Verlossende aflossers: Consuminderaars avant la lettre bij Catherine Keyl

zaterdag 6 februari 2016

Consuminderaars avant la lettre bij Catherine Keyl

Dit wil ik toch wel delen, een uitzending van Catherine Keyl over vrekken, consuminderaars en mensen die moesten bezuinigen. 3 youtube filmpjes van het programma uit de jaren 90.

Naar aanleiding van de blog van Zuinigaan met onderwerp 'De juiste mindset' kwam ik te lezen over MMM. En MMM bleek te staan voor Mr. Money Mustache. Via een andere blogger, genaamd Mevrouw Money Wenkbrauw, had ik al eerder gelezen over een man in Amerika die iedereen adviseert 50% van zijn inkomen op zij te zetten en zo binnen afzienbare tijd financieel onafhankelijk (FI) te worden of beter Financially Independent Retire Early (FIRE). Echter was 50% voor ons niet haalbaar om weg te zetten dus filterde ik deze info weg. Dit keer was ik door de blog van Zuinigaan en vooral de discussie bij de commentaren getriggered. En zodoende wilde ik wel eens weten over Mr. Money Mustache met zijn blog. Daar kwam ik meteen op een fancy goed ingerichte blog waar ik me in eerste instantie afvroeg of ik me er wel in wilde bijten. De man blogt al vanaf 6 april 2011 en is voor zijn 30e al met pensioen.

Door de aanhoudende enthousiaste reacties over hem van andere Nederlandse consuminder bloggers begon ik hap snap uit zijn blog te lezen. Erg veel tekst maar al gauw krijg je een beeld waar hij voor staat. Zuinig leven, je geld goed sparen en dan gaan beleggen om zo je financiële status sterk te maken maar ook je levensstijl. Ondanks dat hij tegenwoordig miljonair is blijft hij leven van 25.000 dollar per jaar met zijn vrouw en zoontje en leeft hij bewust en gelukkig.

Verder lezend en zoekend, naar Nederlanders die aan het beleggen zijn geslagen volgens de levensstijl van MMM, kwam ik op een forum draadje waar alle Nederlanders zich verzamelen om kennis en info te delen. Niet alleen over beleggen maar ook over aflossen. MMM heeft inmiddels duizenden volgers en ik snap inmiddels wel waarom. Het is niet zo zeer de money making success story waar het omgaat, maar over hoe jij in het leven staat en de vrijheid die je met jouw mogelijkheden probeert te realiseren.

Het leuke van de MMM forum is de uitwisseling van informatie en ervaringen onderling. Zo kwam ik uiteindelijk op de link naar de youtube filmpjes van een uitzending van Catherine Keyl waar oa de schrijvers van het boek 'Je geld of je leven' aanwezig waren. Deel 1 is een feest van herkenning en een gevoel onder eensgezinden te zijn met wat het met je doet dat zuinig leven. In deel 2 heb ik enorme bewondering voor de dame die 10 jaar lang haar salaris moet afdragen om een 600.000 gulden schuld van haar overleden man af te lossen terwijl ze zelf consulente is bij de sociale dienst.

Wil je even in 5 minuten weten wie MMM is, zie hier dit filmpje over hem met zijn gezin. Dan kan je daarna nog bedenken om zijn blog te raadplegen.

14 opmerkingen:

 1. ik heb dat filmpje ook gezien. Wat me opviel was hoe gemakkelijk er vroeger met geld werd omgegaan. De mevrouw die de schulden van haar man moest aflossen had een hoger eigen bedrag te besteden dan nu het geval is bij schuldigen in de WSNP.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk filmpje van MMM. Ik ga zeker op zijn blog kijken!
  Dat programma van Catherina Keyl hen ik jaren geleden al gezien. Ik heb de indruk dat consuminderen tegenwoordig een stuk meer geaccepteerd en normaler geworden is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In de vroege jaren 90 werden jonge ITers (twintigers) binnengehaald met een auto en vooruitzicht op grote salarissprongen - de bomen groeiden tot in de hemel leek het wel. Dus consuminderen was toen zeker tegen de stroom in zwemmen. Inmiddels is NL wat bij zinnen gekomen en wordt consuminderen verstandig gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, maar als die jonge ITers van toen nu op hun pensioenoverzicht kijken, krijgen ze in de meeste gevallen de schrik van hun leven. Premiepensioenregeling en zeer weinig opbouw. Die auto,s moesten toch ergens van betaald worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat geldt voor de huidige jonge ITers misschien. Maar in de jaren 90 viel dat bij de meeste bedrijven wel mee. Die ITers hebben geen slecht pensioen nu.
   Afhankelijk natuurlijk of ze bij t bedrijf zijn blijven werken, of zzp-er zijn geworden. En of ze in dat laatste geval hun pensioen uberhaupt geregeld hebben Vrijheid geeft alle vrijheid, ook om alles nu uit te geven.

   Verwijderen
 5. Van het bedrijf waar mijn man 16 jaar gewerkt heeft, krijg ik na zijn overlijden na pensioen-leeftijd maar bruto 500 euro nabestaanden pensioen. Dus kijk verder dan die lease-auto.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja hier ook een grote fan van MMM. Ik zit in een hele lage inkomensgroep maar lees hem al jaren en hij heeft me mede geinspireerd door te gaan op de weg waar ik al op zat. Het geeft niet dat hij tig keer zoveel verdiend als ik en al met pensioen is. Het gaat om de basishouding die hij heeft en die in elke inkomensgroep dienst kan doen. Natuurlijk kunnen we niet allemaal zoveel sparen of hebben we zoveel inkomen, maar ik heb wel het een en ander van hem geleerd. De 'harde' woorden die hij soms schrijft maken mij alleen maar aan het lachen en zijn soms hard nodig mensen wakker te schudden uit de smoesjeshouding waarin ze zelf zitten, waarom dit of dat niet zou kunnen. Mooi leesvoer. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank je wel voor de link naar het Nederlandse MMM-forum! Ik ken de blog al een tijd, ik kwam er terecht omdat www.earlyretirementextreme.com hem aanraadde.
  Ik lees veel Nederlandse blogs, maar sommige dingen zijn in België toch weer anders.Wanneer ik in Nederland zou leven, zou ik ook via Meesman indexbeleggen, maar iets dergelijks ken ik niet in België.
  Katrien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor jouw link. Wij moeten zelf eerst maar eens flink de hypotheekaflossing en dan in gunstigere financiën het beleggen overwegen. Ik vond in het forum draadje dit ook een mooie uitleg waarom wel of niet beleggen of je hypotheek aflossen:
   http://forum.mrmoneymustache.com/meetups-and-social-events/any-dutch-mustachians-here/msg416987/#msg416987

   Verwijderen
 8. Mooi filmpje! Hij komt heel sympathiek over. De Catherine filmpjes heb ik ook al eens gezien; heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja grappig gisteren voordat ik het hier neerzette zag ik dat je al in 2010 hier naar had gekeken op je blog :-)

   Verwijderen
 9. Ik kende de filmpjes van het vrekkenechtpaar al, erg leuk om te zien! Hoewel het vroeger toch redelijk normaal was om je hypotheek af te lossen dacht ik..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. voor de jaren 90 wel. Toen was je "gek" als je dat dat deed.

   Verwijderen
 10. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen