Verlossende aflossers: ORV weg er mee

maandag 18 maart 2019

ORV weg er mee

Onze ORV is verpandt aan onze hypotheeklening van MUNT Hypotheek. Dat is voor ons via ORV Dela Leefdoorplan 35,57 euro per maand. MUNT Hypotheken koppelt ORV los zodra onze restschuld minder dan 80% van de aankoopwaarde (155.000 euro) is. In ons geval > 124.000 schuld. Momenteel hebben we 128.997,18 restschuld.
Met een gevalideerd taxatierapport van de woningwaarde van vandaag kunnen wij in ons geval vanaf een waarde van 165.000 euro (halen we makkelijk) nu al de ORV loskoppelen van de hypotheek. Echter kost zo’n rapport tussen de 300 a 400 euro. Als wij nu 4 maanden x 1.250 euro extra aflossen dan betalen we nog 5 maanden x 35,57 euro = 177,85 euro (hierbij pak ik 1 maand opzegtermijn van ORV erbij). Dat is dus nog steeds goedkoper dan nu met een taxatierapport het sneller laten loskoppelen. Door niet nu via een taxatierapport sneller te laten loskoppelen maar over 4 maanden onder de 80% te komen zou betekenen dat wij in augustus los kunnen zijn van de ORV wat een maandelijkse lastenverlaging van 35,57 euro oplevert.

Zodra we onder de 124.000 restschuld zitten kunnen we een mail sturen naar Muntdesk@stater.nl waarbij wij samen een getekend gescand verzoek indienen met handtekening samen met identiteitsbewijzen om de ORV los te koppelen. Nav ons verzoek stuurt MUNT een afpandbericht naar, in ons geval, Dela. Vervolgens kunnen wij contact opnemen met Dela om de ORV op te zeggen. Dit kan maandelijks omdat wij maandelijks betalen.

Terugkijkend, en wellicht interessant voor anderen, is dat wij dit dus vorig jaar met een taxatie rapport al hadden kunnen doen. Zelfs wij als gedreven consuminderaars zien dit soort zaken over het hoofd. Gelukkig dat de blog community dit onderwerp al vaker aan de kaart stelt en ook werd ik dit keer tot echte actie uiteindelijk getriggerd door de brief van onze vorige makelaar die een taxatie voor de woning aanbood. Wij hadden hier dus al eerder slimmer gebruik van kunnen maken. 

Of dit voor iedereen verstandig is, weet ik niet. Met onze financiële situatie, grote savingsrate, het kunnen leven op 1 salaris, is het permitteerbaar om geen ORV bij de hypotheek te houden en dus ook die premie niet te hoeven betalen. Want als 1 van ons overlijdt dan kan de ander de woning makkelijk dragen zonder te hoeven verkopen.

Het kostte mij 1 belletje van 5 minuten met MUNT Hypotheek contact center (Stater) die me kon vertellen waar we stonden en wat we moesten doen. Aan de inspanning hoeft het niet te liggen.

6 opmerkingen:

  1. Goed bezig, mijn ORV gaat ook de deur uit. Ik wist niet dat Dela ook al ORV's doet. Schoenmaker blijf bij je leest...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Meer door minder18 maart 2019 om 12:14

    Misschien is het in jullie case een verstandig besluit maar heel veel koophuis bezitters hebben niet jullie vooruitzichten en dan is het zeer onverstandig om deze stap te nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee absoluut, dat heb ik ook wel willen duiden door aan te geven waarom wij het wel kunnen doen.

      Verwijderen
  3. Hier is ie er vorig jaar uitgegaan.
    IDD op 80% van de waarde, alleen hanteert de ING de aankoopwaarde en rekenen ze geen stortingen op een Bankspaarhypotheek mee (feitelijk is de hypotheek nog een stuk lager).
    Wat je wel kan doen is een andere verzekering af te sluiten voor een lagere waarde (afhankelijk van de warde van de woning en levenssituatie).
    Je kan een bij TAF en Aegon kijken wat het kost is echt een stuk voordeliger (ik heb geen belangen bij deze firma's).

    Kortom verzeker alleen hetgeen nodig is (of waar je je zelf plezierig bij voelt).

    Gr John

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi John, dank voor je aanvulling. Bij ons rekenen ze ook de aankoopwaarde.

      Verwijderen