Verlossende aflossers: Tiny House info avond in Leusden

woensdag 27 maart 2019

Tiny House info avond in Leusden

Ruim 3 weken na ons bezoekje aan de open dag van Tiny Houses Alkmaar, na een kort enthousiasme, konden we het idee van een tiny house wat laten bezinken. Zeker ook met de opmerkingen op mijn vorige blog over onze oriëntatie vonden we zelf dat we als volgende stap eens de info avond van gisteren moesten afwachten. 

Na het bezoek in Alkmaar liep ik door mijn 2 kamer appartement en ervaarde alles als heel ruim en luxe. Dat is ons appartement sowieso maar dat gevoel was na de oriëntatie wel enorm versterkt. Een leuk bijeffect als je toch weer eens wat nieuws overweegt. Je ervaart je huidige situatie weer bewust. Wat ook opvallend is, is dat na onze overstap van een eengezinswoning naar een 2 kamer appartement, inmiddels 2,5 jaar geleden, dat we niet eens meer groter willen wonen. We zien soms huizen die we zouden kunnen kopen of stellen ons voor dat we een groot huis zouden krijgen en dan bekruipt meteen het gevoel dat vooral niet te willen.

Na het weekend van Tiny House Alkmaar en wat informatie verder hoe de gemeente Amersfoort er in zit en de status van de groep in Ede die al een paar jaar bezig is, bekoelde bij ons om zelf actief verder te kijken behalve dan alles wel op de voet te gaan volgen.
In de tussentijd had TinyHouse4Amersfoort zicht bij me gemeld over hun status na mijn mail voor informatie. In Amersfoort zijn ze na een paar jaar aan het heroverwegen wat te gaan doen. Een deel van de deelnemers heeft de initiatiefgroep verlaten, het duurt te lang om het met de gemeente concreet te maken. Ze zoeken mensen en hopen op een doorstart. Voor mij was het duidelijk dat ik daar niet bij moest aansluiten omdat het ongemerkt veel tijd en energie gaat kosten en ik niet heel sterk ben om in een groep te zitten waar resultaat lang op zich kan laten wachten.

Gisterenavond uiteindelijk de tiny house lezing avond in bibliotheek Eemland in Leusden. 

Het programma:
 • Marjolein Jonker van Tiny House Alkmaar (pionier)
 • Wethouder Erik van Beurden over de mogelijkheden in Leusden binnen de Omgevingsvisie
 • Eugene Zaaijer die met Tiny Developments ondersteuning geeft aan bewoners, gemeenten en grondeigenaren in tiny house ontwikkelingen 
 • Fleur de Velde Harsenhorst van Buurtkracht Alandsbeek over communities
Marjolein stak van wal met een mooie bondige presentatie over hoe haar traject is gelopen, ze woont inmiddels alweer 3 jaar in een tiny house! Ze gaf ook mee waar je aan moet denken als je zelf die stap wilt nemen.

Na haar presentatie waren Natasja en ik weer helemaal enthousiast en zagen we het weer zitten. Dit werd bekrachtigd met de presentatie van de wethouder Erik van Beurden die aangaf dat hij graag met iedereen, die een groep vormt met een goed plan, het gesprek wilt aangaan om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn. Wat een fijne gemeente die zich zo openstelt. Ook in de zaal waren 2 raadslieden vertegenwoordigd liet hij weten.

Er was in oktober vorig jaar een eerste lezing geweest en daar zijn diverse groepen uit voortgekomen die met plannen komen die ze graag willen voorleggen bij de wethouder. Er is duidelijk een grote behoefte en vraag.

De presentatie van Eugene Zaaijer was eveneens een hele interessante. Hij legde uit wat er bij komt kijken als je als groep het traject in gaat om bij de gemeente aan te kloppen. Zijn bedrijf van 3 personen ondersteunen dit soort groepen omdat tijdens het traject een groep door fases heen gaat die soms vastlopen. Ik moest meteen aan TinyHouses4Amersfoort denken en vond het spijtig dat ze niet aanwezig waren. Ik had ze wel getipt. Eugene zou deze groep heel goed kunnen faciliteren.
Eugene kon goed uitleggen welke doelgroep de geïnteresseerden zijn in tiny houses, hoe moeilijk deze te sturen zijn en wat er dus gebeurt als het te lang gaat duren. Dat je beter in een groep kan beginnen ipv alleen en dat de groep tussen de 5 - 20 man moet zijn. Groter zal lastiger worden. Tijdens een traject komen allerlei emoties los en gaan belangen en verwachtingen uit een lopen. Het moraal van het verhaal is dat de groep moet blijven communiceren, emoties moeten toe laten maar uiteindelijk wel samen het gezamenlijke doel nastreven. Als je in een community wilt leven zou je toch ook samen moeten communiceren en met elkaar om kunnen gaan.
Het was heel verhelderend en meteen voor mij confronterend dat ik me zeker niet moet aanmelden als groepslid bij bijvoorbeeld een tinyhouse4amersfoort ... tenzij je Tiny Developments zou inhuren om dat traject in te gaan. Leiding aan een groep zou prettig zijn, zeker door een groep van mensen die inmiddels al met heel veel gemeentes in gesprek zijn voor diverse groepen en die alles vanaf de buitenkant hoogoven de zaken kunnen bekijken.

Vervolgens gaf Fleur de Velde een leuke interessante presentatie over community in haar straat en wijk. Waar het door komt dat het soms lastig is in een wijk om de verbinding te krijgen. Dat kan soms door infrastructuur zijn, maar ook wat er mogelijk is door kleine aanpassingen. Wat je minstens nodig hebt en dan de vraag in hoeverre jij als tiny house bezitter bereid bent in een community te willen geven en leven. Iedere tiny house wannabe wil graag vrij in de natuur lekker duurzaam wezen, maar als iedereen zijn afgerasterde kavel vol met privacy creëert dan gaat dat ten koste van samenwerking en de community. Dit zou bij een tiny house village juist nodig zijn. Maar dat hoeft ook niet te heftig zijn.

Met dat laatste konden wij ons wel voorstellen dat wij niet heel community gedreven zijn. Natasja stelt privacy zeer op prijs en ik iets minder maar te veel gezamenlijke verplichtingen zou voor ons niet werken.

Al deze informatie gaf ons een goed beeld van waar we staan en wat we willen. In het laatste vragenrondje wie zicht zelf wel zou zien wonen in een tiny house waren wij een van de weinigen die opstonden. Ongeveer 1/4e deel stond op. Dat vond ik best verrassend mede wij zelf niet actief willen aansluiten in een groep, mits goed geleid en dat we community zouden laten afhangen in welke mate die van de woongemeenschap zou worden verlangd. Voor mezelf spreekt de invulling van Tiny House Alkmaar het meeste aan. Samen wel vergaderen, dingen delen maar genoeg ook je eigen leven leiden. Samen een permacultuur of moestuin opzetten met verwachte verantwoordelijkheden zou ons niet aanspreken. Dan zal alles vooral ook afhangen in welke groeps of community chemie je beland.

Voorlopig gaan we alle ontwikkelingen op de voet blijven volgen. Zo is de gemeente Zeist ook bezig met een stuk kavel vrij te maken, zie link.

In de tussentijd genieten we van ons 2 kamer appartement.

2 opmerkingen:

 1. Zo, aan het einden van jullie blog gekomen, zeer herkenbaar voor mij, ik ben sinds maart 2014 begonnen met aflossen en heb dezelfde hoogte en dieptepunten, twijfels en heen en weer geslingerde ideeën hierin doorlopen als jij. Met uitzondering van de cryptomunten dan, daar ben ik nu pas in geïnteresseerd geraakt door jouw blog :) Ik heb geprobeerd jouw link te gebruiken om een account te maken bij Coinbase, maar dat werkte helaas niet. Beleggen doe ik zelf sinds ik 25 was, dus nu de helft van mijn leven. Nooit gekocht om te houden, ik ben meer een aan- en verkoper , heb ook in opties gehandeld. Op dit moment staat dat op een laag pitje maar ik wil het wel weer gaan oppakken al is het dan niet meer zo risicovol. Zal de leeftijd zijn denk ik :))) Mijn account bij DeGiro is bijna actief. Ook de zoektocht naar een tiny house, alternatief soort woonidee is voor mij heel herkenbaar. Dus ik heb met ontzettend veel plezier je blog gelezen. Je laatste post is al weer van even geleden, dus hopelijk maak je nog een doorstart.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Marielle, super dank en leuk dat je mijn hele blog hebt gelezen en bovenal ook dat we zo overeenkomen. Dat is voor ons ook leuk om te weten omdat dan blijkt dat die weg gewoon zo lopen moet. Maar wij kunnen niet zo van tegenslagen spreken of dalen. Het is wel echt allemaal crescendo.

   Net deze 1,5 wk is er een waar herstel aan de gang met de cryptomarkt, ik kom met mijn munten net uit het dal en sta weer eens in het groen. Wat leuk dat je er in durft te interesseren maar deste meer je er over in leest en volgt dan wordt je ook enthousiaster. Zeker als je het een beetje gaat begrijpen. Jammer als de link van Coinbase niet meer werkt maar anders kan je ook zelf een account bij Binance aanmaken. Daar heb ik ook wat cryptomunten en deze exchange regelt alles, ook als munten weer overgaan naar hun eigen netwerk (blockchain). Dan hoef je zelf niets te doen. Maar voor een beginner zou ik zeggen begin met de bekendste munten uit de top 10.

   Wij zijn nog beginners met beleggen en via DeGiro blijf ik daar ook investeren.

   Ik moet nodig weer een update bloggen. Wij zijn de laatste 2 maanden druk aan het wandelen geslagen en hadden ook gasten over. Maar tiny house leeft nog wel alleen we wachten op concrete ontwikkelingen in de buurt. Helaas is in Ede op het laatst 2 locaties niet doorgegaan tussen de tiny house groep, makelaar en gemeente. Verder loeren we op Zeist waar de gemeente bezig is om een plek te creëren voor tiny houses.

   Een paar weken geleden hebben we lekkage in de douche gehad en die moet gerenoveerd worden. Dit kan pas in oktober en dus gaat daar ook geld naar toe. Als dat zo ver is en tiny houses blijft stil dan woon ik net zo lief nog lekker in ons appartement.

   Nogmaals dank voor je interesse en je reactie. Leuk te weten dat er mensen zijn die hetzelfde doorlopen :-)

   Verwijderen