Verlossende aflossers: Omzetting hypotheek ingang via adviseur

woensdag 24 juni 2015

Omzetting hypotheek ingang via adviseur

Vandaag stond de afspraak met de hypotheekadviseur om de offerte getekend in te leveren voor omzetting van hybride spaar naar annuitaire hypotheekvorm. Met een beetje geluk gaat dat in per 1 juli. Natasja had de afspraak namens ons en met een kladblok met nog 5 vragen ging ze er heen. Na de afspraak koppelde ze me de antwoorden terug en is het volgende in gang gezet:

- Hypotheek vorm wordt bij bestaande geldgever omgezet
- Nieuwe ORV aangevraagd per 1 juli bij TAF met een maandelijkse premie van 20,71 euro p.m. in annuitaire vorm bij 4% over 24 jaar.
- de afkoopwaarde van boven de 9.000 euro wordt dan afgelost op het annuitaire deel. Deze moet nog officieel bepaald worden op 1 juli.
- onze eerder aangevraagde aflossing van 3.000 euro gaat verwerkt worden op ons aflossingsvrije deel. Samen gaan we al ruim 12.000 euro dit jaar aflossen. Meer dan aanvankelijk gedacht.
- antwoorden op onze vragen:
1.  Vraag over recht van 1e hypotheek in de offerte. Wat bedoelen ze?
Dat gaat erom dat als wij het allemaal niet meer kunnen betalen de hypotheekverstrekker dus het huis te koop zet en dus recht heeft op het geld. Is gewoon een standaard.

2. Omzettingsdatum op 1 juli mogelijk?
Hij gaat vandaag nog alles inscannen en doorsturen en dan ging hij er wel vanuit dat het per 1 juli begint. Maar hij zou dat laten weten.

3. Zijn de adviseur- en omzettingskosten a 1.495,00 aftrekbaar?
Ja 

4. Waren de paspoorten en is dus geregeld. handtekeningen zijn ook allemaal goed gezet.

5. Op welk deel is het beste om de afkoopwaarde op af te lossen?
We lossen af op Annuitair, want dan los je af op op die 100.000,00 en bij die ander (aflossingsvrije deel) alleen de rente ervan en dus niet gunstig. 

Fijn te weten de dat adviseurs- en omzettingskosten dus aftrekbaar zijn, maakt het terugverdienen sneller. Volgend jaar bij de Belastingopgaaf krijgen we dat geld dus terug en kan dat meteen weer naar de aflosspaarpot.

Wij zijn super blij dat we al deze stappen al voortvarend hebben kunnen regelen naar aanleiding van veel leeswerk in blogs van mede consuminderaars en hypotheekaflossers. Het voelt nu al goed.

Aanvulling 27/6: Er is nog wat verwarring op internet over aftrekbaarheid van de advieskosten bij oversluiten en omzetten. Dit op zich is al een verschil. In de hypotheek forum is een discussie te vinden waarbij uiteindelijk bij omzetting de advieskosten wel gerekend worden als aftrekbaar en behorend tot woningschuld. Dat lijkt mij in ons geval ook logisch. We maken kosten om onze aflosvorm (hybride spaar om te zetten naar annuïteit) ook al sluiten we geen nieuwe hypotheek af. Logisch lijkt me ook dat als je elk jaar een advies neemt en betaalt zonder wezenlijke veranderingen zoals rentevastperiode dat je dat niet constant kan aftrekken. Voor mensen die twijfelen, hier de interessante discussie over aftrekbaarheid van de advieskosten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten