Verlossende aflossers: Waarom consuminderen en 'Rich dad poor dad' overeenkomen

zaterdag 20 februari 2016

Waarom consuminderen en 'Rich dad poor dad' overeenkomen

Uit het boek Rich dad, poor dad (1997) van Robert Kiyosaki:

'Most people have a price. And they have a price because of human emotions named fear and greed. First, the fear of being without money motivates us to work hard, and then once we get that paycheck, greed or desire starts us thinking about all the wonderful things money can buy. The pattern is then set.

The pattern of get up, go to work, pay bills, get up, go to work, pay bills ... Their lives are then run forever by two emotions, fear and greed. Offer them more money, and they continue the cycle by also increasing their spending. This is what I call the Rat Race.'


Vorig weekend hadden we familie op bezoek en werd me het boek van Robert Kiyosaki 'Rijke vader, arme vader' aangeraden. Van de week begon ik met lezen en in hoofdstuk 2 - Les 1 van de 6 lessen werd ik gegrepen door oa. de bovenste quote. Vooral het stukje 'Fear & Greed' was een eyeopener. Het besef dat zelfs ik, de enthousiaste consuminderaar, ook nog uit 'Angst & Gulzigheid (Verlangen)' handel. Natuurlijk vele malen minder als consuminderaar. Wij zijn thuis nog steeds in ontwikkeling bezig op gebied van financiële vrijheid. Met deze eyeopener krijgt alles nog een verdiepingsslag. Het is een vervolg op de kennis die ik afgelopen weken heb opgedaan uit de blog van Mr. Money Mustache (MMM). Een blog van een 30-jarige pensionado die sober en zuinig leeft maar echt financieel vrij is.

Het boek van Robert Kiyosaki triggered me niet om veel geld te verdienen en rijk te worden, maar wel dat wij stappen verder moeten gaan denken om niet alleen hypotheekvrij te leven maar juist kapitaal te gaan opbouwen. In de hoofdstukken 3 en 4 komt hierbij dan ook de volgende trigger:

An asset is something that puts money in my pocket. A liability is something that takes money out of my pocket.

en dan deze:

The rich buy assets. The poor only have expenses. The middle class buys liabilities they think are assets.
Wij behoren bij de 'middle class' en ondanks dat we consuminderen en enorme slagen maken in het vrijmaken van geld zonder harder te werken, onze verantwoordelijkheid nemen op onze eigen schuld zonder daar op het systeem af te geven, zijn wij nu nog die 'middle class'. Wij denken zekerheden (liabilities) te hebben en zien ze als kapitaal (assets). Het doet me beseffen dat wij nog kwetsbaar zijn. En wat Robert schetst met de toekomst van afhankelijkheden op belastingen en pensioenen is vandaag de dag, maar vooral op mijn oude dag, een keiharde werkelijkheid. Wij grappen al over dat wij geen pensioen meer zullen kennen. Maar zo'n grap is dat niet.

Met dit boek zijn wij aan het herbezinnen voor hoe wij verder gaan en hoeveel we verder kunnen gaan. Houden we de luxe auto nog achter de hand voor het geval dat ik werkloos wordt zonder uitkering en niet direct aan ander werk kom, of gaan we deze auto nu al vrij maken om dat geld in te zetten om nog sneller af te gaan lossen, of te reserveren om ons huis te verkopen en nu al proberen kleiner te gaan wonen?
Waarom niet nu alvast met nog minder gaan leven, alsof de situatie nijpender is, dan wachten dat het komt.
Nogmaals wij hebben al enorme slagen gemaakt en ook hebben wij een ondergrens hoe diep we willen gaan. Zo vind ik nu leven op bijstandsniveau wel een stap te ver, maar door het boek ontdek ik wel dat wij toch nog verder bereid zijn te gaan. En als je instelling zo is, de juiste mindset, kan je veel meer realiseren. Daar gaat het boek dan ook eigenlijk over, mindset.

Gisteren zijn we naar De Hypotheker gegaan (concurrent van onze Hypotheekshop) om uit te zoeken of wij met ons huidige financiële situatie (1 baan onbepaalde tijd, 1 tijdelijke baan) een hypotheek kunnen nemen op een kleiner huis wat we op het oog hebben. Door het boek en voorafgaande periode  gaan we echt onderzoeken in plaats van dromen vanuit bed voor het slapen gaan. Ook blijven we praten over hoe ver we willen gaan of kunnen gaan om het roer om te gooien. Zo kijken we naar Floortje naar het einde van de wereld en toetsen onszelf wat wij zouden willen of kunnen. Niet om in dromen te vervallen maar om nieuwe opties en ideeën te bekijken. Wat als we ons huis momenteel in deze gunstigere tijd 'break even' zouden kunnen verkopen, dan zijn we schuldenvrij. Ook de ontwikkeling van 'Tiny Houses' kan wellicht een pad banen. Voor ons zou dat een small house worden.

In ieder geval zitten we in een enorme ontwikkeling en volgt de ene inkijk en inzicht de andere op wat op ons pad komt. Dat komt door mensen die we spreken, informatie die we lezen. En wij zijn pas vorig jaar in juni begonnen met aflossen.

Maken jullie ook zulke ontwikkelingen mee wat je op voorhand niet had kunnen bedenken?

26 opmerkingen:

  1. Ja onzettend, er gaat een wereld met nieuwe keuzemogelijkheden voor je open als je je in dit soort interessante mensen verdiept. We doen allemaal zo erg 'hetzelfde' ( baan, huisje, auto, etc), dat het allemaal vanzelfsprekend is/was en we er niet over nadenken. Ik vind het zo heerlijk om verder te kijken dan deze standaard, en zeer inspirerend om te zien hoe anderen hiermee zijn omgegaan. Ik wil van iedereen alles leren, om zo mijn eigen manier te gaan ontdekken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Grootste nadeel van "Rich dad poor dad" is dat de auteur eigenlijk iedereen aanraadt om hele grote risico's te nemen om rijk te worden - want sommige mensen die rijk zijn, zijn rijk geworden door risico's te nemen; en daarbij vergeet dat de meeste mensen die die risico's namen NIET rijk zijn geworden maar bankroet zijn gegaan. Dit heet survivorship bias en de auteur heeft daar erg veel last van.

    Als je er door geïnspireerd raakt om goed over je uitgaven en inkomsten en investeringen na te denken: prima! Als het je stimuleert om wilde gokken te nemen met al je geld: oei.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Petra, Je hoeft niet groot te gokken er zijn tegenwoordig genoeg mogelijkheden om met een kleine investering (min. 50€) een mooi extra inkomen op te bouwen. Zelf heb ik nu 6 van deze kleine verdienmodellen. En bij elkaar opgeteld is dat een mooie aanvulling op ons pensioen!!

      Verwijderen
    2. Petra, het boek wordt een nadeel als je in 'Greed' blijft hangen. Ik zou vooral les 1 nemen, zorg dat je iets hebt voordat je iets uitgeeft. En de groep lezers die hier komen zullen er meer iets halen zoals wij ipv de focus op grote risico's. Geld maken begint bij bezuinigen, niet bij harder werken. Investeren doe je pas met zijn 6 regels, doordacht. Degene die zich verblindt op zijn raad van grote risico's is nog steeds de man die werkt voor geld.
      De keuze om risico's te nemen kan je ook zien om je te durven openstellen aan verandering en ontwikkeling. Leven zonder angst hoeft niet direct gepaard te gaan met risico's eerder verandering en ontwikkeling en het loslaten wat je gewend bent.

      Verwijderen
    3. Beste Dick, don't worry, ik koop af en toe een 1/5e staatslot als ik goklust heb, en voor de rest beleg ik mijn geld in indexfondsen. Over tien jaar heb ik genoeg geld om te gaan rentenieren. Dus met mij gaat het goed.

      En beste Rose, ik denk dat er veel en veel betere boeken zijn dan Rich Dad Poor Dad, die dezelfde goede boodschappen kunnen overbrengen die jij noemt. Wat dacht je bijvoorbeeld van het boek "Je geld of je leven" van Van Veen en Van Eeden? (Dit is trouwens tegenwoordig gratis te downloaden vanaf hun website Vanspaarbankveranderen.nl ).

      Verwijderen
  3. Ik vond het ook een heel fijn boek. Natuurlijk moet je er bepaalde dingen uit gaan filteren, niet iedereen is geboren om ondernemer te worden.
    Voor mij blijven uit alle boeken die ik tot nu toe gelezen heb vooral het idee van "je geld voor je te laten werken" en zo een passief inkomen te verwerven hangen. Daar wil ik zeker nog iets mee gaan doen. Ben er alleen nog niet uit waar ik me op ga richten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hi Petra, geld of je leven heb ik al gelezen maar dank voor de tip, voor mij geeft rijke vader arme vader een verdiepingsslag dus zeker meerwaarde.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goed boek. Er is ook een spel wat je samen kunt spelen. Heel leerzaam. Een ondernemer kent toppen en dalen,

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik las het boek ook, en de liabilities die als assets gezien worden, is wat ik er uit onthield. Dat een huis een kost is, en geen investering, begrijpt mijn omgeving (echtgenoot, ouders, vrienden)echt niet.

    Mijn favoriete boek over financiële onafhankelijkheid is “Early Retirement Extreme — A philosophical and practical guide to financial independence” van Jacob Lund Fisker, van het blog earlyretirementextreme.com.

    Katrien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor de tip Katrien. Ja ik ben nu ook bewust wat het verschil is tussen assets en liabilities. Dat heeft nu ook invloed op het vraagstuk hoe wij nu verder willen en kunnen.

      Verwijderen
    2. Jacob's website ken ik. Je stellling dat een huis een kostenpost is (liability) en geen investering( asset), snap ik niet. Kun je dat uitleggen?
      Een huis kost wat. Danwel is een kostenpost (je betaalt voor een dak boven je hoofd). Maar het bezit van een huis is vermogen (asset). of het een handige investering is, tja. Ik vind het feit dat ik na 30 jaar (of minder) niet meer hoef te betalen voor het dak boven mijn hoofd, een winstpunt. Daarnaast zie ik het huis als een soort lot in de woningmarktloterij: je kan winst maken (en ook wat verliezen, maar niet waarscijnlijk heel veel).

      Verwijderen
    3. Nouja zolang je huis geen geld oplevert dan is het geen asset, dan heb je het wel omdat het afbetaald is geen kosten maar het levert je niets op aan inkomsten. Met onderhoudskosten steek je er nog steeds geld in. Zolang je ergens geld insteekt meer dan dat het oplevert kost het je wat. De stelling is wel dat als jij je huis verhuurt en er geld voor krijgt wat meer oplevert dan de betalen hypotheek of als je afgelost bent meer dan je onderhoudskosten dat je dan een 'Asset' hebt.

      Maar of je zelf lukt om 'assets' te hebben, voor ons is het nu prio om zo'n laag mogelijke hypotheeklast te hebben met het doel sneller volledig af te lossen. dat kunnen we nu realiseren om eerst maar eens kleiner te gaan wonen omdat we dat zouden willen en kunnen en er meteen ook een enorme hypotheeklast verlaging mee gemoeid gaat. Echter moeten we ons huis wel redelijk moeten kunnen verkopen. Dat gaan we nu onderzoeken.

      Verwijderen
  7. Er zijn een aantal boeken die mijn financiële bewustzijn hebben veranderd. De 4 urige werkweek, rijke pa arme pa en de serie van Gerard Hormann . Ook Chris Guillebeau en Willem Middelkoop hebben daaraan bijgedragen. Naast MMM en de nederlandse consuminderblogjes heb ik nu een ander financieel wereldbeeld dan drie tot vier jaar geleden.

    Onze onwikkeling en ideeën zijn daardoor wel veranderd. Minder ratrace, meer genieten, beter financieel voor je zelf zorgen, niet alles doorschuiven tot je pensioen of rekenen op AOW en pensioen.

    Daarom de volgende plannen gemaakt: zo snel mogelijk financieel onafhankelijk worden door hypotheek aflossen (binnen de komende 8 jaar als alles meezit) en een extra inkomstenbron te genereren door bijvoorbeeld een webshop. Ook tot ons 70e fulltime werken en er dan achter komen dat je pensioen grotendeels verdampt is, zien we ook niet zo zitten. Nadat het huis is afgelost willen we minder uren gaan werken.

    Ook onze afgeloste eengezinswoning verkopen en kleiner wonen met eventueel een 2e kleine woning als hard asset voor extra inkomsten is ook nog een optie waar we aan denken om AOW en pensioen vermindering op te kunnen vangen.


    Chris

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Chris, dank voor je reactie en het delen van je plannen. Leuk te lezen dat er meer mensen verder kijken dan alleen volledig aflossen. Wij hopen een goedkoper en kleiner huis te nemen en deze dan binnen 10 jaar af te lossen om daar of geleidelijk tijdens ook wat kapitaal aan te leggen. Maar jouw 2e huis, zou nu niet kunnen maar ook een interessante gedachte!! Zelf had ik deze wk idee om te beginnen met verhuur camper en daar mee te beginnen als kleine investering en begin. Maar de mitsen en maren van Natasja en nu de overweging ons huis te verkopen gezien we weten dat we een nieuwe hypotheek kunnen afsluiten, is dit even geparkeerd. Maar wel leuk dat mijn creatief ondernemersgeest geprikkeld is door het boek. Weer verder durven denken in mogelijkheden.

      Dan voor het delen van jou aanpak, dat vult weer aan in ons proces :-)

      Verwijderen
  8. Jazeker, ik ben in 2013 begonnen met mijn eerste aflossing, en inmiddels staan we niet meer onder water! Volgende doel is 10duizend eraf zodat er een half procent opslag afgaat. Wat leuk dat jullie een smal house overwegen. Lijkt me geweldig! Alleen gaat dat ons nu niet lukken gezien we kinderen hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat ik me afvraag is of het geld dat nodig is om je huis te verkopen, een nieuw huis te kopen en alle bijkomende kosten niet net zo goed in het huis te stoppen waarin je nu woont om je woonlasten lager te krijgen.
    Verder ziet jullie woning er ruim uit en zou je wellicht een bedrijfje vanuit je eigen huis kunnen starten.

    Wij zijn verhuisd naar een ruime, vrijstaande woning. Vrijstaand wonen wilden we al heel lang en hebben daar ook heel lang voor gespaard. Onze volwassen zoons wonen nog bij ons en zijn bezig een bedrijf op te starten, voorlopig blijven ze nog wel bij ons wonen en het huis is ook geschikt als meergeneratiewoning. We willen over zeven jaar hypotheekvrij zijn en lossen nu veel extra af.
    Of we hier altijd blijven wonen, weten we niet. We houden opties open om naar een ander deel van het land te verhuizen of evt later naar een voordeliger en zonniger land te verhuizen.

    De boeken van Gerhard Hormann hebben we veel aan gehad. We zijn nu bezig met het boek 'Deflatie in aantocht'. Ook heel leerzaam.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Yelena, wat jij voorstel om hier te blijven met meer huis heb ik overwogen maar als wij nu naar een kleiner huis gaan wat voor ons tot bejaard genoeg is dan kunnen we met de huidige rente 500 euro NETTO zakken met 10 jaar vaste rente met nog maar een hypotheekschuld van 170k ipv 256k. Dan zijn we niet meer afhankelijk van 2 salarissen, en anders met huidige inkomsten in 10 jaar volledig afgelost zijn. Dus met de huidige beweging in de markt en rente is dit misschien ons moment. Wij overleggen nu of wij op korte termijn ongeacht het huis dat we op het oog hebben sowieso in de verkoop gaan zetten. Als de verkopende makelaar ons enig gevoel geeft dat we 'break even' kunnen uitkomen en anders tussendoor blijven aflossen.
      Eigen zaak weet niet of me dat goed zal lukken en of ik daar al mijn energie in moet stoppen maar ik zou met eigen zaak geen extra ruimte nodig hebben.

      Maar fijn dat je het allemaal aandraagt, altijd goed alles nog even langs te lopen en niet in 1 richting te blijven denken.

      Verwijderen
    2. Ik kan me jullie keuze nu veel beter voorstellen als ik die bedragen zie. Ik woonde hiervoor in de Noordoostpolder en daar zijn de huizen niet duur. Daar zou een huis als dat van jullie (ik kan natuurlijk niet binnen kijken :-) ) ongeveer anderhalve ton kosten. Als je dan goedkoper wilt wonen kom je misschien bij een ton, maar waarschijnlijk nog niet eens en dan is het verschil in geld een stuk kleiner.
      Heel veel succes met alles!

      Verwijderen
  10. Al 30 jaar consuminderaars. We losten in 10 jaar een kleine hypotheek af die eigenlijk 30 jaar was. Onze hypotheekverstrekker snapte het niet. We hebben al 20 jaar geen hypotheek meer. Ik was van de eerste lid van de vrekkenkrant en genoeg. We komen al 35 jaar op rommelmarkten en zijn leuk, gezellig maar "tweedehands" ingericht.
    Onze 2 kinderen hebben nu allebei ook een eigen huis, goede baan.
    We hebben voor allebei hun studie kunnen betalen, dus konden ze zonder studieschuld beginnen. we zijn nu weer met zijn 2tjes.
    Ik ben 10 jaar thuisblijfmoeder geweest, dus we hebben jaren van een minder dan modaal inkomen moeten rondkomen. Maar door keuzes te maken en veel zelf te doen, een goed leven gehad. de eerste jaren ben ik weer wat gaan werken onder schooltijd en zo steeds meer. Gingen niet op vakantie, maar deden leuke uitjes in Nederland en in de buurt.
    We gaan nog steeds niet op reis, doen lekker hier een paar weken wat we willen.
    We hebben de kinderen nog wat mee kunnen geven toen ze een huis kochten. Nu kunnen we weer meer sparen, want dat wordt pensioenvoorziening. Hoe lang ik nog kan werken weet ik niet, want mijn ouders zijn bijna 80 en dan ga ik "mantelzorg" doen want de zorg is niet veel meer. Voordat consuminderen werd uitgevonden deden wij het al, tot verwondering van familie en vrienden.
    Eenvoudig leven en niet met de meute mee hoeven doen is zo prima.
    We hebben een eenvoudig klein oud autootje, ik ga op mijn fiets naar het werk hier in de buurt, we hebben geen vaatwasser of wasdroger.
    Ons salaris ligt maar een paar euro boven het minimum maar we hebben nu een buffer van ruim anderhalf ton door zuinig te leven, zelf te koken, onderhoud aan huis, nooit in een uitkering gezeten. We zien wel wanneer we stoppen met werken, het kan evt. eerder.
    Lees nu ook af en toe blogs over consuminderen, maar het kan.
    Het is een kwestie van keuzes maken, vergelijk je niet met een ander maar kijk wat jou, jullie keuzes zijn en volg je eigen pad.
    Er is er maar eentje die het allerbeste met je voor heeft.....dat ben je zelf. Veel succes met jullie keuzes. Een tevreden consuminderende vijftiger

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lieve Anoniem, dank voor je mooie eigen bijdrage en wat een eer om een consuminderaar avant la lettre hier voorbij te zien komen. Je verhaal geeft zoveel moed en motivatie ook al voelt het hier goed met wat we bezig zijn. Maar elke reactie en verhalen dan kan je zelf weer wat extra puntjes op de 'i' doen merk ik. Net als vorig jaar dat ik zo'n beetje alles wel had doorgelicht, blijf je nog dingen ontdekken waar er nog wat af kan. Zelfs een enthousiaste consuminderaar blijft nog in oude patronen denken.
      Mooi hoe jullie het gedaan hebben voor jullie zelf maar ook voor jullie kinderen. Een inrichting van 2e hands zal voor een leek niet herkenbaar zijn :-) Bij ons is alles marktplaats of IKEA. Maar inmiddels shoppen we eerst in de kringloop.

      Verwijderen
  11. Hoi anoniem, wat een mooi verhaal, zo doe ik het ook, inmiddels zijn onze kinderen 5 en 7 jaar, ik werk wel, maar erg weinig (deels noodgedwongen maar toch! ) ik ben er veel voor ze. Maar waar het kan proberen we te besparen en te sparen en aflossen. Gaat over tien jaar vast sneller. Ik heb nu de smaak te pakken en zie onze toekomst rooskleurig in. Groetjes van een 30er.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi anoniem, wat een mooi verhaal, zo doe ik het ook, inmiddels zijn onze kinderen 5 en 7 jaar, ik werk wel, maar erg weinig (deels noodgedwongen maar toch! ) ik ben er veel voor ze. Maar waar het kan proberen we te besparen en te sparen en aflossen. Gaat over tien jaar vast sneller. Ik heb nu de smaak te pakken en zie onze toekomst rooskleurig in. Groetjes van een 30er.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Goed om te lezen dat ieder het op zijn eigen manier doet. De een door goed te kijken naar de uitgaven en waar mogelijk is te besparen. Hier valt echt nog heel veel te halen voor vele. Wij doen dit regelmatig. De andere kijkt naar extra inkomsten. Wij doen beiden. Besparen en extra inkomsten. Bedankt voor de boekentips. Leuk om mekaar zo te helpen. Groetjes van en 65+er

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Fijn boek hé? Gelukkig zijn er nog een heleboel lekkere boeken! Het belangrijkste van FO worden is niet het financiële plaatje maar het mentale plaatje.

    Tevens het lastigste. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja helemaal eens wat betreft het mentale plaatje en dat daar eigenlijk ook je winst zit, hoe dan verder alles te verwezenlijken moet je daarna bepalen. Het verandert je sowieso. Ja lekkere inspiratie lectuur.

      Verwijderen