gelukkig kunnen we voor Belastingaangifte 2015 onze hypotheekadviseurskosten van de omzetting meenemen en kan dat de naheffing over 2015 compenseren.

Wellicht dat we in 2017 wel stoppen met een voorlopige teruggaaf, maar voorlopig niet.

3 opmerkingen:

 1. Mooi bedrag om maandelijks terug te krijgen! Vanwege mijn ondernemerschap is het altijd een jaar later wanneer duidelijk wordt wat ik krijg, dus ik moet eigenlijk altijd met de bruto bedragen rekening houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een leuk blog heb je! Ik heb je in mijn leeslijst gezet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel zuinig aan! Jouw blog heeft mij 2 jaar geleden enorm beïnvloed met consuminderen en dit jaar met de stappen naar extra aflossen. Dat was ervoor nog zo ver van mijn bed omdat jij al zo ver was en wij nog zo hoog stonden.

   Verwijderen