Verlossende aflossers: Mijn hart houdt mijn verstand niet bij

woensdag 24 februari 2016

Mijn hart houdt mijn verstand niet bij

We zitten momenteel in een rollercoaster ride met gevolg dat er gisteren een kogel door de kerk is geschoten voor vervolgstappen. We zetten ons huis te koop. Het momentum is hier en de kansen liggen er. Dat dit zo snel zou gaan is verstandelijk goed bij te benen maar mijn gevoel zet af&toe de hakken in het zand.

Vorig jaar juni was de start van extra aflossen met voor ons niet te voorziene realisaties in aflossen en bezuinigingen als newbe consuminderaars. En met alle informatie die we ook bij andere bloggers lazen, hoe zij hun leven vormgeven met hoe zij geïnspireerd zijn, om minder financieel kwetsbaar te zijn tot zelfs financieel vrij, bleek het beetje bij beetje bij ons ook niet zo onrealistisch meer te zijn. Met invloeden en bewustwordingen omtrent minimalisme, consuminderen, tiny houses, lage rentes, (tijdelijke) aantrekkende huizenmarkt en ons succes in veel aflossen blijken we vandaag al dichterbij de huidige marktprijs te liggen met onze hypotheekschuld. Door met vrienden te sparren en de huidige tendens van woningverkoop in onze buurt begonnen we concreter na te denken over verkoopmogelijkheden. Dus afgelopen vrijdag gingen we eerst langs de Hypotheker die ons met huidige inkomsten een beter perspectief bood dan wij aanvankelijk dachten te hebben met 1 vaste baan en 1 tijdelijke baan.
Na afgelopen vrijdag gingen we nog vrijer oriënteren op Funda naar mogelijke woningen en bespreken we dagelijks samen onze strategie, mogelijkheden en consequenties als we kunnen verkopen en kopen. We willen sowieso verhuizen naar een kleinere en goedkopere woning want met de huidige rente is voor ons de winst in lastenverlaging enorm groot wat we niet willen laten liggen.

Geld maken is allereerst op kosten besparen ...

Met een kleinere woning met de huidige lasten kunnen we wellicht, afhankelijk van de woning keuze, tussen 50.000 tot 100.000 euro aan hypotheeklast besparen. Dusssssss

Maar wat betekent dit voor mij gevoel? Heel veel want ik ga een super heerlijk huis verlaten met een geweldig lekkere tuin vol lieve leuke vogeltjes en een fijne buurt met buren die met ons een gezonde sociale controle op na houden. Waarvan we 2 buren hebben waar we sinds dag 1, alweer 6,5 jaar geleden, zullen verlaten waar ik een paar maanden geleden nog zei, 'nee hoor wij gaan echt niet weg.' En een buurt is ook heel wat waard! Hoogland is wat waard!!
Dus bij elke keuze in dit proces denkt mij verstand, doen! Maar mijn hart sputtert en kijkt weemoedig naar de fijne woonkamer, de tuin en denkt aan de lieve buren.

Nadat gisteren de makelaar was langs geweest voor een waardebepaling was ik na zijn conclusie overtuigd dat dit het moment is om te doen wat we willen doen. De kogel is door de kerk. Dat betekende vervolgens dat we gisteren op de stoep stonden bij onze lieve buren want voor dat het bord in de tuin komt wil ik me verantwoorden aan de liefste en fijnste buren die ik ooit gehad heb. Gelukkig was hun reactie positief, wat het weer makkelijker maakt voor mijn hart.

Nu nog meer opruimen in huis en afstand doen van hebbedingen en spullen die veel emotionele waarde hebben maar meer ruimte gebruiken dan in gebruik zijn.
We gaan ons voorbereiden en onderzoeken verder de woningmarkt. Spannend allemaal ... maar komt vast goed.

33 opmerkingen:

 1. Bij ons is het nu bijna twee jaar geleden dat ons huis in de verkoop ging. Zooo spannend!
  Mijn tip is om het huis lekker schoon te laten ruiken. De Dasty badkamerreiniger heb ik bijzonder vaak gebruikt toen. Vlak voordat er kijkers kwamen nog vlug even wat in de douche en de wc spuiten.
  Wij hadden ons huis heel erg opgeruimd. We hebben een fotograaf gehad die tevens styliste was en zij heeft ons heel goede tips gegeven.
  Heel veel succes met de verkoop!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor de goede tip! Ga ik wat mee doen. Volgende wk hebben we 2e gesprek en dan zal er afspraak komen met fotograaf en styliste en dan hopelijk 21/3 de verkoop in. Maar de makelaar liet al weten wat er allemaal weg moest haha. Dus dit weekend gaan we weer opruimen anders doet de styliste dat wel.

   Verwijderen
  2. Bij ons had de makelaar ook al wat tips gegeven. De supertip van de styliste was om het kleed uit de kamer te halen. Daardoor werd de toch al lichte woonkamer nog lichter en ruimer.
   Ik vergat erbij te zetten dat ik die Dasty bij de Wibra kocht. Hopelijk gaat het bij jullie net zo snel als bij ons. Het huis was in vijf weken verkocht. We hadden de vraagprijs heel scherp gezet omdat we er heel snel vanaf wilden zodat mijn man niet nog een winter elke dag dik 200 km voor zijn werk hoefde te rijden. Wij hadden geluk dat er veel overwaarde op het huis zat omdat we er al twintig jaar woonden.

   Verwijderen
  3. Ik hoop het ook, en goed te weten dat Dasty bij de Wibra is te halen, heb het al doorgegeven aan Natasja. Ons huis kan niet heel scherp, wij moeten beetje van geluk hebben denk ik zelf. Over dat kleed, de makelaar zie dat de styliste onze tafeltjes waarschijnlijk weg zal doen en misschien wel een kleed laat liggen op ons parketvloer hahaha.

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. nou en of, het is weer een en al huis wat in het koppie speelt.

   Verwijderen
 3. Verhuizen is een enorme stap dus het is heel normaal om je daar een beetje ongemakkelijk bij te voelen. Veel plezier met de zoektocht naar een nieuwe stek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zeker, ik geef mijn gevoel ook ruimte en geef er aan toe want hoort bij het proces. Als ik dat niet doe dan krijg ik later lastige gevoelens. Bij de echte overstap moet alles voelen als 'het is goed zo'.

   Verwijderen
 4. Vergeet niet vooraf de bijdrage VvE te vragen bij aankoop van een appartement. Deze bijdrage kan hoog zijn en belastingtechnisch kun je er niets mee. Misschien is dan een gelijkvloerse woning nog een optie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat staat er meestal wel vermeldt bij appartementen. Ja gelijkvloers zou ideaal zijn.

   Verwijderen
 5. Spannend! Hopelijk zijn jullie het huis snel kwijt! Ik heb mijn huis ook te koop en ben ondertussen vast bezig met opruimen enzo, dan kan het op het moment dat het zover is ook allemaal snel gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit moet jou en ons jaar worden :-) ik moet nog meer spulletjes weg doen, nog rigoreuzer en er is zoveel al weg.

   Verwijderen
 6. De grote stap ook gezet, wat goed!!! Wij verwachten ook ongeveer 1 ton minder hypotheek te hebben straks. Heerlijk toch, die hoeft ook niet meer afgelost te worden. Spannend hé ? Gewoon instappen en rijden maar in die rollercoaster. Ik volg je op de voet......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja geweldig, ben zo benieuwd waar jullie uitkomen en wij. Zo leuk dat er meer mensen in onze blog community de zelfde stappen ondergaan. Wel motiveren elkaar, ik ben zo blij dat ik vorig jaar de blog van zuinigaan ben begonnen met een hele ontdekking naar meer bloggers.

   Verwijderen
 7. Wow, wat een beslissing. Begrijpelijk (geldtechnisch) maar wel heel aangrijpend als het gaat om leuke buren, veel ruimte etc etc. Heeeeeeel veel opruimplezier en een snelle verkoop gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Moedige beslissing. Ik hoop dat jullie in de toekomst net zo fijn wonen als nu. Ik hou wel van zo'n groot huis als jullie nu hebben.
  Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat hoop ik ook, daar gaan we voor. Maar is zeker spannend.

   Verwijderen
 9. Spannend hoor! Ik duim met jullie mee dat het huis snel wordt verkocht. Blijven jullie wel in Hoogland? Want een rasechte Hooglander gaat natuurlijk niet in Amersfoort wonen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dank je! Haha eigenlijk zijn wel net als inmiddels de meeste Hooglanders import. Van oorsprong uit Loosdrecht en Hilversum. Maar we willen 033 in en niet weg. Hoogland heeft niet heel veel wat voor ons kleiner wonen aantrekkelijk is. Maar zeg nooit nooit Als er 1 is dan doen we het misschien. Het is een heerlijk dorp.

   Verwijderen
 10. Ook ik kan je aanraden om professionele fotoś van je huis te laten maken en je huis heeeeeel erg op te ruimen. Potentiele kopers willen ruimte zien en mogelijkheden voor hun eigen spullen. Dus opgeruimd, fris en licht verkoopt echt beter... Gelukkig heb je nog even de tijd om aan het idee te wennen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dank dat je dat nog benadrukt. Onze makelaar pakt het met styliste en fotograaf aan. Wij moeten het echt een beetje van alle gelukselementen hebben dus de Dasty staat op de lijst en opruimen. Gisteren weer een slag gemaakt.

   Verwijderen
 11. Wat ontzettend stoer dat jullie deze keuze maken. Wat zal het een (financiële) vrijheid op gaan leveren! Gaat jullie huizenzoektocht wel in dezelfde regio plaats vinden?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja de grote winst in lasten is heel fijn. Willen in 033 blijven maar nu overwegen we ook klein appartement en later of sneller een vakantiehuisje in de regio. Dan toch natuur en een vastgoed wat sneller afbetaald kan worden. Alle mogelijkheden gaan we langs. Nu spannend of verkoop goed gaat zonder te veel verlies, geen baan verlies en wat de plek gaat worden :-) Maar ook leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Veel huizenjacht plezier! Ik ben benieuwd waar jullie uit gaan komen. Wij wonen in Hoevelaken, tegen 033 aan. Ook erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat spannend nu. Wat zijn jullie plannen? Ik lees hierboven een appartement?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Jeetje dat is ook wat! Huis in de verkoop. Ik heb mijn appartement (al bijna een jaar) in de verkoop. Maar huizen kunnen heel snel gaan begrijp ik tegenwoordig. Spannend voor jullie. Ik zelf ben vooral bang als ik het verkocht heb dat ik dan in een periode kom dat ik nog niets nieuws heb en geen idee waar ik dan later kom te wonen. Oftewel, je weet wat je hebt maar niet wat je krijgt. En ik wil juist een huis, dus dat zal dan sowieso duurder worden ... mmmmm nu ik jouw blog lees ga ik ook weer denken ... doe ik er wel goed aan. Maar ik vind een fijne plek plus tuintje ook wel heel fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Mevrouw H :-) ik snap helemaal dat je een tuin wilt als je al zolang gewoond hebt in een appartement, dat had ik ook en je moet er zeker voor gaan. Maar misschien is er ook nog wel een combi mogelijk van appartement met tuintje. Wij zelf onderzoeken nu misschien een combi van klein appartementje en vakantiewoning in park. Dan hebben we ons tiny huis in de natuur en ons investering van een appartementje die we aflossen en kunnen verhuren om later inkomen te genereren.

   Het is heel goed om al die gevoelens langs te laten waaien. Zo werkt het voor mij, van de ene hoek naar de ander en dan er helemaal zat van worden om langzaam tot de juiste keuze te komen. Belangrijk is om toe te geven en durven denken van alles af te zien waar je eerst dacht dat je wilde. Uiteindelijk schommel je weer terug en/of vind je iets van, 'Dit wordt hem' :-) Leuk H. en blijf dromen, dit jaar moet het gaan gebeuren :-)

   Verwijderen
 16. Ons vorige huis was echt perfect tot in de puntjes afgewerkt en ik voelde me in het huis helemaal thuis. Ik werd helaas weg gepest door heel veel geluidsoverlast zo erg dat we 40.000 euro hebben toe moeten leggen. En het is me nog steeds elke euro waard! Nu wonen we in een iets groter huis maar precies in de wijk en straat waar we wilde wonen. We hebben niet op huis gezocht maar op locatie. Ik wilde rust, rust en rust maar toch ook alles op loop afstand. We wonen nu tussen 3 parken, tegenover een vis vijver en sloot. Veel speeltuinen voor de kinderen en veel groen waar ze kunnen ravotten. De school is een paar straten verder op. Loop ik het park door sta ik naast 2 supermarkten, 5 minuten fietsen is het kleine centrum en 15 minuten op de fiets zit ik in een groot overdekt winkelCentrum. We hebben een hypotheek van 180-185.000.
  Wat k eigenlijk wil zeggen is dat je ergens thuis voelen in een huis en wijk heel erg belangrijk is! besef goed wat je achter laat. Ik vind het heel erg dapper van jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja de wijk is ook belangrijk of de mensen om je heen en vooral ook je directe buren. Als er daar 1 irritatie bij is ben je de klos. Verder vind ik rust ook belangrijk en niet veel verkeersdrukte en dergelijke. Ik zit nog erg in de wik & weeg fase van diverse mogelijkheden. Gemak vind ik ook heel belangrijk wat betreft winkels. Ik heb altijd dichtbij winkels gewoond en dat is onmisbaar, maar rust een een plek buiten met wat vogels vind ik ook een prio.

   Verwijderen
 17. Wat spannend zeg! En heerlijk dat jullie met een goedkoper huis zoveel kunnen besparen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen