Verlossende aflossers: Hardware wallet voor cryptocurrencies de Ledger Nano S

maandag 20 november 2017

Hardware wallet voor cryptocurrencies de Ledger Nano S

Dat een hardware wallet van belang is bij beleggen in cryptocurrencies wordt zelfs door John McAfee bevestigd hoewel momenteel exchanges zoals Coinbase er alles aan doen om veiligheid via kluizen te waarborgen. 

Zo besloot ik in mijn eerste week in deze wondere wereld naast het openen van een account bij Coinbase tot aanschaf van mijn hardware wallet de Ledger Nano S. Zie mijn vorige blog om te zien hoe je deze voordelig kan kopen, lees kopje update schuingedrukt.
Bij aanschaf werd ik meteen geconfronteerd met een wachttijd. Duidelijk dat de hardware wallets in trek zijn. De levering van mijn hardware wallet was op donderdag 16 november jl. Ik kon meteen na installatie proberen mijn vers aangekochte Ethereum coins over te zetten.

Mijn eerste spanning zat in het configureren van de stick. Zie de website en volg op je gemak de instructies en dan kan er niets fout gaan. Een van de eerste dingen die je moet doen is een 4 cijferige code bepalen en instellen. Vervolgens komt het belangrijke moment tijdens het configureren om 24 woorden op schrijven op het bijbehorende kartonnetje wat er bij zit. Hiermee zorg je op het eind van de configuratie dat de Ledger Nano S van jou is met jouw gegevens. Neem de tijd om per cijfer + woord te noteren en te scrollen naar het volgende nummer. Je kan in de tussentijd nog teruggaan om alle cijfers met woorden te checken. Daarna bevestig je dat je het hebt overgenomen en zal er vervolgens nog een check met je gedaan worden door een aantal cijfers te voorzien met het juiste woord wat jij nu alleen weet. Daarna is het klaar en kan je naar de volgende stap.

De volgende stap is diverse wallets op je laptop te installeren. Ik heb een Macbook en via safari kan ik de wallets voor Bitcoin, Litecoin en Ethereum niet installeren.
apps op Ledger website
Wel kan dat via de Chrome browser. Deze heb ik op mijn mac staan en dus open ik via de Chrome browser ipv Safari het adres van Ledgerwallet.com/apps. Hier installeer je de apps waaronder de cryptocoin wallets en de Ledger Manager als chrome app maar verschijnt in de Macbook ook onder Programma's of in Launchpad.

NOTE: de Ledger Wallet Bitcoin is tevens de app voor Litecoins! Litecoin heeft dus geen aparte app.

Als de hardware wallet via de usb van de laptop is gekoppeld en je opent de desbetreffende wallet app dan kan je voor ontvangst je ontvangstadres zien. Deze heb je nodig om vanuit je online wallet bij Coinbase of bij aankoop bij een andere exchange site je coins te sturen naar je hardware wallet. Ook best een spannend momentje voor de eerste keer. Bij Bitcoins (BTC) duurt transactie langer en zijn de transactie kosten hoger dan bij Ethereum.
Mijn eerste transactie van Coinbase naar de Ledger Nano S was met mijn Ethereum coins (ETH). Door alle opwinding had ik minder overgestuurd dan de bedoeling was. Per transactie rekent Coinbase 0,07 euro cent (vertaald in ETH) voor de afhandeling van Ethereum. Bij Bitcoins kostte me dit afgelopen zaterdag 2,72 euro voor BTC.
1e opdracht vanuit Coinbase
Toen ik er achter kwam dat ik minder had overgezet dan de bedoeling kostte me de 2e transactie uiteraard weer 0,07 cent. Nou ja dat is wel te doen. Bij de transactie van ETH waren de coins binnen 1 minuut af te lezen in mijn Ledger Ethereum app.
Mijn beide ontvangsten in de Ledger Nano S
Als je cryptocurrencies koopt via Coinbase of via een andere broker dan kan je met het adres van je Ledger Wallet opgeven zonder de Ledger Nano S gekoppeld te hebben. Dat snapte ik zelf niet 123 maar de validatie en registratie vind dus plaats in de blockchain. Als je later je hardware wallet op je laptop aansluit, dan zal na synchronisatie de transactie zichtbaar in je wallet. Zo hoef je bij aankoop en transactie niet te wachten tot alles via de blockchain is gevalideerd. Tijdens validatie en overdracht wordt, afhankelijk om welke cryptocoin het gaat, je aantal coins zichtbaar in je Ledger wallet app. Zonder dat de validatie in de blockchain is afgehandeld kan je gerust de hardware wallet stick loskoppelen. Zie uitleg bij aankoop.

