Verlossende aflossers: Jaarnota energierekening laagste ooit

vrijdag 12 februari 2016

Jaarnota energierekening laagste ooit

Met onze overstap van Greenchoice naar Qurrent, kregen we vorige week de afrekening van de jaarnota. Dat deze gunstiger dan gunstig zou uitvallen hadden we zeker verwacht alleen zooooo gunstig!!! Dus wij blij verrast met een teruggave van 365,84 euro die ons te wachten staat per 10 maart.

De nota is van 9 februari 2015 t/m 20 januari 2016, 345 dagen. Uiteraard een zachte winter over deze periode maar ook een enorm zuinig huishouden die inmiddels nog beter kan omgaan met laag gasverbruik (lees lage temperaturen) met alle positieve besparingen van dien. Bij Qurrent betalen we nu maandelijks 63 euro voorschot wat notabene met de 175 euro overstapkorting, die ze volgend jaar met terugwerkende kracht gaan afrekenen, berekend is. Daar zouden we met huidig verbruik ook uitkomen zonder die korting!

Zeker nu we ook los zijn van het idee, beter te veel voorschot te betalen aan de energieleverancier dan net genoeg, zitten we in onze maandelijkse lasten lekker laag. Wij weten nu bij baanverlies van mij zonder recht meer op uitkering en leunend op 1 salaris van Natasja en renteteruggaaf, wat ik moet doen om te overbruggen. Nu is 1 van onze backup scenarios snel onze Toyota Prius verkopen en inruilen voor een klein oud autootje. Maar ook de optie dat ik met een kassierebaan of in de schoonmaak, met een inkomen van minimaal 400 euro per maand, het kunnen redden tot ik een betere baan kan krijgen. En dit is dan 'worst case' scenario. Bijstand is geen optie, laat staan dat ik dat zou willen, dan maar schoonmaken.
Die gedachte geeft ons moed, wetende dat als we niet zouden consuminderen ik anders rond de 750 euro maandelijks iets moet binnenharken tot beter. Vanaf 2 maart aanstaande geniet ik voorlopig geen uitkering meer. Momenteel geniet ik nog van een kleine aanvulling op mijn huidige tijdelijke baan gezien de 32u (vorige werkgever 36u) en het huidige inkomen blijkbaar niet dekkend genoeg is voor wat ik voorheen verdiende. Inmiddels bestaat deze regeling niet meer geloof ik.
Onlangs sprak ik mijn contactpersoon van UZB Manpower en die liet me weten dat er wel meer administratief werk is dus wellicht is inpakwerk, schoonmaak of kassiere niet eens nodig.

Maar fijn we krijgen 80 euro meer terug van Greenchoice dan wat ik erg optimistisch al op had zitten hopen. Dat geld gaat als aanvulling naar onze OZ spaar (onvoorziene zaken spaarpot) want die moet nog aangevuld worden tot 5.000 euro. Echter staat er nog een racefiets in de schuur die een winterbeurt nodig heeft en straks weer dienst doet voor woon-werk verkeer. Dit om weer het auto verbruik te verminderen en aan de conditie te werken ;-) Het restant gaat dan naar de OZ spaar. Dan moet er wel een restant zijn :-)
Die kostenpost van de fiets is altijd een grote verrassing naast de standaard winterbeurt a 120 euro. De fietsenmaker vindt namelijk altijd meer verrassingen dan enkel het schoonmaken, smeren en kabels vervangen. Ik heb alvast wat 'te verwachten vervangen' onderdelen aangeschaft. Nu hopen dat ze hooguit nog wat kogellagers hoeven te vervangen want dat voelde eind vorig jaar tijdens het trappen niet zo soepel meer.

Afin, extra besparingsvoordeel dekt de extra kosten. Morgen de fiets alvast wegbrengen, de merels wassen zich al in de tuin en fluiten naar daglicht, de ijsvogel laat zich zien en de eerste grutto's zijn al waargenomen. Op naar de lente, op naar sportief fietsend een nieuw consuminderend jaar in.

8 opmerkingen:

 1. Wow dat is inderdaad echt een lage rekening zeg.. Wij zijn ook wel bezig met een graadje minder en de verwarming s avonds wat eerder omlaag draaien, maar dit is nog een heel eind weg...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ging bij ons ook niet over 1 nacht ijs of beter gezegd 1 jaar. Dus geef je zelf tijd. Vorig jaar was 19 en 18 graden heel wat, nu inmiddels 17 tot 15.

   Verwijderen
  2. wij zitten nu inderdaad op 19 graden. Ben benieuwd wat dat gaat opleveren....

   Verwijderen
 2. Mooi zeg! En hopelijk valt het met die fiets mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed dat je vooruit denkt. Is er een grote kans dat je je baan kwijtraakt? Ik maak ook zulke plannen :) heb een vaste baan, maar geld om een bepaalde periode (liefst meer dan 1 jaar) rond te komen in t geval van je weet het niet, heb ik sinds een paar jaar wel achter de hand. Inmiddels zijn de beruchte cb ketel en koelkast (ohnee het was wasmachine) al vervangen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja de baan gaat dit jaar ophouden, nog niet bekend wanneer en zolang dat niet is, zal ik blijven maar ik bereid me wel voor op minste, dan kan het altijd meevallen.

   Verwijderen
 4. Knap gedaan trouwens, jullie energieverbruik!

  BeantwoordenVerwijderen