Verlossende aflossers: Jaarnota waterverbruik 2015 is binnen

vrijdag 26 februari 2016

Jaarnota waterverbruik 2015 is binnen

Deze week ontvingen we van Vitens de jaarnota over 2015 over ons waterverbruik. We hadden afgelopen naar 'all time low' behaald met 59m3 verbruik. Het was spannend wat we terug zouden krijgen. We krijgen 14,10 euro terugbetaald na aftrek van he nieuwe tarief van 11,23 euro. Totaal 25,33 euro teveel betaald op het voorschot na aftrek van een nieuw verhoogd tarief over 2016 wat weer naar de spaarpot Onvoorziene Zaken kan.

We gaan vanaf maart 11,23 euro per maand betalen ipv 13,65 euro. Een 2,32 euro per maand. Daar maken wij uiteraard geen financiële smakkerds mee, maar het is gewoon leuk weer winst te boeken in duurzaamheid en zuiniger te kunnen zijn.

Dit jaar is het doel om < 50 m3 te komen in verbruik. Het kan gewoon zuiniger als je al bewuster bent.

9 opmerkingen:

 1. Wij zijn met twee en hadden bij de laatste afrekening van water 21 m3 water verbruikt. Ik spring zuinig om met water. We gebruiken zelden de badkuip en beperken het aantal douchebeurten. Mijn man kan zich dagelijks op het werk douchen en de werkgever stelt ook gratis handdoeken en washandjes ter beschikking die na gebruik naar de wasserij gaan. Ik douche me één tot twee keer per week en de andere dagen was ik me gewoon aan de lavabo met een bassintje water.Het water uit het bassintje gebruik ik om het toilet mee door te spoelen. Als ik me douche, vang ik het douchewater op in een badkuipje en dat water gebruik ik dan ook om de toiletten mee te spoelen. In elk geval bespaart me dat toch per jaar een heleboel water.
  Kuisen, ramen wassen doe ik met regenwater.
  Water op zichzelf kost niet zo heel veel maar het zijn vooral de distributiekosten en de kosten voor de watersanering die de waterfactuur doen oplopen.
  Ik probeer om elk jaar minder te verbruiken maar denk dat we nu eigenlijk niet veel meer minder kunnen verbruiken of we nu al doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk om te lezen en 21m3 is echt zuinig. Het kan zo veel bewuster met douchen. Leuk dat jullie ook douchewater opvangen, dat doen wij ook en ook gebruik voor toilet. Het voelt ook goed om regenwater veel meer in te zetten voor bepaalde zaken waar je normaal uit drinkwater tapt.
   Ja die distributiekosten zijn met 5 euro gestegen.

   Verwijderen
 2. hoi wij zijn met zijn vijven thuis, en ontvangen in april de waterrekening. Ben ook erg benieuwd waar we dit jaar op uitkomen :) Mijn man en ik douchen om de dag en onze kinderen zwemmen eens per week en gaan 2 keer per week in bad, dwz een speciekuip :) die in de douchecel staat. Echt geweldig! ik hoef hem maar 1 keer te vullen met water (65 liter min volume kind). de wc spoelen we snachts niet door (IEUW he ;) Ten eerste maakt het lawaai en ten tweede besparen we daarop. Vorig jaar kregen we 8 euro terug, ben benieuwd of we dit jaar moeten bijbetalen omdat we nu wel wat vaker wassen en de vaatwasser aanzetten. Dit alles wel op een kort waterbesparend programma.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor het delen. Heel leuk te lezen hoe anderen het doen. Ik douche ook niet meer elke dag en wanneer ik niet sport kan ik me prima af met een washandje om op te frissen. Overmorgen weer kijken hoe het staat met waterverbruik van februari :-)

   Verwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. :) onze watermeter kan ik niet gemakkelijk bekijken, hij zit namelijk onder de grond met diverse platen eroverheen. Zal binnenkort wel moeten haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi vandaag kreeg ik de vraag vanuit de watervertrekker, of ik de stand wilde doorgeven. er stond ook een lijstje bij met de meterstanden van vorige jaren. Dit jaar hebben we 5 kuub meer water gebruikt, in totaal 84 m3. (2 volw en 3 kinderen onder de 8)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 5 personen is niet niks en dan nog netjes. 84 was ons verbruik voor 2 met een tuin in de zomer, af&toe een bad en onbewuster met water.

   Verwijderen
  2. :) dank je. We zijn er bewust mee bezig, proberen dit ook aan de kinderen mee te geven bij handenwassen etc. Douche uit als het bad (speciekuip) vol zit etc. Daarintegen stimuleren we wel om veel water te drinken hihi

   Verwijderen