Volgende keer blog ik over kosten en tijdsduur die ik via diverse handelingen heb ervaren zoals het terughalen van coins uit de kluis van Coinbase, het overzetten van cryptocoins bij aankopen en waar ik op dit moment de meest voordelige koerswaarde voor verkoop heb gevonden. Uiteraard lees ik graag tips & tricks van andere cryptocurrency beleggers :-)

Handleiding Ledger Nano S
Handleiding Ledger Manager

*******
RENDEMENT 20 november 2017
Beleggingen DeGiro: 2,27%
Beleggingen Cryptocurrencies: -1,12%*


* = Investeringen zijn incl aanschafkosten en hardware wallet gedeeld door totale verkoopwaarde van BTCdirect.eu (voor BTC, LTC & ETH) en Anycoindirect.eu (voor NEO)

5 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om je ervaringen tot nu toe te lezen, tips en tricks heb ik nog niet; jij bent al iets verder dan ik op de weg van de cryptocurrency.
  Ik vraag me af of en vanaf welk bedrag een hardware wallet echt nodig is. m.a.w. hoe veilig is het bewaren van je coins op de wallet van coinbase?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelf het ik nog net niet 2.000 euro geïnvesteerd over 5 verschillende munten inmiddels. Ik wil nu zoveel mogelijk spreiden en niet alleen afhankelijk zijn van de bekendste munt Bitcoin. Ik vond meer dan 500 euro wel de moeite waard om te investeren in de hardware wallet. En deze is sinds een paar dagen er ruimschoots uit.

   Ik vind persoonlijk bij coinbase de kluis optie (Vault) wel een betrouwbare extra beveiliging omdat ze die ook echt offline trekken. Wel vind ik het nadeel dat je bij terughalen van geld er 48 uur op moet wachten. Dus ik heb meteen voor mijn Litecoin en Bitcoin dit allemaal leeg gehaald en overgezet naar mijn hardware wallet die nu direct ontvangen en verzenden. Heb gisteren voor het eerst met mijn Ethereum munt een andere gekocht namelijk Ripple munt. Dit via Changelly.com. Ik zal er nog om bloggen.

   Dus ik zou Coinbase met de kluis optie vertrouwen maar voor eigen snelle beschikbaarheid en handel de hardware wallet zeker als je vanaf 500 euro aan munten hebt geïnvesteerd. Vind je het prima dan zou ik persoonlijk voor 1.000 euro per coin wel toevertrouwen aan Coinbase. Ze zijn op dit moment de grootste online wallet en broker en het is aan hun gelegen om alle veiligheid geregeld te hebben.
   Is dit voldoende antwoord op je vraag? En als je andere hebt, stel ze gerust of mail met naar rixdol[at]hotmail[dot]com

   Verwijderen
 3. nu heb ik ETH gekocht en deze op mijn ledger gezet maar ik wil die graag ruilen tegen een andere munt hoe doe ik dat. gr

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je je Eth wilt ruilen van je (hardware wallet?) ledger dan kan je Changelly.com: https://changelly.com/?ref_id=d07574c15e13 gebruiken om van de ene valuta naar de andere om te wisselen. Alleen die heeft niet alle munten. Als jouw gewenste munt er niet bij is raad ik je aan om een Binance.com account aan te maken en daar je Eth neerzetten en die vervolgens te gaan verhandelen tegen een andere munt. Daar zijn meer mogelijkheden.

   Verwijderen